ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΙΜΑΣ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Υλικά:
1.5 κιλό κυλότο από γουρουνόπουλο,
80 γραμμάρια ξύδι μπαλσάμικο,
100 γραμμάρια κρασί,
αλάτι και πιπέρι,
80 γραμμάρια ελαιόλαδο,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
1/2 κουταλιά του γλυκού κύμινο
ακοπάνιστο,
1/2 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο
τριμμένο,
λίγη ρίγανη,
1/2 κιλό μακαρόνια κοφτά ή
λιγκουίνια ή ταλιατέλες,
300 γραμμάρια ανθότυρο τριμμένο.
Εκτέλεση
Κόβω το κρέας σε λωρίδες. Κάθε λωρίδα την κόβω σε
μικρότερα κομμάτια με ψαλίδι κουζίνας ή με μαχαίρι. Τα κομμάτια πρέπει να έχουν
περίπου το μέγεθος ρεβιθιού.
Αυτή τη δουλειά την κάνω συνήθως
αποβραδίς καθώς βλέπω τηλεόραση.
Βάζω στο χέρι μου μια κουταλιά
λάδι και ανακατεύω τον κιμά. Έτσι τα κομματάκια του κρέατος λαδώνονται και δε
θα στεγνώσουν, μέχρι το πρωί που θα τσιγαριστούν.
Μερικοί χασάπηδες έχουν χοντρό μύλο που κόβει το κρέας σε
χοντρό κιμά με μεγαλούτσικα κομμάτια.
Σ’ αυτή την περίπτωση διευκολύνομαι γιατί αποφεύγω την
φασαρία του κοψίματος του κρέατος.
Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζω το λάδι σε μια κατσαρόλα και
την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια και τα
σκόρδα. Τα ανακατεύω πότε πότε μέχρι να σωταριστούν και να μαλακώσουν.
Βάζω τα κομματάκια του κρέατος μέσα στην
κατσαρόλα και τ' ανακατεύω.
Χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά και
αφήνω το κρέας να ζεσταθεί και να βγάλει τα υγρά του.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, κύμινο
και λίγη καυτερή πιπεριά.
Προσέχω να σιγοψηθεί ο κιμάς, αλλά
να μην καεί.
Δεν βάζω καθόλου νερό.
Αφήνω τον κιμά να σιγοψηθεί με τα υγρά του.
Πότε πότε τον κοιτάζω, για να
βεβαιωθώ πως δεν έχει στεγνώσει, αλλά πως εξακολουθεί να έχει ζουμί.
Προσθέτω το ξύδι και το κρασί και
ανακατεύω.
Αφήνω τον κιμά να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και να ελαττωθεί το ζουμί του.
Πριν κατεβάσω την κατσαρόλα από
τη φωτιά, δοκιμάζω τη γεύση του κιμά ως προς το αλάτι και τα καρυκεύματα και αν
πρέπει να προστεθεί κάτι, το προσθέτω.
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Βάζω σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό
και την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κοχλάσει το νερό, ρίχνω μέσα
μισό κιλό μακαρονάκι κοφτό και τ’ανακατεύω καλά.
Αφήνω να βράσουν τα μακαρονάκια μέχρι να μαλακώσουν, όχι
όμως να λασπώσουν, αλλά να κρατούν λίγο.
Κατεβάζω τα μακαρόνια από τη
φωτιά και τα σουρώνω. Περιμένω μέχρι να στραγγίσουν καλά.
Βάζω ξανά τα μακαρονάκια μέσα
στην κατσαρόλα που τα έβρασα.
Με κουτάλα σερβιρίσματος ρίχνω από
πάνω τους δυο κουταλιές κιμά και λίγη σάλτσα.
Ανακατεύω, για να πάει λίπος
παντού, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα μακαρονάκια.
Βάζω ξανά την κατσαρόλα πάνω στη
φωτιά και αφήνω να τσιγαριστούν με τον κιμά, για δυο λεπτά.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη
φωτιά.
Πάνω σε βαθιά πιάτα ρίχνω τυρί τριμμένο. Σερβίρω τα
μακαρόνια πάνω από το τυρί.
Πάνω από αυτά βάζω μπόλικο κιμά
και πάνω απ’ αυτόν ρίχνω τριμμένο ανθότυρο.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω, αντί για κοφτό μακαρονάκι,
λιγκουίνια ή μακαρόνια σπαγγέτι ή οποιοδήποτε άλλο είδος ζυμαρικού.
Καμιά φορά, όταν δε βαριέμαι, φτιάχνω δικά μου μακαρόνια,
τα οποία είναι πολύ νοστιμότερα από αυτά του εμπορίου.
ΣΠΙΤΙΚΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Ζύμη
Υλικά:
120 γρ. ελαιόλαδο,
125 γρ. βιτάμ πλακάκι,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
1/2 φλυτζάνι γάλα ή κεφίρ,
1 αυγό,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
500 γρ. αλεύρι σκληρό.
Εκτέλεση
Διαλύω μέσα στο χλιαρό νερό τη μαγιά.
Βάζω σ’ ένα μπολ το ελαιόλαδο.
Τρίβω μέσα στο μπολ το βιτάμ με τον τρίφτη της ντομάτας.
Ανακετεύω με πηρούνι.
Ρίχνω μέσα στο μπολ τη μαγιά και ανακατεύω.
Χτυπώ ελαφρά το αυγό και το προσθέτω.
Προσθέτω το γάλα ή το κεφίρ.
Ανακατεύω όλα τα υλικά και προσθέτω το αλεύρι.
Ζυμώνω καλά και επιδιώκα να επιτύχω ζύμη σκληρή.
Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα σε μιαν άκρη, να
ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Ανοίγω φύλλο μέτριο στο πάχος.
Κόβω το φύλλο σε στενόμακρες λωρίδες πλάτους 5 εκατοστών.
Τοποθετώ τρεις λωρίδες τη μια πάνω στην άλλη.
Κόβω τα μακαρόνια σε σχήμα ορθογώνιο 1 εκατοστό στο
φάρδος και 4-5 εκατοστά στο μήκος.
Τους βάζω μπόλικο αλεύρι και τα κουνάω πέρα δώθε, για να
ξεκολλήσουν.
Συνεχίζω μέχρι να κόψω όσα μακαρόνια χρειάζομαι.
Όσα μακαρόνια φτιάξω όλα θα τα βράσω, γιατί αυτά που θα
μείνουν ξεραίνονται πολύ και είναι άχρηστα.
Ρίχνω τα μακαρόνια
σε νερό που βράζει.
Ρίχνω μέσα λίγο αλάτι.
Τα αφήνω να βράσουν πέντα λεπτά.
Βγάζω ένα και δοκιμάζω.
Βγάζω ένα και δοκιμάζω.
Αν δε μ’ αρέσει η γεύση του, τ’ αφήνω να βράσουν δυο
λεπτά ακόμη.
Τη ζύμη που θα περισέψει τη διατηρώ στο ψυγείο για άλλη
χρήση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου