Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μπουρέκια με κιμά


ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
Κιμάς
Υλικά:
500 γρ. κιμάς,
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
100 γρ. λάδι ελιάς + λάδι για το άλειμμα των φύλλων,
3 ώριμες ντομάτες,
αλάτι, πιπέρι,
1 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη, 
λίγο θρούμπι,
6 σπόρους κύμινο.

Φύλλο
Άλλοτε χρησιμοποιώ έτοιμο φύλλο και άλλοτε φτιάχνω φύλλο δικό μου.
Όταν χρησιμοποιώ έτοιμο φύλλο αγοράζω 500 γρ. φύλλο κρούστας.

Σπιτικό φύλλο
Υλικά:
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
1/2 βιτάμ πλακάκι,
1/2 φλυτζάνι ρετσίνα ή άλλο άσπρο κρασί,
60 γρ. σουσάμι,
600 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder.

Εκτέλεση
Κιμάς
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 100 γρ. λάδι και τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέσα στην κατσαρόλα και τ’ ανακατεύω.
Αφήνω τα κρεμμύδια να σωταριστούν και να ξανθίνουν.
Βάζω μέσα στην κατσαρόλα τον κιμά και τον ανακατεύω.
Χαμηλώνω λίγο ακόμη τη φωτιά.
Αφήνω τον κιμά να κατεβάσει τα υγρά του και να σιγοβράζει μέσα σ’ αυτά.
Καθώς βράζει ο κιμάς σχηματίζονται βώλοι.
Πιέζω με το πηρούνι τους βώλους και τους σπάζω.
Βάζω μέσα στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι, κόλιανδρο και τους σπόρους του κύμινου.
Ξεπλένω τις ντομάτες και τις κόβω στο multi.
Βάζω τις ντομάτες μέσα στον κιμά.
Αφήνω τον κιμά να βράζει μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του.
Τον κατεβάζω από την φωτιά και τον αφήνω να κρυώσει.

Μπουρέκια με έτοιμο φύλλο
Βγάζω το φύλλο από το χάρτινο περίβλημα του.
Το ανοίγω στη μέση.
Κόβω λωρίδες που έχουν πλάτος 12 εκατοστά η κάθε μία.
Κόβω τις λωρίδες σε κομμάτια με διαστάσεις 12Χ14 εκατοστά το καθένα.
Επειδή το φύλλο είναι λεπτό, βάζω 2 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, για να φτιάξω ένα ανθεκτικό κομμάτι φύλλου.
Λαδώνω ελαφρά τα φύλλα αυτά.
Παίρνω ένα από αυτά τα κομμάτια και βάζω στο κάτω μέρος του 2 μεγάλες κουταλιές της σούπα κιμά τη μια κουταλιά δίπλα στην άλλη.   
Τοποθετώ τον κιμά σε σχήμα στενόμακρο.
Διπλώνω τα δύο πλαϊνά του φύλλου και σκεπάζω με αυτά την άκρη του κιμά.
Τυλίγω σε κύλινδρο το μπουρέκι δυο φορές.
Συνεχίζω κατά αυτό τον τρόπο μέχρι να εξαντληθεί όλος ο κιμάς.
Πρέπει να είναι πολλή η γέμιση μέσα σε κάθε μπουρέκι, για να είναι νόστιμο.
Βάζω τα μπουρέκια σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα αλείφω ελαφρά από πάνω με λάδι.
Ξεπλένω το σουσάμι με νερό και το σουρώνω.
Πασπαλίζω τα μπουρέκια από πάνω με σουσάμι.
Τα βάζω στην κάτω σχάρα του φούρνου και τα ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά.
Μερικά λεπτά πριν σβήσω το φούρνο, τρίβω λίγο κεφαλοτύρι πάνω τους.

Σπιτικό φύλλο
Βάζω μέσα σ’ ένα μπολ το λάδι.
Τρίβω με τον τρίφτη της ντομάτας το βιτάμ μέσα στο λάδι.
Ανακατεύω αυτά τα δύο με πηρούνι.
Προσθέτω την ρετσίνα και ανακατεύω ξανά.
Ρίχνω μέσα στο μπολ λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με την baking και ζυμώνω.
Προσθέτω αλεύρι μέχρι να επιτύχω μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνω τη ζύμη μισή ώρα ή περισσότερο να ξεκουραστεί.
Παίρνω το ένα τέταρτο της ζύμης και ανοίγω λεπτό φύλλο.
Το κόβω σε μακρόστενες λωρίδες πλατους 12 εκατοστών.
Κόβω τις λωρίδες αυτές σε κομμάτια με διαστάσεις 12Χ14 εκατοστά.

Συναρμολόγηση
Λαδώνω ελαφρά με βουρτσάκι τα κομμάτια του φύλλου.
Παίρνω ένα κομμάτι φύλλο και βάζω στο κάτω μέρος του 2 μεγάλες κουταλιές της σούπα κιμά τη μια κουταλιά δίπλα στην άλλη.   
Τοποθετώ τον κιμά σε σχήμα στενόμακρο.
Διπλώνω τα δύο πλαϊνά της ζύμη και σκεπάζω με αυτά την άκρη του κιμά.
Τυλίγω σε κύλινδρο το μπουρέκι δυο φορές.
Συνεχίζω κατά αυτό τον τρόπο μέχρι να εξαντληθεί όλος ο κιμάς.
Πρέπει να είναι πολλή η γέμιση μέσα σε κάθε μπουρέκι, για να είναι νόστιμο.
Βάζω τα μπουρέκια σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Από εδώ και μετά συνεχίζω όπως περιγράφω πιο πάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου