Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Γιουβαρλάκια



ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ

Yλικά:
1/2 κιλό κιμά,
3 μεγάλα κρεμμύδια,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1/2 φλυτζάνι ρύζι,
1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο,
αλάτι, πιπέρι, λίγη καυτερή πιπεριά.
  
Αυγολέμονο
Υλικά:
2 αυγά,
Χυμό 2 μέτριων λεμονιών.

Εκτέλεση
Καθαρίζω τα κρεμμύδια.
Κόβω ένα από αυτά στο multi.
Αλατίζω τον κιμά και το μαλάσσω καλά να τον πιάσει το αλάτι.
Προσθέτω λίγο πιπέρι και μια κουταλιά λάδι και μαλάσσω.  
Ρίχνω το πολτοποιημένο κρεμμύδι μέσα στον κιμά και μαλάσσω ξανά.
Καθαρίζω και πλένω το μαϊντανό. Τον ψιλοκόβω μέσα στον κιμά και μαλάσσω.
Πλένω το ρύζι και το σουρώνω με σουρωτήρι.
Βάζω το ρύζι στον κιμά και μαλάσσω για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
Βάζω σε κατσαρόλα 3-3,5 λίτρα νερό και τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, ρίχνω μέσα τα δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Περιμένω να βράσουν 2-3 λεπτά και προσθέτω αλάτι και λίγη καυτερή πιπεριά.
Παίρνω κιμά όσο ένα καρύδι και το βάζω μέσα στην παλάμη μου.
Πλάθω με τα χέρια μου μια μικρή μπάλα.
Ρίχνω την μπαλίτσα αυτή μέσα στο νερό που βράζει.
Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο κιμάς.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Κατεβάζω τη φωτιά και αφήνω τα γιουβαρλάκια να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Μια ώρα  ή λίγο περισσότερο είναι αρκετή για να ψηθεί ο κιμάς και να μαλακώσει το ρύζι.
Στη συνέχεια κάνω αυγολέμονο και αυγοκόβω τα γιουβαρλάκια.

Αυγολέμονο
Μέσα σ’ ένα βαθύ μπολ χτυπώ 2 αυγά καλά με τον αυγοδάρτη.
Συνεχίζοντας απαλά το χτύπημα ρίχνω μέσα στα αυγά λίγο λίγο το χυμό των λεμονιών..
Με βαθιά κουτάλα σούπας, παίρνω βραστό ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνω αργά αργά μέσα στα αυγά, ενώ ανακατεύω συνεχώς με τον αυγοδάρτη.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με το ένα χέρι ανακατεύω και με το άλλο ρίχνω μέσα το αυγολέμονο.
Αφήνω το φαγητό για λίγο να κρυώσει και  το σερβίρω.

Γιουβαρλάκια με φέτα
Στη συνταγή αυτή αντικαθιστώ το αυγολέμονο με τη φέτα.
Βάζω σε κάθε πιάτο 50 γραμμάρια φέτας και πιέζοντας με πηρούνι τη λιώνω.
Σερβίρω με βαθιά κουτάλα τα γιουβαρλάκια καυτά πάνω στη φέτα.
Η φέτα λιώνει και ανακατεύεται με τη σάλτσα του φαγητού και έτσι το φαγητό νοστιμίζει.
Αν κάποιος θέλει περισσότερο ή λιγότερο αλμυρό το φαγητό, η φέτα αυξάνεται ή ελαττώνεται αντίστοιχα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου