ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΙΓΚΟΥΙΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά:
1 κοτόπουλο,
200 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
500 γρ. λιγκουίνια του Barilla ή μακαρόνια 7 νούμερο,
300 γρ. φέτα ή άλλο άσπρο τυρί,
3 αυγά,
3 ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
ρίγανη, θρούμπι, πιπέρι, αλάτι,
1 κ. σ. κόκκους κόλιανδρο,
1 κ. σ. κόκκους μαύρο πιπέρι,
1 κλαδάκι δεντρολίβανο,
500 γρ. μυζήθρα
γλυκιά,
300 γρ. μανιτάρια,
2 κ. σ. λάδι για το άλειμμα του κρέατος,
100 γρ. γραβιέρα.
Εκτέλεση
Αποβραδίς ξεπλένω το κοτόπουλο και το ανοίγω στη μέση.
Κόβω το κοτόπουλο σε τέσσερα κομμάτια.
Αφαιρώ την πέτσα από όλα τα κομμάτια.
Βάζω σε κάθε κομμάτι αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θρούμπι.
Αλείφω προσεκτικά όλα τα κομμάτια γύρω γύρω με λάδι.
Αφήνω όλη τη νύχτα το κοτόπουλο μέσα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα βάζω σε μια κατσαρόλα 4 λίτρα νερό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Μόλις βράσει το νερό, ψιλικόβω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα
και τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα.
Βάζω μέσα σε κάψουλα τους κόκκους του κόλιανδρου και του
πιπεριού και τους βάζω μέσα στην κατσαρόλα.
Προσθέτω το κλαδάκι του δεντρολίβανου.
Αφήνω τα υλικά αυτά να κοχλάσουν για πέντε λεπτά.
Ρίχνω το κοτόπουλο.
Αφήνω για λίγο τη φωτιά δυνατή.
Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, κατεβάζω τη φωτιά σε
μέτρια.
Αφήνω το κοτόπουλο να βράσει, μέχρι να μαλάκώσει και να
ξεκολλά από τα κόκκαλα. 1,5 ώρα είναι αρκετή γι’ αυτό.
Σβήνω τη φωτιά. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζω το κοτόπουλο και το βάζω σ’ ένα
ταψί.
Το αφήνω να κρυώσει λίγο, για να το καθαρίσω.
Σουρώνω με σουρωτήρι το ζωμό του κρέατος.
Μετρώ 4 μεγάλα φλυτζάνια ζωμό και το βάζω σε κατσαρόλα.
Το ζωμό που περισσεύει τον κρατάω σε μιαν άκρη.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει.
Μόλις βράσει, κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Καθαρίζω το κοτόπουλο από τα κόκκαλα, τα λίπη και τους
τένοντες.
Κόβω τα στήθη σε μικρά κομμάτια.
Τρίβω με τα χέρια μου τη φέτα μέσα στην κατσαρόλα με τα 4 φλ.ζωμό κρέατος.
Ρίχνω μέσα στο ζωμό 100 γρ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύω.
Προσθέτω τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και τα αφήνω να βράσουν 3 λεπτά.
Προσθέτω τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και τα αφήνω να βράσουν 3 λεπτά.
Προσθέτω τα λιγκουίνια και ανακατεύω.
Αφήνω τα λιγκουίνια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν
αρκετά.
Ρίχνω μέσα στα λιγκουίνια τα κομμάτια του κρέατος.
Αν είναι λίγος ο ζωμός και τα λιγκουίνια είναι πολύ πηχτά,
προσθέτω κι άλλον από αυτόν που έχω κρατήσει.
Χρησιμοποιώ ένα πυρέξ με διαστάσεις 24Χ36Χ6 εκατοστά.
Απλώνω ομοιόμορφα τα λιγκουίνια μέσα στο πυρέξ.
Ρίχνω τα αυγά μέσα σ’ ένα μπολ.
Τους βάζω ελάχιστο αλάτι και τα χτυπώ.
Προσθέτω μέσα στ’ αυγά την κρέμα γάλακτος και χτυπώ ξανά.
Τρίβω με τα χέρια μου τη μυζήθρα μέσα στ’ αυγά.
Χτυπώ το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα της μυζήθρας και των αυγών
πάνω από τα λιγκουίνια.
Τρίβω από πάνω τη γραβιέρα.
Τοποθετώ το πυρέξ στη μεσαία σκάλα του φούρνου και ψήνω
στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.
Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν πάρει από πάνω ένα μπεζ
χρώμα.
Πρέπει πρώτα να κρυώσει, για να μπορέσω να το κόψω και να το σερβίρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου