ΜΠΡΙΑΜ
Υλικά:
1 κιλό πατάτες,
1/2 κιλό κολοκυθάκια,
2 πιπεριές πράσινες,
2 μέτριες μελιτζάνες στενόμακρες,
6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,
3 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια,
6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,
3 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια,
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
ανάλογο αλάτι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
1 φλυτζάνι λάδι.
Εκτέλεση
Καθαρίζω τις πατάτες, τις ξεπλένω
και τις κόβω σε φέτες κάθετα στο μήκος τους.
Πλένω καλά τα κολοκυθάκια. Αν
κάπου έχουν χώμα που δε φεύγει, το αφαιρώ με μαχαίρι. Τα κόβω σε φέτες κάθετα
στο μήκος τους.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω
σε 8 δακτυλίους το καθένα.
Καθαρίζω τα σκόρδα.
Πλένω τις μελιτζάνες και αφαιρώ
το κοτσάνι τους.
Τις κόβω σε φέτες πάχους μισού
εκατοστού κάθετα στο μήκος τους.
Πλένω τις πιπεριές.
Αφαιρώ τα κοτσάνια τους και τα
πετώ.
Κόβω κάθε πιπεριά στη μέση και βγάζω
τα σπόρια της.
Κόβω κάθε πιπεριά σε δέκα κομμάτια.
Κόβω κάθε ντομάτα σε φέτες με
πάχος μισό εκατοστό.
Χρησιμοποιώ το βαθύ ταψί της
ηλεκτρικής κουζίνας διαστάσεων 31Χ41Χ6 εκατοστών.
Βάζω όλα τα λαχανικά μέσα στο ταψί
της κουζίνας και τους βάνω το λάδι.
Ανακατεύω καλά τα λαχανικά, για
να αλειφτούν όλα με λάδι.
Ρίχνω μέσα στο ταψί δυο ποτήρια
νερό.
Προσθέτω το αλάτι και λίγη κόκκινη
καυτερή πιπεριά.
Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο
και το βάζω στη κάτω σκάλα του φούρνου.
Ψήνω το μπριάμ στους 250 βαθμούς
Κελσίου σκεπασμένο για μισή ώρα.
Μετά βγάζω το σκέπασμα και
συνεχίζω το ψήσιμο, μέχρι να πιεί το νερό του και να μείνει ελάχιστο από αυτό.
Ενδιάμεσα ανακατεύω με κουτάλα και βάζω τα επάνω λαχανικά που έχουν πάρει χρώμα από κάτω.
Προσπαθώ να ψηθούν όλα τα
λαχανικά ομοιόμορφα.
Το μπριάμ σερβίρεται με φέτα ή με
άλλα τυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου