ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Υλικά:
1 πακέτο λαζάνια Barilla των 500 γρ. (Lasagne all’ Uovo, Bolognesi΄) ή λαζάνια
άλλης εταιρείας,
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ή πόρτο μπέλο,
1/2 ματσάκι άνηθο,
1200 γρ. φρέσκο σπανάκι,
90 γρ. λάδι ελιάς,
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
350 γρ. μυζήθρα ανάλατη (γλυκιά μυζήθρα),
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ή πόρτο μπέλο,
1/2 ματσάκι άνηθο,
1200 γρ. φρέσκο σπανάκι,
90 γρ. λάδι ελιάς,
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
350 γρ. μυζήθρα ανάλατη (γλυκιά μυζήθρα),
230 γρ. κεφαλοτύρι.
Εκτέλεση
Γέμιση
Καθαρίζω το σπανάκι και το πλένω
με άφθονο νερό.
Το πλένω σε μεγάλη λεκάνη 4 νερά τουλάχιστον.
Καθαρίζω τον άνηθο και τον ξεπλένω με άφθονο νερό.
Τον αφήνω σε μιαν άκρη, για να το χρησιμοποιήσω αργότερα.
Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα το λάδι.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Τα ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα.
Σωτάρω τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθίνουν.
Ξεπλένω τα μανιτάρια και τα κόβω λεπτές φέτες.
Ρίχνω τα μανιτάρια μέσα στην κατσαρόλα, για να σωταριστούν.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε.
Προσθέτω το σπανάκι και ανακατεύω.
Αφήνω το σπανάκι να σωτάρετε ώσπου να μαλακώσει και να περιοριστεί λίγο ο όγκος του.
Ρίχνω μέσα στο σπανάκι 300 γρ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύω.
Αφήνω την κρέμα με το σπανάκι να βράσουν 6-7 λεπτά.
Τρίβω με τα χέρια μου τη μυζήθρα μέσα στο σπανάκι και ανακατεύω.
Αφήνω το φαγητό να βράσει 3 λεπτά ακόμη.
Ψιλοκόβω τον άνηθο μέσα στα σπανάκια και ανακατεύω.
Αφήνω το φαγητό να βράσει για δυο λεπτά ακόμη.
Τρίβω το κεφαλοτύρι.
Ρίχνω το μισό κεφαλοτύρι μέσα στα σπανάκια και ανακατεύω.
Σβήνω τη φωτιά και αφήνω επάνω την κατσαρόλα με τη γέμιση.
Το πλένω σε μεγάλη λεκάνη 4 νερά τουλάχιστον.
Καθαρίζω τον άνηθο και τον ξεπλένω με άφθονο νερό.
Τον αφήνω σε μιαν άκρη, για να το χρησιμοποιήσω αργότερα.
Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα το λάδι.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Τα ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα.
Σωτάρω τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθίνουν.
Ξεπλένω τα μανιτάρια και τα κόβω λεπτές φέτες.
Ρίχνω τα μανιτάρια μέσα στην κατσαρόλα, για να σωταριστούν.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε.
Προσθέτω το σπανάκι και ανακατεύω.
Αφήνω το σπανάκι να σωτάρετε ώσπου να μαλακώσει και να περιοριστεί λίγο ο όγκος του.
Ρίχνω μέσα στο σπανάκι 300 γρ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύω.
Αφήνω την κρέμα με το σπανάκι να βράσουν 6-7 λεπτά.
Τρίβω με τα χέρια μου τη μυζήθρα μέσα στο σπανάκι και ανακατεύω.
Αφήνω το φαγητό να βράσει 3 λεπτά ακόμη.
Ψιλοκόβω τον άνηθο μέσα στα σπανάκια και ανακατεύω.
Αφήνω το φαγητό να βράσει για δυο λεπτά ακόμη.
Τρίβω το κεφαλοτύρι.
Ρίχνω το μισό κεφαλοτύρι μέσα στα σπανάκια και ανακατεύω.
Σβήνω τη φωτιά και αφήνω επάνω την κατσαρόλα με τη γέμιση.
Λαζάνια
Βάζω σε ένα μεγάλο αντικολλητικό
τηγάνι 3 εκατοστά νερό.
Τοποθετώ το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό να βράσει.
Το καθένα από τα λαζάνια αυτά έχει διαστάσεις 17Χ9 εκατοστά.
Βάζω δύο λαζάνια μέσα στο νερό που βράζει.
Προσέχω τα λαζάνια να μείνουν μακρυά το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν.
Τα λαζάνια είναι ξερά όπως και τα μακαρόνια.
Τα αφήνω μέσα στο νερό να βράσουν για 4 λεπτά, για να μαλακώσουν λίγο και να μπορώ να τα στρώσω στο πυρέξ.
Χρησιμοποιώ ένα πυρέξ με διαστάσεις 24Χ36Χ6 εκατοστά.
Αλείφω καλά το πυρέξ με βιτάμ.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζω το ένα λαζάνι από το νερό.
Το αφήνω λίγο να στραγγίσει και το στρώνω στον πάτο του πυρέξ.
Στη συνέχεια βγάζω το επόμενο λαζάνι με την ίδια κουτάλα και το βάζω δίπλα ακριβώς από το προηγούμενο.
Βάζω άλλα δύο λαζάνια στο νερό που βράζει μακρυά το ένα από το άλλο.
Μετά από τέσσερα λεπτά βγάζω το τρίτο και το στρώνω δίπλα στα δυο προηγούμενα.
Το τέταρτο λαζάνι δεν χωρά ολόκληρο.
Μόλις το βγάλω από το νερό, κόβω με ψαλίδι κουζίνας όσο χρειάζεται από αυτό, για να καλυφθεί ο πάτος του πυρέξ.
Με αυτό που μένει από το τέταρτο λαζάνι, σκεπάζω τα σημεία του πυρέξ που δεν έχουν καλυφθεί ακόμη.
Πάνω από τα λαζάνια αυτά απλώνω ομοιόμορφα τη μισή από τη γέμιση.
Μετά στρώνω μια στρώση λαζάνια πάνω από τη γέμιση αυτή.
Τα λαζάνια αυτά τα ετοιμάζω κατά τον ίδιο τρόπο ακριβώς τρόπο που ετοίμασα τα λαζάνια για τον πάτο του πυρέξ.
Βάζω πάνω από τη δεύτερη στρώση λαζάνια την υπόλοιπη γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα σ’ όλο το πυρέξ.
Ετοιμάζω μια τρίτη σειρά λαζάνια και σκεπάζω με αυτά τη γέμιση.
Τα λαζάνια της τρίτης σειράς, δηλαδή τα λαζάνια του τελειώματος, τ’ αφήνω να βράσουν 12 λεπτά, για να μαλακώσουν περισσότερο.
Πάνω από τα λαζάνια του τελειώματος ρίχνω 50 γρ. κρέμα γάλακτος.
Την κρέμα αυτή την απλώνω σε όλα τα λαζάνια και τα βρέχω από πάνω.
Πάνω από την κρέμα πασπαλίζω το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
Σκεπάζω το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το βάζω στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζω το φαγητό και το κοιτάζω.
Αν έχουν λιώσει τα τυριά και έχει ροδίσει ελαφρά, είναι έτοιμο.
Το αφήνω να κρυώσει και μετά το σερβίρω.
Τοποθετώ το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό να βράσει.
Το καθένα από τα λαζάνια αυτά έχει διαστάσεις 17Χ9 εκατοστά.
Βάζω δύο λαζάνια μέσα στο νερό που βράζει.
Προσέχω τα λαζάνια να μείνουν μακρυά το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν.
Τα λαζάνια είναι ξερά όπως και τα μακαρόνια.
Τα αφήνω μέσα στο νερό να βράσουν για 4 λεπτά, για να μαλακώσουν λίγο και να μπορώ να τα στρώσω στο πυρέξ.
Χρησιμοποιώ ένα πυρέξ με διαστάσεις 24Χ36Χ6 εκατοστά.
Αλείφω καλά το πυρέξ με βιτάμ.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζω το ένα λαζάνι από το νερό.
Το αφήνω λίγο να στραγγίσει και το στρώνω στον πάτο του πυρέξ.
Στη συνέχεια βγάζω το επόμενο λαζάνι με την ίδια κουτάλα και το βάζω δίπλα ακριβώς από το προηγούμενο.
Βάζω άλλα δύο λαζάνια στο νερό που βράζει μακρυά το ένα από το άλλο.
Μετά από τέσσερα λεπτά βγάζω το τρίτο και το στρώνω δίπλα στα δυο προηγούμενα.
Το τέταρτο λαζάνι δεν χωρά ολόκληρο.
Μόλις το βγάλω από το νερό, κόβω με ψαλίδι κουζίνας όσο χρειάζεται από αυτό, για να καλυφθεί ο πάτος του πυρέξ.
Με αυτό που μένει από το τέταρτο λαζάνι, σκεπάζω τα σημεία του πυρέξ που δεν έχουν καλυφθεί ακόμη.
Πάνω από τα λαζάνια αυτά απλώνω ομοιόμορφα τη μισή από τη γέμιση.
Μετά στρώνω μια στρώση λαζάνια πάνω από τη γέμιση αυτή.
Τα λαζάνια αυτά τα ετοιμάζω κατά τον ίδιο τρόπο ακριβώς τρόπο που ετοίμασα τα λαζάνια για τον πάτο του πυρέξ.
Βάζω πάνω από τη δεύτερη στρώση λαζάνια την υπόλοιπη γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα σ’ όλο το πυρέξ.
Ετοιμάζω μια τρίτη σειρά λαζάνια και σκεπάζω με αυτά τη γέμιση.
Τα λαζάνια της τρίτης σειράς, δηλαδή τα λαζάνια του τελειώματος, τ’ αφήνω να βράσουν 12 λεπτά, για να μαλακώσουν περισσότερο.
Πάνω από τα λαζάνια του τελειώματος ρίχνω 50 γρ. κρέμα γάλακτος.
Την κρέμα αυτή την απλώνω σε όλα τα λαζάνια και τα βρέχω από πάνω.
Πάνω από την κρέμα πασπαλίζω το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
Σκεπάζω το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το βάζω στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζω το φαγητό και το κοιτάζω.
Αν έχουν λιώσει τα τυριά και έχει ροδίσει ελαφρά, είναι έτοιμο.
Το αφήνω να κρυώσει και μετά το σερβίρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου