ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ
Γέμιση
Υλικά:
1/2 κιλό
μοσχαρίσιο κρέας,
1/2 κιλό χοιρινό κρέας,
1/2 κιλό γίδα,
1,5 κιλό πράσα,
1 κ.γ ρίγανη και μισή κ.γ πιπέρι,
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
400 γρ. φέτα,
300 γρ. κασέρι ή γραβιέρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω καλά τα κρέατα και τα βάζω σε κατσαρόλα.
Βάζω άφθονο νερό, για να σκεπαστούν και να φτάσει 4
εκατοστά πιο πάνω απ’ αυτά.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, κατεβάζω τη φωτιά σε
μέτρια.
Αφήνω τα κρέατα να βράσουν για δυο ώρες και μετά κοιτάζω
να δω αν είναι έτοιμα.
Έτοιμα είναι, όταν έχουν μαλακώσει πλήρως και ξεκολλούν
εύκολα από τα κόκκαλα.
Αν δεν είναι έτοιμα, τα βράζω όσο χρόνο θα χρειαστεί
μέχρι να ετοιμαστούν.
Αφήνω τα κρέατα να κρυώσουν και μετά τα καθαρίζω.
Αφαιρώ δηλαδή τα λίπη, τις πέτσες, τους τένοντες και ότι
άλλο σκληρό έχουν.
Κόβω τα καθαρισμένα κρέατα με το ψαλίδι σε κομμάτια
μικρότερα από ένα εκατοστό στο μάκρος.
Σουρώνω το ζωμό του κρέατος, για να βεβαιωθώ πως δεν
υπάρχουν κοκκαλάκια μέσα σ’ αυτό.
Αν ο ζωμός του κρέατος είναι πολύς, δεν τον χρησιμοποιώ
όλο.
Βάζω τα ψιλοκομμένα κρέατα μέσα στο σουρωμένο ζωμό και
προσθέτω δύο πράσα ψιλοκομμένα, αλάτι, ρίγανη και πιπέρι.
Αφήνω τα κρέατα να βράσουν μια ώρα ακόμη μέχρι να λιώσουν
σχεδόν.
Τα κατεβάζω από τη φωτιά και τ’ αφήνω σε μιαν άκρη για
λίγο.
Καθαρίζω τα κρυμμύδια και τα ψιλοκόβω.
Καθαρίζω τα υπόλοιπα πράσα και τα κόβω σε κομμάτια 1,5
εκατοστό στο μάκρος.
Τα πλένω πολύ καλά, τουλάχιστον τρία νερά, για να φύγουν
τα χώματα και τα ζουζούνια.
Βάζω σε μια άλλη κατσαρόλα το λάδι και ρίχνω μέσα τα
ψιλοκομμένα κρυμμύδια. Τα αφήνω να σωταριστούν για λίγο και τα ανακατεύω.
Προσθέτω στα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα πράσα και τ’
ανακατεύω.
Περιμένω τα κρεμμύδια να σωταριστούν και να μαλακώσουν.
Ρίχνω μέσα στα κρεμμύδια τα κρέατα και τα αφήνω να
σωταριστούν 3-4 λεπτά.
Προσθέτω τα τυριά και τα ανακατεύω όλα μαζί για 2-3
λεπτά.
Κατεβάζω τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνω σε μιαν
άκρη.
Φύλλο
Κάνω μια δόση από το «παραδοσιακό φύλλο», που περιγράφω
στη «δεύτερη συνταγή».
Χρησιμοποιώ ταψί με διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.
Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψί μου.
Ανοίγω ένα τετραπλό φύλλο το οποίο βάζω σαν βάση της
πίτας.
Απλώνω οιμοιόμορφα τη γέμιση πάνω σ’ αυτό.
Ανοίγω δεύτερο τετραπλό φύλλο και σκεπάζω μ’ αυτό την
πίτα.
Την χαράσσω διακεκομμένα.
Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 160 βαθμούς για 70 λεπτά περίπου.
Όταν βιάζομαι, αντί να φτιάξω φύλλο, χρησιμοποιώ το
παραδοσιακό φύλλο του Κανάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου