Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Χοχλοί μπουμπουριστοί


ΧΟΧΛΟΙ  ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ
Υλικά:
70 χοντρούς χοχλιούς,
100 γρ. λάδι ελιάς,
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης,
ανάλογο αλάτι,
2 κλαδάκια δεντρολίβανο ή 1 κ. σ. ξερά φύλλα δεντρολίβανου,
2 κ. σ. ξύδι,
1/2 φλυτζάνι κρασί.

Εκτέλεση
Μαγειρεύονται μόνο οι σακασμένοι χοχλιοί.
Σακασμένοι είναι οι χοχλοί που έχουν κλειστεί μέσα στο καβούκι τους και από μπροστά έχουν σκεπαστεί με μια αδιαφανή μεμβράνη που δημιουργούν οι ίδιοι.
Όταν μαζεύω εγώ τους χοχλιούς τους βάζω σ’ ένα καλαθάκι και τους ρίχνω μέσα κομμάτια από μακαρόνια.
Τους σκεπάζω από πάνω με κάτι δυκτιωτό, για να μη φύγουν και τους περιμένω να σακάσουν.
Βάζω σε μια κατσαρόλα νερό. Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, για να βράσει το νερό.
Ξεπλένω τους χοχλιούς με νερό δυο τρεις φορές.
Με την υγρασία αρχίζουν να ξυπνουν και να ετοιμάζονται να βγουν από το καβούκι τους.
Τους κοιτάζω προσεκτικά ένα ένα, για να δω αν έχουν καλό χρώμα  και αν είναι ζωντανοί.
Τους ζωντανούς χοχλιούς τους ρίχνω στην κατσαρόλα με το βραστό νερό.
Αν βρω κάποιο χοχλιό με μαύρο χρώμα ή σκούρο καφέ χρώμα ή που μυρίζει άσκημα, τον πετώ αμέσως στα σκουπίδια.
Οι ψόφιοι χοχλοί μυρίζουν πολύ άσχημα και μπορούν να καταστρέψουν όλο το φαγητό.
Αφήνω τους καλούς χοχλιούς να βράσουν 10 λεπτά μέσα στο νερό.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σουρώνω το βραστό νερό και βάζω κρύο από τη βρύση.
Τους ξεπλένω τρεις φορές με κρύο νερό.
Καθαρίζω ένα ένα τους χοχλιούς.
Τους αφαιρώ τη διαφανή μεμβράνη από μπροστά.
Τρίβω με μαχαίρι το καβούκι τους για να φύγει κάθε τι που βρίσκεται  κολλημένο πάνω του.
Αφού καθαρίσω όλους τους χοχλιούς τους ξεπλένω πάλι καλά.
Χρησιμοποιώ ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 30 εκατοστών.
Πασπαλίζω με αλάτι τον πάτο του τηγανιού.
Βάζω από πάνω ελιαόλοδο.
Βάζω σ’ ένα πιάτο το αλεύρι.
Βυθίζω το πρόσωπο κάθε χοχλιού στο αλεύρι.
Τοποθετώ τον χοχλιό στο τηγάνι με το πρόσωπο του προς το λάδι.
Έτσι το αλευρωμένο πρόσωπο του χοχλιού κάθεται πάνω στο λάδι.
Τοποθετώ κάθε χοχλιό δίπλα σε κάποιον άλλο.
Βάζω σε μια στρώση όλους τους χοχλιούς μου και γεμίζει το τηγάνι.
Τοποθετώ το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Σκεπάζω τους χοχλιούς με ένα σκέπασμα και τους αφήνω να ψηθούν για 15 λεπτά.
Για να βεβαιωθώ πως είναι σωστά ψημένοι παίρνω ένα χοχλιό από το τηγάνι και τον βγάζω με πηρούνι.
Αν ο χοχλιός είναι σωστά ψημένος βγαίνει ολόκληρος. Αν έχει παραψηθεί τότε σπάζει και βγαίνει μόνο ο μισός.
Βγάζω το σκέπασμα και τους γυρνάω από την άλλη. Τους αφήνω να ψηθούν ένα λεπτό και τους βγάζω σε πιατέλα.
Βάζω μέσα στο τηγάνι δύο κλαδάκια δεντρολίβανο, το ξύδι και το κρασί.

Τα αφήνω να ζεσταθούν λίγο από τη θερμότητα του τηγανιού και μετά περιλούζω τους χοχλιούς με αυτό.

Οι χοχλοί είναι μεζές. Δεν πρέπει να τρώμε πάρα πολλούς γιατί μπορεί να μας βαρύνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου