ΠΡΑΣΟΠΙΤΕΣ Ή ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΆΡΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Υλικά:
1/2 κιλό
μανιτάρια πλευρώτους ή πόρτο μπέλο ή μισά μισά,
2 ματσάκια
μαιντανό,
2 ματσάκια άνηθο,
1/2 κιλό πράσα,
1/2 κιλό φέτα,
200 γρ. κρητική
γραβιέρα,
150 γρ. κεφαλοτύρι,
160 γρ.
ελαιόλαδο + λάδι για το άλειμμα των
φύλλων,
180 γραμμάρια σουσάμι.
Εκτέλεση
Γέμιση
Καθαρίζω τα μανιτάρια, τα βάζω μέσα σε σουρωτήρι και τα ξεπλένω
ελαφρά κάτω από τη βρύση.
Τα στραγγίζω αμέσως για να μην αποροφήσουν νερά.
Τα κόβω μικρά μικρά κομμάτια.
Βάζω ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνω μέσα 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Βάζω μέσα
τα μανιτάρια και τους προσθέτω ελάχιστο αλάτι, γιατί μετά θα τους βάλω αλμυρά
τυριά.
Σωτάρω τα μανιτάρια μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να
πάρουν χρώμα ανοικτό καφέ.
Τα κατεβάζω από τη φωτιά και τ’ αφήνω στην άκρη.
Καθαρίζω και πλένω το μαϊντανό και τον άνηθο.
Καθαρίζω τα πράσα.
Βγάζω δυο ή τρία εξωτερικά φύλλα τους και τα πετώ γιατί συνήθως είναι σκληρά.
Κόβω κάθε πράσο κατά μήκος σε δυο ή τέσσερα μακρόστενα κομμάτια.
Κόβω καθένα από τα σενόμακρα κομμάτια σε μικρότερα κομμάτια μήκους 2 εκατοστών το καθένα.
Τις άκριες απο το πράσινο μέρος τους τις
πετώ, γιατί είναι σκληρές.
Πλένω τουλάχιστον 3 νερά τα πράσα για να φύγει το χώμα
που βρίσκεται ανάμεσα στα φύλλα τους.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και ρίχνω μέσα τα
πράσα.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε μέχρι να σωταριστούν και να
μαλακώσουν.
Ρίχνω μέσα στα πράσα το μαϊντανό και τον άνηθο και
ανακατεύω μερικές φορές, για να μαλακώσουν.
Με σουρωτή κουτάλα βγάζω τα λαχανικά από την κατσαρόλα
και τα βάζω σ’ ένα μπολ. Τα πιέζω με την κουτάλα για να φύγουν τα υγρά που
περιέχουν.
Προσθέτω στα πράσα τα τυριά.
Ανακατεύω πολλές φορές
ώστε να αναμειχθούν καλά τα μυρωδικά, τα τυριά και τα πράσα.
Τελευταία προσθέτω τα μανιτάρια και ανακατεύω ξανά.
Φύλλο
Όταν βιάζομαι, χρησιμοποιώ μισό κιλό παραδοσιακό φύλλο
του Κανάκη ή κάποιο άλλο έτοιμο φύλλο για πίτες.
Όταν όμως έχω χρόνο, φτιάχνω δικό μου φύλλο όπως
περιγράφω στην συνταγή του παραδοσιακού φύλλου.
Όταν περιμένω πολύ κόσμο, φτιάχνω μια μεγάλη πίτα σε ταψί
με διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.
Άλλοτε όμως με βολεύει να φτιάξω δύο μικρότερες
στρογγυλές πίτες.
Χρησιμοποιώ δυο ταψιά με διάμετρο 26 εκατοστά το καθένα.
Τη μια πίτα την ψήνω αμέσως και την άλλη την βάζω στην
κατάψυξη να την χρησιμοποιήσω άλλη φορά.
Περιγράφω παρακάτω πώς φτιάχνω τη μεγάλη τυρόπιτα. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνονται και οι δυο στρογγυλές.
Βουτυρώνω το ταψί και το πασπαλίζω με αλεύρι. Το γυρνώ ανάποδα
και το χτυπώ να φύγει το αλεύρι που περισσεύει.
Απλώνω ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού και το αλείφω με
λάδι.
Πάνω από αυτό τοποθετώ δεύτερο φύλλο που κι αυτό το αλείφω
μέ λάδι.
Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο με τρίτο και με τέταρτο
φύλλο.
Πάνω από το τέταρτο φύλλο απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση.
Σκεπάζω τη γέμιση με 3 φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά
με λάδι.
Λαδώνω ελαφρά την επιφάνεια της πίτας και την πασπαλίζω
με σουσάμι.
Παίρνω ένα λεπτό και κοφτερό μαχαίρι και το αλείφω με
λάδι.
Χαράσσω με αυτό την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια.
Βρέχω ελαφρά την επιφάνεια της πίτας με νερό και την πασπαλίζω με σουσάμι.
Βάζω την πίτα στην κάτω σκάλα του φούρνου και ψήνω στους
170 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά περίπου.
Όταν η πίτα είναι έτοιμη αρχίζει να μυρίζει και το φύλλο
παίρνει ένα ελαφρά καφέ χρώμα.
Ατομικές πρασόπιτες
Γέμιση
Χρησιμοποιώ τη γέμιση που περιγράφω παραπάνω.
Φύλλο
Αυτό το φύλλο
είναι εξαιρετικό.
Από μια τόσο
απλή συναταγή βγαίνει ένα φύλλο αφράτο και πολύ νόστιμο.
Υλικά:
180 ml ελαιόλαδο ή
καλαμποκέλαιο,
1 νεροπότηρο
ρετσίνα ή άσπρο κρασί,
1 βιτάμ πλακάκι,
1 κιλό περίπου αλεύρι
που φουσκώνει μόνο του.
Εκτέλεση
Βάζω σ’ ένα μπολ το λάδι και την ρετσίνα και τρίβω μέσα
το βιτάμ με τον τρίφτη της ντομάτας.
Ανακατεύω τα υλικά αυτά με ένα πηρούνι.
Ρίχνω μέσα το αλεύρι και ανακατεύω με τα χέρια μου.
Ζυμώνω καλά.
Η ζύμη μου θέλω να είναι λία, μαλακή και να μην κολλά στα
χέρια.
Αν κολλά προσθέτω λίγο αλεύρι για να τη διορθώσω.
Αν είναι, σκληρή ρίχνω μέσα στο μπολ λίγο νερό ή γάλα, για
να τη μαλακώσω.
Βάζω πάνω στην αριστερή μου παλάμη ένα βώλο ζύμης όσο ένα
καρύδι.
Περιστρέφω τη ζύμη μέσα στα χέρια μου και φτιάχνω ένα
μικρό μπαλάκι σαν κεφτεδάκι.
Με το δεξί μου χέρι πιέζω το μπαλάκι πάνω στην αριστερή μου παλάμη και το ανοίγω σε
λεπτό φύλλο.
Βάζω στη μέση του φύλλου μια κουταλιά γέμιση.
Διπλώνω το φύλλο και σκεπάζω τη γέμιση.
Φτιάχνω πιτάκια σε ότι σχήματα θέλω.
Αλείφω ελαφρά με νερό την επάνω επιφάνεια κάθε πίτας και την πασπαλίζω με σουσάμι.
Για να είναι τα πιτάκια νόστιμα πρέπει να έχουν πολλή
γέμιση και λεπτό φύλλο.
Ψήνω στους 170 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου