Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Μους πορτοκαλιού


Υλικά:                                                                                                                                                            400 ml κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
400 γραμμάρια φιλαδέλφεια cream cheese,
400 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι,
ένα πακετάκι ζελατίνης Γιώτη ή Knox(4 φάκελα ),
160 γρ. άχνη ζάχαρη,
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ των 225 γραμμαρίων,
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ,
1 φλυτζάνι γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο.
  (Αν δεν έχω γλυκό πορτοκάλι, χρησιμοποιώ 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο διαλύω 30 γρ. ζάχαρη και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κρέμα
Σ’ ένα μεγάλο πυρέξ 26X31Χ5 εκατοστών στρώνω μια στρώση μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο.
Βάζω σ’ένα κατσαρόλι 1,5 φλυτζάνι νερό και ρίχνω μέσα τους τέσσερεις φακέλους της ζελατίνης.
Αφήνω το κατσαρόλι στην άκρη για πέντε λεπτά, για να φουσκώσει η ζελατίνη.
Χτυπώ στο μπολ του mixer την κρέμα γάλακτος στη χαμηλή ταχύτητα για 5-6 λεπτά.
Ανεβάζω την ταχύτητα και προσθέτω λίγη λίγη την άχνη ζάχαρη.
Χτυπώ μέχρι να πήξει η κρέμα.
(Η κρέμα δεν πρέπει να παραχτυπηθεί γιατί διαχωρίζεται σε βούτυρο και υγρό)
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτω κουταλιά κουταλιά το cream cheese και χτυπώ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτω λίγο λίγο το γιαούρτι, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα.
Προσθέτω το κονιάκ και χτυπώ για λίγο ακόμη.
Δοκιμάζω την κρέμα ως προς τη ζάχαρη.
Αν η γεύση είναι σωστή, σταματώ το χτύπημα.
Αν η κρέμα χρειάζεται κι άλλη ζάχαρη, την προσθέτω και χτυπώ για λίγο ακόμη.
Αν δεν έχω γλυκό πορτοκάλι, προσθέτω το ξύσμα του πορτοκαλιού μέσα στην κρέμα και την ανακατεύω να πάει παντού.
Όταν χρησιμοποιώ γλυκό πορτοκάλι, προσθέτω το ένα τρίτο από το ψιλοκομμένο πορτοκάλι μέσα στην κρέμα και την ανακατεύω.  
Αφήνω την κρέμα σε μιαν άκρη.
Ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά τη ζελατίνη και την ανακατεύω, ώσπου να λιώσει και να γίνει διαφανής.
Την κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω τη μισή απ’ αυτήν μέσα στην κρέμα.
Ανακατεύω με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Παίρνω με κουτάλα την κρέμα και την βάζω κουταλιά κουταλιά πάνω από τα μπισκότα.
Με μια σπάτουλα στρώνω ομοιόμορφα την κρέμα σ’ όλο το πυρέξ.
Αφήνω το πυρέξ με την κρέμα σε μιαν άκρη εκτός ψυγείου.
Τη μισή ζελατίνη που δεν χρησιμοποίησα την χρησιμοποιώ, για να φτιάξω το ζελέ φρούτου με το οποίο θα καλύψω την κρέμα.

Ζελέ φρούτου
Πρώτη συνταγή
Για να φτιάξω ζελέ φρούτου χρησιμοποιώ κάποια μαρμελάδα φρούτου ή κάποιο γλυκό του κουταλιού.
Συνήθως χρησιμοποιώ μαρμελάδα πορτοκάλι ή γλυκό περγαμόντο ή γλυκό πορτοκάλι.
Το ζελέ που φτιάχνεται από γλυκό περγαμόντο έχει ωραίο άρωμα.
Ψιλοκόβω το γλυκό.
Ρ ίχνω το γλυκό μέσα στη ζελατίνη και το ανακατεύω.
Παίρνω με κουτάλι το υγρό αυτό και το ρίχνω πάνω από την κρέμα κάνοντας ακανόνιστα σχήματα.
 Σκεπάζω το γλυκό με αλουμινόχαρτο και το βάζω στο ψυγείο.
Μισή ώρα πριν το σερβίρω το βγάζω από το ψυγείο.
Είναι νοστιμότερο, όταν δεν είναι πολύ παγωμένο.

Ζελέ φρούτου
Δεύτερη συνταγή
Για να φτιάξω το ζελέ φρούτου χρησιμοποιώ κομπόστα φρέσκου φρούτου.
Τα πιο κατάλληλα φρούτα είναι το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο και οι φράουλες.
Από τα φρούτα που διαθέτει κάθε εποχή διαλέγω το είδος της κομπόστας που θα φτιάξω.

Κομπόστα μήλου
Καθαρίζω 6 μπανανόμηλα ή διάφορα μήλα ανακατεμένα.
Κόβω μέσα σε κατσαρόλα τα μήλα σε μικρά κομμάτια.
Ρίχνω στην κατσαρόλα μισό φλυτζάνι νερό, 70 γρ. ζάχαρη και ένα ξυλάκι κανέλας.
Βράζω την κομπόστα για 10 λεπτά.
Κατεβάζω από τη φωτιά.
Βγάζω το ξύλο της κανέλλας και το πετώ.
Αφήνω την κομπόστα να κρυώσει και τη χτυπώ στο multi για να γίνει ομοιόμορφος πολτός.
Ρίχνω τη ζελατίνη μέσα στην πολτοποιημένη κομπόστα.
Απλώννω ομοιόμορφα το ζελέ πάνω από την κρέμα.
Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και βάζω το γλυκό μέσα στο ψυγείο.

Κομπόστα με αχλάδι
Γίνεται ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο με την κομπόστα μήλου, αλλά αντί για μήλο χρησιμοποιώ αχλάδι.

Κομπόστα φράουλας
Βράζω μισό φλυτζάνι νερό με 100 γρ. ζάχαρη για 3 λεπτά.
Ρίχνω μέσα μισό κιλό φράουλες πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες μικρά κομμάτια.
Βράζω για 5 λεπτά τις φράουλες.
Προσθέτω στη κομπόστα φράουλας τη ζελατίνη που έχω κρατήσει.
Αφήνω την κομπόστα να κρυώσει.
Απλώνω το ζελέ της φράουλας πάνω από την κρέμα.
Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και βάζω την κρέμα στο ψυγείο.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου