Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Γίδα βραστή με πιλάφι


 ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ

Υλικά:
1,5 κιλό γίδα (εγώ προτιμώ λαιμό και μπροστινό πόδι, αλλά όλα τα μέρη του ζώου είναι κατάλληλα),
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,
κύμινο τριμμένο,
κόλιανδρο τριμμένο,
100 γρ. ελαιόλαδο,
2 φλυτζάνια ρύζι για πιλάφι,
50 γρ. βιτάμ πλακάκι,
1 κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
200 γρ. φέτα,
200 γρ. λαδοτύρι Μυτηλήνης τριμμένο,
το χυμό ενός ακέρωτου λεμονιού καθώς και την φλούδα του,
20 γρ. αλεύρι.

Εκτέλεση
Αγοράζω το κρέας αποβραδίς. Το πλένω και μετά το μαρινάρω.
Του βάζω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το αλείφω με λάδι γύρω γύρω.
Το αφήνω όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Το επόμενο πρωί το βάζω σε κατσαρόλα.
Του βάζω νερό, ώσπου να σκεπαστεί από αυτό και να πάει 3 εκατοστά πιο πάνω.
Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένω να βράσει.
Λίγο πριν βράσει εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια του νερού.
Ξαφρίζω το κρέας και πετώ τον αφρό.
Μόλις κοχλάσει το νερό, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια.
Αφήνω το κρέας να βράζει για δυο ώρες.
Μετά τις δύο ώρες κοιτάζω αν είναι έτοιμο.
Έτοιμο είναι όταν είναι μαλακό και ξεκολλά εύκολα από τα κόκκαλα.
Βγάζω το κρέας από το ζωμό του και το βάζω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Του βάζω λίγο αλάτι από πάνω.
Το αφήνω να κρυώσει.
Το κρέας έτσι βρασμένο σερβίρεται με πιλάφι.
Όμως μπορεί να γίνει και ένα διαφορετικό φαγητό, το οποίο περιγράφω πιο κάτω.

Γίδα με σάλτσα τυριού
Καθαρίζω το βρασμένο κρέας από τα λίπη, τις πέτσες και από οτιδήποτε σκληρό έχει.
Βάζω τη κατσαρόλα με το ζωμό του κρέατος μέσα στην κατάψυξη.
Μετά από 15 περίπου λεπτά δημιουργείται ένα στρώμα λίπους στην επιφάνεια του ζωμού.
Βγάζω την κατσαρόλα από την κατάψυξη και αφαιρώ το λίπος και το πετώ.
Σουρώνω το ζωμό και μετρώ πόσα φλυτζάνια είναι.
Ένα μέρος του ζωμού θα χρησιμοποιήσω για το πιλάφι και ένα άλλο μέρος του για τη σάλτσα του κρέατος.

Πιλάφι
Βάζω σε μια κατσαρόλα 5 φλυτζάνια ζωμό κρέατος. Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, για να βράσει ο ζωμός.
Βάζω το ρύζι σ’ ένα σουρωτό και το ξεπλένω κάτω από τη βρύση.
Το αφήνω να στραγγίσει για λίγο.
Βάζω σε μια άλλη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την τοποθετώ σε χαμηλή  φωτιά.
Ρίχνω το ρύζι μέσα σ’ αυτήν την κατσαρόλα και το ανακατεύω. 
Αφήνω το ρύζι να σωταριστεί για λίγο. Το ανακατεύω πολύ συχνά, για να μην καεί.
Βάζω το βραστό ζωμό μέσα στο ρύζι και ανακατεύω.
Προσθέτω αλάτι και την εξωτερική φλούδα ενός ακέρωτου λεμονιού.
Αφήνω το πιλάφι να βράσει για λίγο και μετά ρίχνω μέσα το χυμό του λεμονιού.
Μόλις μαλακώσει το ρύζι, το κατεβάζω από τη φωτιά.

Σάλτσα
Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω μέσα 50 γραμμάρια βιτάμ και το ανακατεύω να λιώσει.
Προσθέτω 20 γρ. αλεύρι και το ανακατεύω με κουτάλι, μέχρι να ψηθεί.
Ρίχνω μέσα στο τηγάνι τα κρέατα και ανακατεύω.
Αφήνω δυο λεπτά τα κρέατα να σωταριστούν.
Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω.
Προσθέτω την φέτα και το λαδοτύρι και ανακατεύω.
Βάζω μέσα στο τηγάνι 2 φλυτζάνια ζωμό κρέατος.
Προσθέτω ελάχιστο κύμινο τριμμένο, ελάχιστο κόλιανδρο τριμμένο και λίγο τριμμένο πιπέρι.
Αφήνω όλα τα υλικά να βράσουν μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.

Σερβίρισμα
Φτιάχνω στη μέση ενός πιάτου ενα βουναλάκι από πιλάφι.
Πάνω στην κορυφή του βουνού βάζω κρέας και από πάνω ρίχνω μερικές κουταλιές σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου