ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά:
1.5 κιλό
κολοκύθια μέτρια ή μεγαλούτσικα όχι όμως πολύ μεγάλα,
5 μεγάλες
πατάτες,
ανάλογο αλάτι,
130 γρ. λάδι ελιάς. .
Εκτέλεση
Βάζω το λάδι σε ένα φλυτζάνι.
Χρησιμοποιώ 3 ταψιά ανάβαθα. Τα ταψιά της πίτσα είναι
κατάλληλα.
Βουτώ ένα βουρτσάκι στο λάδι και αλείφω τα τρία ταψιά με
αυτό.
Τα λαδώνω με αρκετό λάδι, για να πάρουν λάδι από αυτά τα
κολοκύθια και οι πατάτες που θα βάλω μέσα σ’ αυτά.
Αν αλείψω τα ταψιά με λίγο λάδι, τα λαχανικά θα κολλήσουν.
Πλένω τα κολοκυθάκια καλά.
Αν δω ότι σε μερικά σημεία τους υπάρχει χώμα κολλημένο στη
φλούδα τους, την αφαιρώ με μαχαίρι μαζί με το χώμα.
Κόβω τα κολοκύθια σε μεγάλες στενόμακρες φέτες.
Κάθε κολοκύθι το κάνω 3 ή 4 φέτες.
Τοποθετώ τις φέτες μέσα στα ταψιά τη μια δίπλα στην άλλη.
Βουτώ το βουρσάκι στο λάδι και αλείφω από πάνω τις φέτες.
Τα κολοκύθια κομμένα στρώνουν ένα ταψί ολόκληρο και ένα
μέρος από ένα άλλο.
Τοποθετώ το γεμάτο με κολοκύθια ταψί στο φούρνο στην
πρώτη σκάλα από πάνω.
Ανάβω το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Καθαρίζω τις πατάτες.
Τις ξεπλένω καλά και τις κόβω σε μεγάλες φέτες κατά
μήκος.
Κάθε πατάτα την κόβω σε 5 φέτες.
Συμπλήρωνω το μισογεμάτο ταψί με πατάτες, τις οποίες
τοποθετώ τη μια δίπλα στην άλλη.
Αλείφω όσα κολοκύθα υπάρχουν μέσα στο ταψί και τις
πατάτες με λάδι.
Τοποθετώ το ταψί με τα κολοκύθια και τις πατάτες στο
φούρνο στη μεσαία σκάλα.
Κόβω και τις υπόλοιπες πατάτες σε μεγάλες φέτες, τις
οποίες τοποθετώ στο τρίτο ταψί τη μια δίπλα στην άλλη.
Αν δεν μου φτάνουν οι πατάτες που έχω καθαρίσει, για να
γεμίσει το ταψί, καθαρίζω κι άλλες.
Λαδώνω τις πατάτες από πάνω και τοποθετώ το ταψί στην
κάτω σκάλα του φούρνου.
Γυρνάω τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα.
Δεν χρειάζονται πολύ ώρα τα κολοκύθια για να ψηθούν.
15-20 λεπτά είναι αρκετά.
Μόλις ψηθούν τα κολοκύθια μυρίζουν.
Πρώτα ψήνονται τα κολοκύθια που βρίσκονται πάνω πάνω.
Τα κοιτάζω και όταν δω ότι έχουν πάρει ένα ελαφρά καφέ
χρώμα, τα βγάζω με το ταψί έξω από το φούρνο.
Προσέχω να μην πέσει τίποτα στο αποκάτω ταψί καθώς τα
βγάζω.
Κοιτάζω αν τα κολοκύθια είνα ψημένα και από την αποκάτω
μεριά.
Αν δω ότι δεν έχουν ψηθεί από κάτω και ότι είναι άσπρα,
τα γυρίζω ανάποδα μέσα στο ταψί και τα ξαναβάζω στο φούρνο.
Ψήνω για 5 λεπτά ακόμη ή όσο χρόνο χρειάζονται μέχρι να
πάρουν χρώμα.
Μόλις ετοιμαστουν τα κολοκύθια τα βγάζω έξω από το
φούρνο.
Μετά από λίγο ψήνονται από πάνω τα κολοκύθια και οι
πατάτες που βρίσκονται στο δεύτερο ταψί.
Βγάζω το ταψί έξω από το φούρνο και τα γυρνώ ανάποδα, για
να ψηθούν καλά και από κάτω.
Τα βάζω ξανά στο φούρνο και τα ψήνω μερικά λεπτά ακόμη.
Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο με τις πατάτες που
βρίσκονται στο τρίτο ταψί.
Όταν ψηθούν και
αυτές πάνω κάτω τις βγάζω από το φούρνο.
Αφήνω τα λαχανικά να κρυώσουν λίγο μέσα στα ταψιά τους
για να ξεκολλούν έυκολα και να μη σπάζουν.
Βάζω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος τα κολοκύθια και σε
άλλη τiς πατάτες.
Μ’ αυτό τον τρόπο ψήνω τηγανιτές πατάτες και τηγανιτά
κολοκύθια στο φούρνο.
Τα λαχανικά ψημένα στο φούρνο είναι πολύ νόστιμά, δεν
είναι βαριά και έχουν λίγο λάδι.
Με τον ίδιο τρόπο ψήνονται στο φούρνο τα καρότα κομμένα
στη μέση και τα κρεμμύδια κομμένα σε δακτυλίους.
Τα λαχανικά αυτά τα συνοδεύω με τζατζίκι ή με τυροκαυτερή ή με σκορδαλιά.
Τα λαχανικά αυτά τα συνοδεύω με τζατζίκι ή με τυροκαυτερή ή με σκορδαλιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου