Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα


ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕϊΚΑ
Σουτζουκάκια
Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, ή 700 γρ. μοσχαρίσιο και 300 γρ. χοιρινό κιμά.
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
4 σκελίδες σκόρδο,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελάχιστο θρούμπι, ελάχιστο κύμινο τριμμένο,
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά,
40 γρ. ελαιόλαδο,
1 μέτρια πατάτα καθαρισμένη,
1 μέτρια ώριμη ντομάτα.

Eκτέλεση
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Τα βάζω στο multi και τα χοντροκόβω.
Αλατίζω τον κιμά και το ζυμώνω με τα χέρια μου καλά, ώστε το αλάτι να πάει παντού.
Βάζω τα κομμένα σκόρδα και κρεμμύδια στον κιμά.
Ζυμώνω τον κιμά, ώστε το κρεμμύδι να ανακατευτεί καλά με το κρέας.
Βάζω στον κιμά το λάδι και το μαλάσσω καλά.
Προσθέτω στον κιμά πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι, ελάχιστο κύμινο και το ζυμώνω.
Πολτοποιώ την πατάτα και τη βάζω στον κιμά. Το ζυμώνω ξανά.
Πολτοποιώ την ντομάτα στο multi και την προσθέτω. Το ζυμώνω ξανά.
Προσθέτω την φρυγανιά στον κιμά.
Ζυμώνω πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί.
Βάζω τον κιμά στο ψυγείο για δυο ώρες τουλάχιστον, για ν’ ανακατευτούν οι γεύσεις.
Συνήθως ετοιμάζω τον κιμά για τα σουτζουκάκια αποβραδίς και το επόμενο πρωί τα πλάθω.
Παίρνω ένα κομμάτι κιμά όσο ένα μέτριο μανταρίνι περίπου.
Το πλάθω μέσα στις παλάμες μου και του δίνω μακρόστενο σχήμα.
Βάζω σ’ ένα πιάτο 60 γρ. λάδι.
Βουτώ το σουτζουκάκι στο λάδι και το γυρίζω γύρω γύρω για να λαδωθεί όλο.
Βάζω τα σουτζουκάκια σ’ ένα λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από πάνω, ακριβώς κάτω από το grill.
Ψήνω στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά περίπου.
Βγάζω τα σουτζουκάκια από το φούρνο όταν έχουν πάρει από πάνω ένα ελαφρά καφέ χρώμα.

Σάλτσα
Υλικά:
5 ώριμες μεγάλες ντομάτες,
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
50 γρ λάδι ελιάς,
ανάλογο αλάτι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά (όσο ένα κουκούτσι από καρπούζι).

Εκτέλεση
Περνώ την ντομάτα από το multi.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Τ’ ανακατεύω πότε πότε.
Τ’ αφήνω να σωταριστούν μέχρι να ξανθίνουν.
Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι και την καυτερή πιπεριά.
Ανακατεύω πότε πότε.
Βράζω τη σάλτσα 10 λεπτά.

Συναρμολόγηση φαγητού
Σουτζουκάκια στο φούρνο
Απλώνω ομοιόμορφα τη σάλτσα πάνω από τα σουτζουκάκια τα οποία είναι μέσα στο ταψί που τα έψησα.
Βάζω ξανά το ταψί με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα στο φούρνο, στη μεσαία σκάλα.
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Σουτζουκάκια στην κατσαρόλα
Ετοιμάζω τα σουτζουκάκια και τα βάζω ένα ένα μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
Βράζω τα σουτζουκάκια σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά και μετά κλείνω τη φωτιά.

 Σουτζουκάκια τηγανιτά
Πλάθω τον κιμά σε σουτζουκάκια.
Βάζω σ’ ένα πιάτο αλεύρι.
Αλευρώνω γύρω γύρω τα σουτζουκάκια.
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω μισό φλυτζάνι λάδι ελιάς και 60 γρ. αραβοσιτέλαιο.
Τοποθετώ το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Μόλις κάψει το λάδι βάζω μέσα τα σουτζουκάκια.
Όταν πάρουν χρώμα από τη μια μεριά τα γυρνώ από την άλλη.
Στρώνω χαρτί κουζίνας σ’ ένα πιάτο για να απορροφήσει το λάδι που περισσεύει.
Βγάζω τα σουτζουκάκια μέσα στο πιάτο και τ’ αφήνω να απορροφηθούν τα λάδια τους.

Τα τηγανιτά σουτζουκάκια είναι πολύ καλός μεζές.
Τα σουτζουκάκια της κατσαρόλας και του φούρνου μπορούν να προσφερθούν και ως μεζές και ως κύριο πιάτο.
Αφού μαλάξω τον κιμά και τον ετοιμάσω να φτιάξω τα σουτζουκάκια και άλλα από αυτά να τηγανίσω και άλλα να κάνω με τη σάλτσα.
 Τα σουτζουκάκια γαρνίρονται με ρύζι πιλάφι, με πατάτες πουρέ ή με πατάτες τηγανιτές.

Στη φωτογραφία τα επάνω σουτζουκάκια με το αγγούρι είναι τα τηγανιτά, τα σουτζουκάκια με το πιλάφι είναι της κατσαρόλας και τα σκέτα λίγο πιο σκούρα είναι του φούρνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου