ΒΛΙΤΑ ΓΙΑΧΝΙ
Υλικά:
1,5-2 κιλά
βλίτα,
600 γρ. μικρά
φρέσκα κολοκυθάκια,
4 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
8 σκελίδες
σκόρδο,
ανάλογο αλάτι,
120 γρ. λάδι
ελιάς,
5 μεγάλες ώριμες
ντομάτες.
Εκτέλεση
Καθαρίζω τα βλίτα μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι για φρούτα.
Παίρνω ένα κοτσάνι βλίτου και δοκιμάζω να το κόψω με το μαχαίρι.
Αν το βλίτο είναι ξερό στο σημείο που προσπαθώ να το κόψω,
δεν κόβεται.
Μετατοπίζω το μαχαίρι προς την κορυφή του βλίτου, μέχρι
να βρω τρυφερό σημείο του κοτσανιού.
Μόλις βρω τρυφερό σημειό του κοτσανιού κόβω το κοτσάνι
στα δύο.
Κρατώ το τρυφερό μέρος του και πετώ το ξερό.
Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο με όλα τα βλίτα.
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ άφθονο νερό και πλένω τα βλίτα.
Αλλάζω τρεις φορές το νερό και ξεπλένω καλά τα βλίτα, για
να μην έχουν χώμα.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και την τοποθετώ σε
μέτρια φωτιά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε 10 φέτες το καθένα.
Καθαρίζω τα σκόρδα και κόβω κάθε σκελίδα σε 3 κομμάτια.
Ρίχνω τα σκόρδα και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα.
Τ’
αφήνω να σωταριστούν και να ξανθίνουν.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε και τα προσέχω να μην καούν.
Ξεπλένω τα κολοκυθάκια με νερό.
Τα κόβω σε δακτυλίους πάχους 1 εκατοστού ο καθένας.
Ρίχνω τα κολοκυθάκια μέσα στα σωταρισμένα κρεμμύδια και
ανακατεύω.
Τα αφήνω να σωταριστούν για λίγο και να μαλακώσουν
ελαφρά.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα βλίτα και τ’ ανακατεύω.
Σκεπάζω την κατσαρόλα με το σκέπασμά της.
Αφήνω για 4 λεπτά τα βλίτα να ψήνονται για να μαζέψει ο όγκος
τους.
Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και γυρνώ το φαγητό.
Τα κάτω βλίτα που έχουν μαραθεί, τα φέρνω επάνω και πάω
κάτω τα υπόλοιπα.
Προσθέτω αλάτι και σκεπάζω ξανά την κατσαρόλα.
Αφήνω τα βλίτα να βράσουν 5 λεπτά και ανακατεύω ξανά.
Ξεπλένω τις ντομάτες και τις κόβω σε μικρά κομμάτια.
Περνώ από το multi τις ντομάτες.
Ανακατεύω ξανά τα βλίτα και εξετάζω αν έχουν μαλακώσει.
Μόλις μαλακώσουν τους ρίχνω την ντομάτα.
Τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λασπώσουν.
Το φαγητό αυτό έχει μια ελαφρά πικρίζουσα γεύση.
Όταν τα βλίτα τα βράσουμε σε νερό δεν πικρίζουν. Η πικρίλα τους
ξεπλένεται μέσα στο νερό.
Όμως όταν τα κάνουμε γιαχνί, έχουν μια ελαφριά πικρίλα,
αλλά παρ' όλα αυτά είναι νόστιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου