ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ
Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο
του,
1 φλιτζάνι λάδι ελιάς,
1 φλιτζάνι γάλα ή κεφίρ,
1 βιτάμ πλακάκι παγωμένο από το
ψυγείο,
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
50 γρ. ζάχαρη,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
1 κουταλιά της σούπας μέλι (20
γρ. περίπου),
300 γρ. άσπρο σουσάμι.
Γέμιση
Υλικά:
1 μυζήθρα ανάλατη 1500-1700
γραμμάρια,
2 αυγά,
120 γραμμάρια ζάχαρη,
15 γραμμάρια κανέλα,
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση
Βάζω σ’ ένα μπολ τη μυζήθρα.
Ρίχνω μέσα τη ζάχαρη και την
κανέλα και τα μαλάσσω ελαφρά.
Χτυπώ για λίγο τα αυγά και τα
ρίχνω μέσα στη μυζήθρα.
Με τα χέρια μου μαλάσσω καλά όλα
τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Φύλλο
Διαλύω τη μαγιά σ’ ένα ποτήρι με
χλιαρό νερό.
Ρίχνω μια κουταλιά αλέυρι μέσα
στο ποτήρι, για να πολλαπλασιαστούν οι μύκητες γρήγορα.
Βάζω σ’ ένα μπολ το λάδι.
Τρίβω με τον τρίφτη της ντομάτας
το βιτάμ μέσα στο λάδι.
Ανακατεύω ελαφρά τα υλικά αυτά με
πηρούνι.
Προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω ξανά
με πηρούνι.
Ρίχνω μέσα τα αυγά ελαφρά χτυπημένα
και ανακατεύω.
Ρίχνω μέσα το γιαούρτι και
ανακατεύω.
Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέσα
στο μπολ ενώ ανακατεύω διαρκώς με τα χέρια μου.
Σταματώ να ρίχνω αλεύρι όταν επιτύχω ζύμη μαλακή, που δεν
κολλά στα χέρια.
Ζυμώνω καλά τη ζύμη.
Τυλίγω γύρω γύρω το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζω από
πάνω μια καθαρή πετσέτα.
Αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος, για ν’ ανέβει.
Πώς σχηματίζω τα
πιτάκια
Βάζω το σουσάμι σ’ ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω κάτω από
τη βρύση.
Αφήνω το σουσάμι μέσα στο σουρωτήρι μέχρι να στραγγίσει
καλά.
Βάζω το σουσάμι σ’ ένα μπολ και ρίχνω μέσα το μέλι.
Ανακατεύω καλά.
Απλώνω σ’ ένα ρηχό πιάτο ένα μέρος του σουσαμιού.
Παίρνω ένα κομμάτι ζύμη όσο ένα καρύδι.
Την περιστρέφω ανάμεσα στις παλάμες μου και σχηματίζω μια
μικρή μπαλίτσα.
Με το δεξί μου χέρι πιέζω την μπαλίτσα αυτή πάνω στην
αριστερή μου παλάμη και την ανοίγω σε
ένα μικρό στρογγυλό φύλλο.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω μια μεγάλη κουταλιά
γέμιση και την βάζω πάνω στο μισό φύλλο.
Διπλώνω το φύλλο και με το άλλο μισό σκεπάζω τη γέμιση.
Πιέζω με τα δάχτυλά μου τις άκριες για να κολλήσουν τα
φύλλα.
Κυλάω το πιτάκι πάνω στο σουσάμι και φροντίζω να κολλήσει
πάνω του σουσάμι γύρω γύρω. Όταν τελειώσει το σουσάμι βάζω κι΄ άλλο από το
μπολ.
Τοποθετώ τα πιτάκια σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί το
ένα δίπλα στο άλλο.
Βάζω το ταψί στο
φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου