ΑΡΝΙ Ή ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΡΟΓΚΑΝΩΦ ΣΕ ΦΩΛΙΑ ΡΥΖΙΟΥ
Υλικά για το
στρογκανώφ:
700 γρ. αρνίσιο μπούτι
ή ποντίκι μοσχαριού,
αλάτι, πίπέρι,
ρίγανη, θρούμπι,
1 κ. σ. κόκκους
κόλιανδρου,
1 κ. σ. κόκκους
μαύρο πιπέρι,
λίγη πάπρικα,
50 γρ. ελαιόλαδο
για το άλειμμα του κρέατος,
50 γρ. βιτάμ
πλακάκι,
100 γρ. κρέμα
γάλακτος 35% λιπαρά,
100 γρ. τυρί
Φιλαδέλφεια,
250 γρ.
στραγγιστό γιαούρτι.
150 γρ. φέτα,
250 γρ.
στραγγιστό γιαούρτι.
Εκτέλεση
Αγοράζω το κρέας δυο μέρες πριν το χρησιμοποιήσω.
Ζητώ από το χασάπη να μου το κόψει σε 4 κομμάτια.
Ξεπλένω το κρέας, το στραγγίζω και το βάζω σ’ ενα ταψάκι.
Του βάζω αλάτι και πιπέρι.
Το τρίβω ελάφρά με το χέρι μου για να κολλήσουν αυτά
επάνω του.
Προσθέτω ρίγανη και θρούμπι.
Το τρίβω ξανά και το αλείφω γύρω γύρω με λάδι.
Τυλίγω το ταψί με διαφανή μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο.
Αφήνω το κρέας να μαρινάρεται για δυο μέρες.
Τη δεύτερη μέρα το βράδυ το βγάζω από το ψυγείο και το βάζω
σε μια κατσαρόλα.
Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτω νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το νερό να φτάσει 2 εκατοστά πάνω από αυτό.
Λίγο πριν βράσει σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του
νερού.
Μαζεύω με βαθιά κουτάλα τον αφρό και τον πετώ.
Αφήνω το κρέας να
βράσει ξεσκέπαστο για μισή ώρα.
Βάζω μέσα στην κατσαρόλα αλάτι, τους κόκκους του πιπεριού
και του κόλιανδρου. Μισοσκεπάζω την κατσαρόλα, για να μπορούν να
φεύγουν οι ατμοί.
Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το κρέας να σιγοβράσει μέχρι
να ξεκολλά από τα κόκκαλα.
Όταν μαλακώσει πολύ καλά, το κατεβάζω από τη φωτιά.
Αφήνω το κρέας όλη τη νύχτα μέσα στην κατσαρόλα μέσα στο ζωμό του.
Την άλλη μέρα βγάζω το κρέας από το ζωμό του και το βάζω
σ’ ένα ταψάκι.
Το καθαρίζω πολύ προσεκτικά. Αφαιρώ όλα τα λίπη και τους
τένοντες και τα πετώ.
Κόβω το καθαρισμένο κρέας σε κομμάτια που έχουν το μέγεθος
μιας σκελίδα ενός μικρού πορτοκαλιού.
Σουρώνω σε μια άλλη κατσαρόλα, μ’ ένα σουρωτήρι το ζωμό
του κρέατος και τον αφήνω σε μιαν άκρη, για να το χρησιμοποιήσω αργότερα στο πιλάφι.
Τοποθετώ σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι.
Προσθέτω το βιτάμ και το ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
Βάζω μέσα στο τηγάνι τα κομμένα κρέατα και τ’ ανακατεύω.
Τ’ αφήνω να σωταριστούν δυο λεπτά.
Ρίχνω μέσα στα κρέατα 2 φλυτζάνια ζωμό και τ’ αφήνω να
βράσουν 10 λεπτά μέσα σ’ αυτόν.
Τρίβω μέσα στο τηγάνι με τα δάχτυλά μου τη φέτα και
ανακατεύω.
Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, το τυρί φιλαδέλφεια και τα
αφήνω να βράσουν 2 λεπτά ακόμη.
Λίγο πριν κλείσω το κρέας προσθέτω μέσα σ’ αυτό το
γιαούρτι.
Ανακατεύω μια δυο φορές και αποσύρω από τη φωτιά.
Φωλιά από ρύζι
Υλικά:
1,5 φλυτζάνι μαύρο ρύζι,
5 φλυτζάνια
ζωμό κρέατος,
40 γρ.
ελαιόλαδο,
ανάλογο αλάτι.
Εκτέλεση
Βάζω το ρύζι σ’ ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω κάτω από τη
βρύση.
Το αφήνω να στραγγίσει καλά.
Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τοποθετώ
την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα και το ανακατεύω.
Συνεχίζω να ανακατεύω το ρύζι μέχρι να σωταριστεί.
Μερικά λεπτά σωταρίσματος είναι αρκετά για να ετοιμαστεί
το ρύζι.
Βάζω μέσα στο ρύζι 5 φλυτζάνια ζωμό κρέατος.
Αφήνω το ρύζι να βράσει όσο χρόνο χρειάζεται, για να μαλακώσει.
Όταν ετοιμαστεί βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Το αφήνω σε μιαν
άκρη να κρυώσει λίγο.
Διακόσμηση
Παίρνω μια βαθιά πιατέλα σερβιρίσματος.
Βάζω μέσα το ρύζι.
Σκάβω με το χέρι μου στη μέση του ρυζιού και σχηματίζω
μια λακούβα σα φωλιά.
Βάζω το κρέας μέσα στη φωλιά.
Βάζω λίγη πάπρικα πάνω από το κρέας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου