Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Τάρτα με μήλο, κακάο και ταχίνι


ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΗΛΟ,  ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΚΑΟ
Γέμιση
Υλικά:
2 κιλά διάφορα μήλα,
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
50 γρ. κακάο,
4 κουταλιές της σούπας ταχίνι,
100 γρ. ζάχαρη για τον πουρέ του μήλου + 100 γρ. για την κρέμα του κακάου,
2 ξυλάκια κανέλας,
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλα ολόκληρα μέσα σε θήκη,
1 κουταλιά της σούπας μέλι,
200 γρ. μύγδαλα χωρίς να αφαιρεθούν τα φλούδια τους + 50 γρ. μύγδαλα ολόκληρα ξασπρισμένα για τη διακόσμηση,
5 φάκελα ζελατίνης Γιώτη.

Φύλλο
Υλικά:
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
1/2  βιτάμ πλακάκι κρύο από το  ψυγείο,
1/2 φλυτζάνι ρετσίνα ή άλλο άσπρο κρασί,
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder,
1/2 κιλό περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Εκτέλεση
Φύλλο
Βάζω σ’ ένα μπολ το λάδι.
Τρίβω μέσα στο λάδι με τον τρίφτη της ντομάτας το βιτάμ.
Ανακατεύω αυτά τα δύο μ’ ένα πηρούνι.
Προσθέτω τη ρετσίνα και ανακατεύω ξανά.
Ρίχνω το αλεύρι μαζί με τη baking και ανακατεύω με τα χέρια μου.
Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι που έχω υπόλογίσει και ζυμώνω ταυτόχρονα.
Η ζύμη μου πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μη κολλά στα χέρια.
Η ζύμη αυτή είναι πολλή για μια τάρτα.
Θα χρησιμοποιήσω όση χρειάζεστε και την υπόλοιπη θα την αφήσω στο ψυγείο για άλλη χρήση.
Λαδώνω και αλευρώνω αντικολλητικό τηγάνι με κεραμική επίστρωση διαμέτρου 30 εκατοστών.
Παίρνω τη μισή ζύμη και τη βάζω μέσα στο τηγάνι.
Την απλώνω με τα χέρια μου σ’ όλο το τηγάνι και στα πλάγια του τηγανιού σε πολύ λεπτό φύλλο.
Τρυπώ με πηρούνι σε μερικά σημεία την τάρτα για να φεύγει ο αέρας και να μη φουσκώσει.
Βάζω το τηγάνι στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνω την τάρτα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.
Όταν ετοιμαστεί το ζυμάρι, μυρίζει πολύ ωραία και έχει πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα.
Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.

Γέμιση
Πουρές μήλων
Ξεπλένω τα μήλα και αφαιρώ τη φλούδα τους.
Κόβω κάθε μήλο σε 4 κομμάτια.
Βάζω όλα τα κομμάτια των μήλων σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτω με νερό.
Προσθέτω στην κατσαρόλα τα 100 γρ. της ζάχαρης,τα ξύλα της κανέλας και την κάσκα με τα γαρύφαλλα.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, για να βράσουν.
Αφήνω τα μήλα να βράσουν για 15 λεπτά περίπου και να γίνουν κομπόστα.
Κατεβάζω τα μήλα από τη φωτιά και τ’ αφήνω να κρυώσουν λίγο.
Αφού κρυώσουν τα βάζω στο multi και προσθέτω το μέλι.
Αν δεν χωράνε όλα τα μήλα μονομιάς τα χτυπώ σε δυο δόσεις.
Καθώς βγάζω τον πουρέ των μήλων από το multi τον μετρώ με φλυτζάνι.
Για κάθε φλυτζάνι υπολογίζω πως χρειάζεται 3/4 του φακέλου ζελατίνη, για να πήξει το ζελέ ικανοποιητικά.

Κρέμα κακάου με μύγδαλα και ταχίνι
Βάζω μέσα στο blender την κρέμα γάλακτος, το κακάο, τη ζάχαρη, το ταχίνι και τα 200 γ. μύγδαλα ψιλοκομένα και τα χτυπώ στη χαμηλή ταχύτητα.
Αδείαζω την κρέμα μέσα σ’ ένα μπολ.

Ζελατίνη
Βάζω σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι ένα φλυτζάνι νερό και αδειάζω μέσα το περιεχόμενο και των πέντε φακέλων ζελατίνης ανακατεύντας διαρκώς με κουτάλι.
Αφήνω τη ζελατίνη μέσα στο νερό για μερικά λεπτά να φουσκώσει.
Βάζω το κατσαρολάκι με τη ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
Αδειάζω τα 3/4 της λιωμένης ζελατίνης μέσα στον πουρέ του μήλου και ανακατεύω.
Την υπόλοιπη ζελατίνη την προσθέτω στην κρέμα του κακάου και ανακατεύω.

Συναρμολόγηση
Απλώνω ομοιόμορφα μέσα στην τάρτα τον πουρέ του μήλου στον οποίο έχω προθέσει ζελατίνη για να πήξει και να γίνει ζελέ μήλου.
Βάζω μέσα στην κατάψυξη την τάρτα και περιμένω μέχρι να πήξει το ζελέ του μήλου.
Βγάζω την τάρτα από την κατάψυξη και απλώνω πάνω από το ζελέ του μήλου την κρέμα του κακάου με το ταχίνι.
Βάζω την τάρτα στην ψύξη και περιμένω να πήξει η κρέμα του κακάκου.
Βάζω ξασπρισμένα ολόκληρα μύγδαλα στην επιφάνεια του γλυκού και κάνω με αυτά διακοσμητικά σχήματα.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου