Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Μπιφτέκια με πιλάφι στο φούρνο


.



ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Μπιφτέκια
Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, ή 700 γρ. μοσχαρίσιο και 300 γρ. χοιρινό κιμά.
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
4 σκελίδες σκόρδο,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελάχιστο θρούμπι, ελάχιστο κύμινο τριμμένο,
40 γρ. τριμμένη φρυγανιά,
40 γρ. ελαιόλαδο,
1 μέτρια πατάτα καθαρισμένη,
1 μέτρια ώριμη ντομάτα.

Eκτέλεση
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Τα βάζω στο multi και τα χοντροκόβω.
Αλατίζω τον κιμά και το ζυμώνω με τα χέρια μου καλά, ώστε το αλάτι να πάει παντού.
Βάζω τα κομμένα σκόρδα και κρεμμύδια στον κιμά.
Ζυμώνω τον κιμά, ώστε το κρεμμύδι να ανακατευτεί καλά με το κρέας.
Βάζω στον κιμά το λάδι και το μαλάσσω καλά.
Προσθέτω στον κιμά πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι, ελάχιστο κύμινο και το ζυμώνω.
Πολτοποιώ την πατάτα και τη βάζω στον κιμά. Το ζυμώνω ξανά.
Πολτοποιώ την ντομάτα στο multi και την προσθέτω. Το ζυμώνω ξανά.
Προσθέτω την φρυγανιά στον κιμά.
Ζυμώνω πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί.
Βάζω τον κιμά στο ψυγείο για δυο ώρες τουλάχιστον, για ν’ ανακατευτούν οι γεύσεις.
Τα μπιφτέκια συνήθως τα φτιάχνω αποβραδίς και τα ψήνω το επόμενο πρωί.

Πιλάφι
Υλικά:
2 φλυτζάνια ρύζι για πιλάφι,
60 γρ. λάδι ελιάς,
6 φλυτζάνια καυτό ζωμό κρέατος ή λαχανικών,
ανάλογο αλάτι.

Εκτέλεση
Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Βάζω το ρύζι στο σουρωτήρι και το ξεπλένω κάτω από τη βρύση.
Το αφήνω να στραγγίσει λίγο και το ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα.
Το ανακατεύω για να λαδωθεί όλο καλά.
Συνεχίζω ν’ ανακατεύω το ρύζι μέχρι να σωταριστεί καλά και να πάρει ένα διάφανο χρώμα.
Προσθέτω τον καυτό ζωμό του κρέατος ή των λαχανικών.
Προσθέτω ανάλογο αλάτι και ανακατεύω.
Αφήνω το ρύζι να βράσει μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το ζωμό.

Συναρμολόγηση τελικού φαγητού
Χρησιμοποιώ ένα στρογγηλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών.
Βουτυρώνω ελαφρά το ταψί.
Απλώνω ομοιόμορφα το πιλάφι σε όλο το ταψί.
Βάζω σ’ ένα πιάτο 50 γρ. λάδι ελιάς.
Βάζω στα χέρια μου κιμά όσο ένα μικρό πορτοκάλι.
Τον στριφογυρνάω στα χέρια μου και τον κάνω μια μπαλίτσα.
Τον πιέζω ανάμεσα στις παλάμες των χεριών και του δίνω σχήμα που έχουν τα μπιφτέκια.
Βουτώ το μπιφτέκι μέσα στο λάδι, για να λαδωθεί.
Το γυρνάω και από την άλλη μεριά και το λαδώνω και από εκεί.
Τοποθετώ το λαδωμένο μπιφτέκι πάνω από το πιλάφι.
Φτιάχνω δεύτερο μπιφτέκι και αφού το λαδώσω το βάζω δίπλα στο προηγούμενο.
Συνεχίζω κατ’ αυτό τον τρόπο μέχρι να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του ταψιού με μπιφτέκια.
Τοποθετώ το ταψί με τα μπιφτέκια στην πρώτη σκάλα του φούρνου από πάνω (Κάτω από το γκρίλ).
Ψήνω στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.
Δεν χρειάζονται πολύ ώρα ψήσιμο.
Μόλις πάρουν χρώμα από πάνω τα μπιφτέκια το φαγητό είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου