ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΕΣ
Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο
του,
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
1 φλυτζάνι γάλα ή κεφίρ,
1 βιτάμ πλακάκι παγωμένο από το
ψυγείο,
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
50 γρ. ζάχαρη,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό.
Γέμιση
Υλικά:
1 μυζήθρα ανάλατη 1500-1700
γραμμάρια,
2 αυγά,
120 γραμμάρια ζάχαρη,
15 γραμμάρια κανέλα,
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση
Βάζω σ’ ένα μπολ τη μυζήθρα.
Ρίχνω μέσα τη ζάχαρη και την
κανέλα και τα μαλάσσω ελαφρά.
Χτυπώ για λίγο τα αυγά και τα
ρίχνω μέσα στη μυζήθρα.
Με τα χέρια μου μαλάσσω καλά όλα
τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Φύλλο
Διαλύω τη μαγιά σ’ ένα ποτήρι με
χλιαρό νερό.
Ρίχνω μια κουταλιά αλέυρι μέσα στο
ποτήρι, για να πολλαπλασιαστούν οι μύκητες γρήγορα.
Βάζω σ’ ένα μπολ το λάδι.
Τρίβω με τον τρίφτη της ντομάτας
το βιτάμ μέσα στο λάδι.
Ανακατεύω ελαφρά τα υλικά αυτά με
πηρούνι.
Προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω ξανά
με πηρούνι.
Ρίχνω μέσα τα αυγά ελαφρά
χτυπημένα και ανακατεύω.
Ρίχνω μέσα το γιαούρτι και
ανακατεύω.
Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω ξανά.
Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέσα
στο μπολ ενώ ανακατεύω διαρκώς με τα χέρια μου.
Σταματώ να ρίχνω αλεύρι όταν επιτύχω ζύμη μαλακή, που δεν
κολλά στα χέρια.
Σκεπάζω τη ζύμη με διαφανή
μεμβράνη και βάζω από πάνω μια καθαρή πετσέτα.
Αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρο, για
ν' ανέβει.
Άνοιγμα φύλλου
Πασπαλίζω με αλεύρι την επιφάνει πάνω στην οποία θα
ανοίξω το φύλλο.
Παίρνω ένα μέρος της ζύμης και με τα χέρια μου το ανοίγω
σε ένα χοντρό φύλλο.
Πασπαλίζω το φύλλο αυτό με αλεύρι και το ανοίγω
περισσότερο με τον πλάστη.
Το φύλλο δεν πρέπει να γίνει πολύ λεπτό, γιατί τότε οι
καλιτσούνες σπάζουν εύκολα.
Χρησιμοποιώ ένα μικρό πιατέλο διαμέτρου 10 εκατοστών
περίπου, για να κόψω το φύλλο σε μικρά κυκλικά φύλλα.
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι νερό και διαλύω μέσα 2 κουταλιές της
σούπας ζάχαρη.
Μ’ ένα βουρσάκι υγραίνω ελαφρά τους κύκλους, πριν να βάλω
τη μυζήθρα.
Αυτό το κάνω, για να κολλήσουν πιο εύκολα τα δύο κομμάτια
του φύλλου μεταξύτους, αλλά και για να διατηρηθούν οι καλιτσούνες μαλακές.
Σε καθένα από τους μικρούς αυτούς κύκλους βάζω μια
κουταλιά του γλυκού γέμιση. Η κουταλιά πρέπει να είναι καλά γεμάτη.
Τη γέμιση τη βάζω στο μισό κύκλο.
Διπλώνω τον κύκλο και το μισό άδειο φύλλο έρχεται και
σκεπάζει το άλλο μισό με τη μυζήθρα.
Τοποθετώ τις καλιτσούνες σε ταψί τη μια δίπλα στην άλλη.
Χτυπώ ένα αυγό ελαφρά και αλείφω τις καλιτσούνες από
πάνω.
Με οδοντογλυφίδα τρυπώ τις καλιτσούνες από πάνω, για να φεύγει ο αέρας και να μη σκάσουν.
Με οδοντογλυφίδα τρυπώ τις καλιτσούνες από πάνω, για να φεύγει ο αέρας και να μη σκάσουν.
Βάζω τις καλιτσούνες στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά στην
λειτουργία των αντιστάσεων.
Οι καλιτσούνες πρέπει τη δεύτερη μέρα να φυλάσσονται στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου