Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Χόντρος με τους χοχλιούς


ΧΟΝΤΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΧΛΙΟΥΣ
Υλικά:
800 γρ. χοχλιοί ή και περισσότεροι,
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι,
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
4 κολοκύθακια μέτρια στο μέγεθος,
1 αγγινάρα ψιλοκομμένη (όταν έχω),
2 μέτριες πατάτες ψιλοκομμένες στο χέρι,
3 μέτριες ντομάτες,
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
3,5 ποτήρια βραστό νερό κι αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη,
1 φλυτζάνι χόντρο.  

Εκτέλεση
 Βάζω σε κατσαρόλα νερό να κοχλάσει και ρίχνω μέσα λίγο αλάτι και τους χοχλιούς.                                                                                               
Βράζω τους χοχλιούς 15 λεπτά περίπου.
Τους βγάζω από την κατσαρόλα και τους βάζω σε μια λεκανίτσα.
Ρίχνω πολύ νερό πάνω τους για να ξεπλυθούν καλά.
Με μαχαίρι τους βγάζω τη μεμβράνη που έχουν μπροστά από τοκέλυφος τους.
Καθαρίζω επίσης το κέλυφος από κάθε τι που βρίσκεται κολλημένο πάνω του.
Βάζω σε άλλη κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω μέσα στο λάδι τους χοχλιούς και τους αλατίζω.
Τους ανακατεύω και τους αφήνω να τσιγαριστούν για δυο λεπτά.
Ψιλοκόβω μέσα στους χοχλιούς το κρεμμύδι και το σωτάρω για 2 λεπτά.
Προσθέτω το κολοκύθι, την αγγινάρα και το μαϊντανό, όλα ψιλοκομμένα στο χέρι.
Τα ανακατεύω και τα σωτάρω για 2 λεπτά.
Κόβω την ντομάτα στο multi και τη ρίχνω μέσα στους χοχλιούς.
Προσθέτω και 1 φλυτζάνι  βραστό νερό.
Αφήνω τα λαχανικά να βράσουν. Τα ανακατεύω πολύ συχνά.
Αφού μαλακώσουν εντελώς τα λαχανικά, προσθέτω την πατάτα και 2,5 φλυτζάνια βραστό νερό.
Τα αφήνω να βράσουν 5 λεπτά και μετά προσθέτωτω 1 φλυτζάνι χόντρο.
Ανακατεύω συνεχώς το χόντρο, μέχρι να βράσει  και να μαλακώσει.
Δεν τον αφήνω ούτε στιγμή μόνο του, γιατί αμέσως πιάνει.
 Δοκιμάζω το αλάτι. Αν χρειάζεται, προσθέτω.
Ο χόντρος χρειάζεται ένα τέταρτο περίπου, για να βράσει.
Πριν κλείσω το φαγητό, ελέγχω το ζουμί.
Για να χυλώσει ο χόντρος, χρειάζεται να έχει ζουμί, αλλιώς στεγνώνει.
Αν έχει πιει όλο το ζουμί του, προσθέτω 1 φλυτζάνι βραστό νερό.
Βράζω το φαγητό για δυο λεπτά και μετά το κλείνω.
Το σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και πάνω από αυτήν βάζω το σκέπασμα της κατσαρόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου