Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τυροπιτάκια εύκολα



ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

Ζύμη
Υλικά:
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
1 βιτάμ πλακάκι παγωμένο (250 γρ.),
1 ξερή μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα ή κεφίρ,
800 γρ. αλεύρι περίπου,
1 αυγό.

Εκτέλεση
Ζύμη
Βάζω μέσα στο φλυτζάνι με το χλιαρό νερό τη μαγιά και τη διαλύω.
Ρίχνω μέσα  και μια κουταλιά αλεύρι, για να πολλαπλασιαστούν οι μύκητες.
Βάζω σ’ ένα μπολ το λάδι.
Τρίβω μέσα στο μπολ το βιτάμ με τον τρίφτη της ντομάτας.
Ανακατεύω ελαφρά με πηρούνι.
Προσθέτω τη διαλυμένη μαγιά μέσα στο μπολ και ανακατεύω ξανά με το πηρούνι.
Χτυπώ με το πηρούνι το αυγό ελαφρά και το προσθέτω. Ανακατεύω ξανά.
Προσθέτω το κεφίρ και ανακατεύω.
Βάζω λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο μπολ και ανακατεύω με το χέρι μου.
Ζυμώνω καλά.
Προσπαθώ να επιτύχω μια μαλακή ζύμη, που δεν κολλά στά χέρια.
Αν όμως η ζύμη μου κολλά, προσθέτω αλεύρι για να τη σκληρύνω λιγάκι.
Αν ζύμη μου γίνει σκληρή, προσθέτω λίγο γάλα και τη ζυμώνω ξανά.
Τυλίγω το μπολ με το ζυμάρι γύρω γύρω με μεμβράνη για τα τρόφιμα.
Βάζω πάνω από το μπολ μια χνουδωτή πετσέτα και το  βάζω σε ένα μέρος ζεστό.
Αφήνω τη ζύμη ν΄ανέβει και να διπλασιάσει τον όγκο της.
Συνήθως φτιάχνω τη ζύμη αποβραδίς και το πρωί είναι ανεβασμένη έτοιμη για τα τυροπιτάκια.

Γέμιση
Υλικά:
1/2 κιλά φέτα ή άσπρο αγελαδινό τυρί,
400 γρ. μυζήθρα ανάλατη ή μανούρι,
200 γρ. κασέρι τριμμένο ή γραβιέρα τριμμένη,
2 αυγά  
200 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά. 

Εκτέλεση
Τρίβω με το χέρι μου τη φέτα μέσα σ’ ένα μπολ.
Προσθέτω τη μυζήθρα και το κασέρι και τα ανακατεύω με το χέρι μου.
Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Μαλάσσω όλα τα υλικά, μέχρι να επιτύχω ομοιογενές μείγμα.

Πώς φτιάχνω τα τυροπιτάκια
Παίρνω ένα κομμάτι ζυμάρι όσο ένα καρύδι στο μέγεθος.
Το βάζω στην παλάμη μου επάνω και το περιστρέφω ανάμεσα στα χέρια μου, ώσπου να γίνει μια μικρή μπαλίτσα.
Πιέζω με το δεξί μου χέρι τη ζύμη επάνω στην αριστερή μου παλάμη και την ανοίγω σ’ ένα μικρό στρογγυλό φύλλο.
Με ένα κουτάλι του γλυκού παίρνω μια κουταλιά καλά γεμάτη γέμιση.
Βάζω στο μισό φύλλο τη γέμιση, πιο μπροστά από τη μέση του.
Διπλώνω το φύλλο και με το μισό άδειο φύλλο σκεπάζω τη γέμιση.
Πιέζω ελαφρά, για να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους.
Τοποθετώ τα τυροπιτάκια σε λαδωμένο και αλευρωμένο ρηχό ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Χτυπώ ένα αυγό με το πηρούνι καλά.
Βουτώ ένα βουρτσάκι μέσα στο αυγό και αλείφω ένα ένα τα τυροπιτάκια.
Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά περίπου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου