Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ρολό με κιμά

ΡΟΛΟ ΜΕ ΚΙΜΑ
Κιμάς
Υλικά:
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
4 σκελίδες σκόρδο,
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη,
30 γρ. φρυγανιά τριμμένη,
λίγο μαύρο πιπέρι, ανάλογο αλάτι,
3 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς,
1 μικρή πατάτα,
1 μικρή ντομάτα,
4 αυγά για βράσιμο + 1 αυγό για τον κιμά.

Σάλτσα
Υλικά:
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
100 ml λάδι ελιάς,
ανάλογο αλάτι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Πατάτες
Υλικά:
1200 γρ. πατάτες,
2 μέτρια λεμόνια,
120 γραμμάρια λάδι ελιάς
ανάλογο αλάτι,
1/2 κουταλιά του γλυκού κύμινο τριμμένο,
2/3 μιας κουταλιάς της σούπας κόλιανδρο τριμμένο.

Εκτέλεση
Κιμάς
Πλένω τα αυγά και τα βάζω σε μικρή κατσαρόλα.
Την τοποθετώ σε χαμηλή φωτιά και βράζω τα αυγά σφιχτά.
Τ’ αφήνω να κρυώσουν και τα καθαρίζω. Θα τα χρησιμοποιήσω ολόκληρα στο ρολό.
Βάζω σ’ ένα μπολ τον κιμά και τον αλατίζω. Το μαλάσσω, για να πάει το αλάτι παντού.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα κόβω στο multi μικρά κομμάτια.
Τα βάζω στον κιμά και μαλάσσω ξανά.
Κόβω την ντομάτα και την ρίχνω στον κιμά. Κόβω την πατάτα και την ρίχνω στον κιμά.
Προσθέτω τη ρίγανη, το πιπέρι, το κύμινο και τον κόλιανδρο και τα μαλάσσω όλα μαζί καλά.
Προσθέτω το λάδι και μαλάσσω. Προσθέτω το αυγό ωμό και μαλάσσω ξανά.
Ρίχνω 30 γρ. φρυγανιά τριμμένη και τα μαλάσσω όλα μαζί καλά.
Κόβω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω σ’ αυτό τοποθετώ τον κιμά.
Καμμιά φορά αντί αλουμινόχαρτο χρησιμοποιώ αντικολλητική λαδόκολα.
Πιέζω τον κιμά με τα χέρια μου και του δίνω σχήμα επίπεδο και μακρόστενο.
Τοποθετώ τα αυγά στη μέση του κιμά και κατά μήκος του, το ένα δίπλα στο άλλο.
Διπλώνω το αλουμινόχαρτο μαζί με τον κιμά και σκεπάζω τα αυγά από τη μια μεριά και μετά από την άλλη.
Μ’ αυτό τον τρόπο σχηματίζω ένα κύλινδρο που στο κέντρο του έχει τα αυγά.
Το αλουμινόχαρτο βοηθά  το ρολό να διατηρήσει το σχήμα του, μέχρι να ψηθεί.
Τοποθετώ το τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο ρολό σε πυρέξ με διαστάσεις 26Χ36Χ6 εκατοστά.
Βάζω το πυρέξ στην κάτω σκάλα του φούρνου και ρίχνω μέσα ένα φλυτζάνι νερό.
Σκεπάζω από πάνω το πυρέξ με αντικολλητική λαδόκολλα.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα.

Σάλτσα
Τοποθετώ μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνω μέσα το λάδι.
Ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
Τα ανακατεύω και τα σωτάρω μέχρι να μαλακώσουν.
Πολτοποιώ τις ντομάτες στο multi και τις ρίχνω μέσα στα κρεμμύδια.
Βράζω δέκα λεπτά τη σάλτσα. Την κατεβάζω από την φωτιά και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
Βγάζω από το φούρνο το ταψί με το ρόλο.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω σάλτσα από την κατσαρόλα και περιλούζω μ’ αυτή το ρολό.
Προσέχω να το αλείψω ολόκληρο με σάλτσα.

Πατάτες  
Καθαρίζω τις πατάτες, τις πλένω και τις κόβω κυδωνάτες για ψητό.
Βάζω τις πατάτες μέσα στο πυρέξ γύρω γύρω από το ρολό και τις αλείφω με το λάδι. Τις ανακατεύω μ’ ένα κουτάλι, για να λαδωθούν όλες καλά.
Προσθέτω ανάλογο αλάτι.
Ρίχνω πάνω από τις πατάτες το χυμό του λεμονιού.
Προσθέτω καυτό νερό μέσα στο ταψί μέχρι να φτάσει ως τη μέση του φαγητού.
Αν όμως ο φούρνος είναι πολύ δυνατός, τότε το νερό εξατμίζεται γρήγορα και τότε πρέπει να προσθέτω νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες.
 Οι πατάτες για να χυλώσουν χρειάζονται αρκετό νερό. Μόνο έτσι γίνονται μαλακές και νόστιμες.
Βάζω ξανά το πυρέξ στη κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου για 1.5 ώρα περίπου.
Βάζω πάνω από το πυρέξ αντικολλητική λαδόκολα και σκεπάζω το φαγητό.
Παρακολουθώ το φαγητό και μόλις ξεροψηθούν οι πατάτες από τη μια μεριά και πάρουν χρώμα, τις γυρνώ από την άλλη.
Λίγο πριν βγάλω το φαγητό από το φούρνο αφαιρώ τη λαδόκολλα και αφήνω το φαγητό ξεσκέπαστο για λίγο, για να πάρει χρώμα το ρολό.
Όταν ετοιμαστεί το φαγητό, το βγάζω από το φούρνο. Το αφήνω να κρυώσει λίγο, πριν επιχειρήσω να το κόψω.                                                                                                                                                 
Αν προσπαθήσω να κόψω το ρολό όταν είναι ζεστό, σπάζει σε μικρά κομμάτια.
Κόβω δυο ροδέλες από το ρόλο και τις βάζω στη μέση ενός πιάτου. Γύρω από τις ροδέλες τοποθετώ πατάτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου