ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ
Βάση
Υλικά:
8 μελιτζάνες μεγαλούτσικες για τα παπουτσάκια (250 γρ.
περίπου η κάθε μια)
50 γρ. ελαιόλαδο,
ανάλογο αλάτι.
Γέμιση
Υλικά:
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά,
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
4 σκελίδες σκόρδο,
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
ανάλογο αλάτι,
ελάχιστο πιπέρι.
Μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα,
80 γρ. βιτάμ πλακάκι,
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
λίγο αλάτι.
Εκτέλεση
Βάση
Πλένω τις μελιτζάνες και τους αφαιρώ τα κοτσάνια.
Κόβω μια φέτα από πάνω από κάθε μελιτζάνα.
Αδειάζω με μαχαίρι και κουτάλι τις μελιτζάνες.
Αλατίζω από μέσα τις αδειασμένες μελιτζάνες και τις
αλείφω με λάδι.
Βάζω τις μελιτζάνες μέσα σε λαδωμένο ταψί τη μια δίπλα
στην άλλη.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σκάλα του φούρνου.
Σκεπάζω το ταψί με αντικολλητική λαδόκολα.
Ψήνω τις μελιτζάνες στους 170 βαθμούς Κελσίου για 45
λεπτά περίπου.
Τις αφήνω σκεπασμένες μέσα στο φούρνο.
Γέμιση
Βάζω σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Την τοποθετώ σε μέτρια
φωτιά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα κόβω μέσα στην
κατσαρόλα.
Τ’ ανακατεύω, μέχρι να σωταριστούν και να μαλακώσουν.
Ρίχνω μέσα τον κιμά. Τον ανακατεύω με κουτάλα, για να
λαδωθεί όλος.
Αφήνω τον κιμά να κατεβάσει τα υγρά του και να ψήνεται
μέσα σ’ αυτά.
Σπάζω με την κουτάλα τους βώλους του κιμά που
σχηματίζονται καθώς αυτός βράζει.
Τρίβω στο multi την ντομάτα και τη ρίχνω μέσα στον κιμά.
Προσθέτω αλάτι και πιπέρι.
Αφήνω τον κιμά να βράζει, μέχρι να μαλακώσει πλήρως.
Μπεσαμέλ
Βάζω σε κατσαρόλα το γάλα και το ζεσταίνω σε μέτρια
φωτιά.
Βάζω το βιτάμ σε άλλη κατσαρόλα και το ζεσταίνω, για να
λιώσει.
Όταν λιώσει το
βιτάμ, ρίχνω μέσα το αλεύρι και το ανακατεύω.
Αφήνω το αλεύρι να σωταριστεί για λίγο.
Προσθέτω το ζεστό γάλα στην κατσαρόλα με το αλεύρι.
Χτυπώ με το blender χειρός την κρέμα, για να ομογενοποιηθεί.
Ανακατεύω διαρκώς και λίγο πριν αρχίσει να βράζει, την
κατεβάζω από τη φωτιά.
Πως φτιάχνω τα παπουτσάκια
Βγάζω το ταψί με τις μελιτζάνες από το φούρνο.
Γεμίζω κατά τα 3/4 κάθε μελιτζάνα με γέμιση.
Βάζω μπεσαμέλ και σκεπάζω τη γέμιση.
Η μπεσαμέλ πρέπει να ανέβει λίγο πιο πάνω από τη μελιτζάνα.
Τοποθετώ το ταψί ξανά στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από
κάτω.
Ψήνω στους180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.
Όταν ετοιμαστούν τα παπουτσάκια μυρίζουν πολύ ωραία καη η
μπεσαμέλ παίρνει από πάνω ένα σκούρο μπεζ χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου