Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ομελέτα με κολοκύθια




ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ
Σφουγγάτο με κολοκύθια
Υλικά:
1/2 κιλό μέτρια κολοκυθάκια ή δυο γλυκοκολόκυθα μεγάλα,
4 αυγά,
90 γρ. λάδι ελιάς,
αλάτι και λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση
Χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 22 εκατοστών.
Βάζω το λάδι στο τηγάνι και το τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Πλένω καλά τα κολοκυθάκια.
Τα κόβω σε λεπτές φέτες και τα ρίχνω μέσα στο τηγάνι.
Τ' αφήνω να ξεροψηθούν ελαφρά από τη μια μεριά και μετά τα γυρνώ από την άλλη.
Όταν ψηθούν πολύ καλά και από τις δύο μεριές, μπορώ να τους βάλω τ' αυγά.
Σπάζω μέσα σ’ ένα μπολ τ' αυγά και τα χτυπώ με τον αυγοδάρτη.
Περιλούζω τα κολοκύθια με τ' αυγά. Χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά.
Δίνω στο αυγό το χρόνο που χρειάζεται για να πήξει.
Σκεπάζω την ομελέτα με επίπεδο σκέπασμα και την αφήνω να σιγοψηθεί.
Γυρνάω το τηγάνι ανάποδα πάνω στο σκέπασμα και η ομελέτα πέφτει πάνω σ’ αυτό.
Μερικές φορές καταφέρνω να μη σπάσει η ομελέτα, αλλά να πέσει ολόκληρη πάνω στο σκέπασμα.
Άλλες φορές όμως δεν τα καταφέρνω και η ομελέτα σπάζει καθώς πέφτει.
Τότε γυρνώ με τη σπάτουλα ένα ένα τα κομμάτια και τα βάζω μέσα στο τηγάνι.
Τ’ αφήνω να ψηθούν καλά κι από το άλλο μέρος.
Κλείνω τη φωτιά και αφήνω για λίγο ακόμη την ομελέτα επάνω στο μάτι.
Μετά από 5 λεπτά την κατεβάζω από το μάτι και την αφήνω να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρω.
Στην Κρήτη ανακατεύουμε τηγανισμένες πατάτες με τηγανισμένα κολοκύθια και κάνουμε σφουγγάτο με πατάτες και κολοκύθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου