Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Κοτόπιτα με κρεμμύδια και τυριά



                                      ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ


Υλικά:                                                                                                                                              
1 κοτόπουλο 1.5 κιλό περίπου ή το μισό από ένα μεγάλο κοκόρι ελευθέρας βοσκής,
700 γρ. ξερά κρεμμύδια,
3 αυγά,
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο,
400 γρ. φέτα,
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο,
1/2 φλυτζάνι γάλα
500 γρ. φύλλο κρούστας ή σπιτικό φύλλο,
100 γραμμάρια σουσάμι,
1 βιτάμ πλακάκι.

Εκτέλεση
Γέμιση
Πλένω πολύ καλά το κρέας.
Το βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτω νερό στην κατσαρόλα μέχρι να σκεπάσει το κρέας και να ανέβει δυο εκατοστά πάνω από αυτό.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα κόβω σε λεπτές φέτες και τα βάζω μέσα στην κτσαρόλα με το κοτόπουλο. Προσθέτω αλάτι και λίγο πιπέρι.
Αφήνω το κρέας να βράσει όση ώρα χρειάζεται,  για να ξεκολλά από τα κόκκαλα εύκολα.
Όταν ετοιμαστεί το κρέας το βγάζω από την κατσαρόλα και αφήνω τα κρεμμύδια με το ζωμό να  βράζουν.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού και να πυκνώσει ο ζωμός και τα κρεμμύδια να γίνουν σαν πουρές.
Καθαρίζω τα ψαχνά από το κοτόπουλο και τα ψιλοκόβω.
Ρίχνω το γάλα και τα ψαχνά από τα κοτόπουλα μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και ανακατεύω συνεχώς.
Τ’ αφήνω όλα μαζί να βράσουν 3-4 λεπτά και να αναμειχθούν καλά.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνω να μισοκρυώσει.
Χτυπώ 3 αυγά, τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω καλά με μια κουτάλα.
Προσθέτω το τριμμένο κεφαλοτύρι και τ’ανακατεύω.
Τρίβω με τα χέρια μου τη φέτα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
Δοκιμάζω την γεύση και αν χρειάζεται προσθέτω αλάτι και πιπέρι.
Τρίβω μέσα στην κατσαρόλα λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύω ξανά.

Συναρμολόγηση της πίτας
Βάζω σε ένα μπρίκι το βιτάμ και το ζεσταίνω ώστε να λυώσει και να γίνει σαν υγρό.
Βουτυρώνω ένα αντικολλήτικά τηγάνι διαμέτρου 30 εκατοστών και το πασπαλίζω με αλεύρι.
Το γυρνώ ανάποδα και το χτυπώ για να φύγει το αλεύρι που περισσεύει.
Απλώνω ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού και το αλείφω με βιτάμ.
Κόβω το μέρος του φύλλου που περισσεύει ώστε αυτό να σκεπάσει ακριβώς το τηγάνι και τα πλάγια του.
Τοποθετώ πάνω από αυτό άλλα τρία φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με βιτάμ.
Απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα.
Στρώνω ένα φύλλο πάνω από τη γέμιση και το αλείφω με βιτάμ.
Συνεχίζω με άλλα τρία φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με βιτάμ. Αλείφω την επιφάνει της πίτας με βιτάμ.
Την επιφάνεια της πίτας θα την πασπαλίσω με σουσάμι.
Αν έχω πάρει αποφλοιωμένο σουσάμι, το ξεπλένω σ’ ένα σουρωτήρι, το στραγγιζω από τα νερά και το απλώνω ομοιόμορφα πάνω στην πίτα.
Όταν όμως θέλω να χρησιμοποιήσω ντόπιο σουσάμι αναποφλοίωτο, πρέπει να το πλύνω πολύ καλά γιατί έχει μέσα χώμα.
Βάζω σ’ ένα μπολ το σουσάμι και προσθέτω μπόλικο νερό.
Ανακατεύω με το χέρι μου το σουσάμι για να ξεπλύθεί καλά.
Μ’ ένα σουρωτήρι ψαρεύω το σουσάμι που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
Ανακατεύω ξανά το νερό και νέο σουσάμι ανεβαίνει  στην επιφάνεια που το ψαρεύω με το σουρωτήρι ξανά.
Μ’ αυτό τον τρόπο ψαρεύω το μεγαλύτερο μέρος από το σουσάμι και μένει ελάχιστο στο κάτω μέρος του μπολ μαζί με το χώμα το οποίο και πετώ.
Πασπαλίζω με σουσάμι την επιφάνεια της πίτας.
Βρέχω το χέρι μου με λίγο νερό και τ’ απλώνω ομοιόμορφα σ' όλη την επιφάνεια της πίτας. 
Με μυτερό μαχαίρι χαράσσω από πάνω την πίτα σε κομμάτια.
Την ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου στην κάτω σκάλα του φούρνου.
Όταν έχω πολύ κόσμο και χρειάζομαι πολλά κομμάτια ετοιμάζω μια μεγάλη πίτα σε ταψί με διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.
Για την μεγάλη αυτή πίτα χρειάζομαι διπλάσια γέμιση γι’ αυτό και αγοράζω διπλάσια υλικά.
Όταν θέλω να ετοιμάσω δικό μου φύλλο κάνω τη δεύτερη συναταγή που περιγράφω στο ΄΄φύλλο για παραδοσιακές πίτες΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου