ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Κρέας
Υλικά:
1 κουνέλι 1,5
κιλό περίπου,
4 κρεμμύδια
ψιλοκομμένα στο multi,
6 σκελίδες
σκόρδο,
λίγη ρίγανη
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο, κύμινο τριμμένο,
2 φύλλα δάφνης,
2 μικρά
κρασοπότηρα κρασί,
200 γρ. λάδι ελιάς.
Πουρές με
πατάτες
Υλικά:
1,5 κιλό
πατάτες,
200 γρ. κρέμα
γάλακτος 35% λιπαρά,
ανάλογο αλάτι,
60 γρ. βούτυρο ή
μαργαρίνη
Πουρές από πατζάρια
4 βολβοί από
πατζάρια,
λίγο αλάτι,
3 κουταλιές της
σούπας λάδι,
3 κουταλιές της
σούπας βραστό νερό από τις πατάτες,
1 κουταλιά της
σούπας ξύδι μπαλσάμικο,
3 σκελίδες
σκόρδο.
Ετέλεση
Κουνέλι
Ζητώ από το χασάπη να μου κόψει το κουνέλι σε 12 μερίδες.
Το πλένω πολύ καλά και το βάζω σ’ ένα μπολ.
Του ρίχνω αλάτι, πιπέρι και κύμινο.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα κόβω στο multi.
Αλείφω με λάδι το κρέας. Προσθέτω τα τριμμένα σκόρδα και κρεμμύδια
Τα ανακατεύω όλα καλά.
Τα ανακατεύω όλα καλά.
Βάζω μέσα στο κρέας τα φύλλα δάφνης και το κρασί.
Σκεπάζω το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Σκεπάζω το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Το επόμενο πρωί ρίχνω το κρέας μαζί με την μαρινάδα σε αντικολλητική
κατσαρόλα με κεραμικό πάτο.
Βάζω την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αφήνω το φαγητό να κατεβάσει τα υγρά του 5-6 λεπτά.
Χωρίς να πειράξω το κρέας ανεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Προσέχω το φαγήτό και πότε πότε τ’ ανακατεύω.
Το φαγητό θέλει μιάμιση ώρα περίπου για να μαλακώσει
καλά.
Ελέγχω πότε πότε αν έχει ζουμί.
Όταν δω ότι έχει μαλακώσει τελείως, ανεβάζω για λίγο τη
φωτιά για να ξεροψηθεί.
Δεν αφήνω το φαγητό μόνο του, αλλά το προσέχω διρκώς και βγάζω τα κομμάτια που βλέπω πως έχουν
ξεροψηθεί.
Πουρές πατάτας
Καθαρίζω τις πατάτες από τις φλούδες τους.
Τις ξεπλένω και τις κόβω σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζω σε μια κατσαρόλα νερό και την βάζω σε δυνατή φωτιά.
Μόλις βράσει το νερό, ρίχνω μέσα τις πατάτες
και λίγο αλάτι.
Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τις πατάτες να βράσουν
και να μαλακώσουν πολύ.
Δεν πετώ το νερό από τις πατάτες γιατί θα το χρειαστώ αργότερα στον πουρέ της πατάτες και στον πουρέ των πατζαριών.
Περνώ τις πατάτες από το μύλο του πουρέ.
Προσθέτω στις πολτοποιημένες πατάτες την κρέμα γάλακτος,
το βούτυρο, λίγο αλάτι και μερικές κουταλιές βραστό νερό από τις πατάτες.
Πουρές από
πατζάρια
Κόβω τα φύλλα από τα πατζάρια καθώς και τις ρίζες τους
και αφήνω καθαρούς τους βολβούς.
Ξεπλένω καλά τους βολβούς.
Κόβω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και φτιάχνω με αυτό ένα
φάκελο.
Βάζω στη μέση του αλουμινόχαρτου τους βολβούς τον ένα δίπλα
στο άλλο.
Διπλώνω το επάνω κομμάτι του αλουμινόχαρτου και σκεπάζω
με αυτό τα πατζάρια.
Φέρνω το κάτω κομμάτι του αλουμινόχαρτου και σκεπάζω πάλι
τα πατζάρια.
Διπλώνω το αλουμινόχαρτο από τα πλάγια και κλείνω
εντελώς το φάκελο με τα πατζάρια.
Βάζω το αλουμινόχαρτο πάνω στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Ακριβώς κάτω από το φάκελο βάζω ένα ταψί με νέρό για να
μη ξεραθούν τα πατζάρια αλλά να παραμείνουν τρυφερά.
Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα και παραπάνω.
Καρφώνω ένα μαχαίρι μέσα σ’ ένα βολβό για να δω αν έχει μαλακώσει.
Βγάζω τα πατζάρια από το φούρνο και τ’ αφήνω να κρυώσουν.
Πιέζω με τα δάχτυλά μου ελαφρά τη φλούδα τους και αυτή βγαίνει
αμέσως.
Βάζω μέσα στο multi το λάδι, το νερό από τις
πατάτες, το σκόρδο, το μπαλσάμικο και τα
χτυπώ όλα για λίγο.
Ψιλοκόβω τα καθαρισμένα πατζάρια μέσα στο μούλτι και
χτυπώ ξανά.
Συναρμολόγηση
του πιάτου
Βάζω στο κέντρο του πιάτου πουρέ πατάτας.
Πάνω στον πουρέ βάζω μερικά κομμάτια από το κουνέλι.
Γύρω γύρω στο πιάτο φτιάχνω με κορνέ και με πουρέ πατάτας
διάφορα σχήματα.
Πάνω στα σχήματα του πουρέ πατάτας προσθέτω πουρέ από
πατζάρια.
Η γεύση του κρέατος είναι πολύ δυνατή και έτσι ταιριάζει
καλά με τον πουρέ της πατάτας που έχει ήπια γεύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου