ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΖΑΡΙΑ
Υλικά:
1 μάτσο πατζάρια
1,5 κιλό περίπου,
1 κιλό πράσα,
1 φλυτζάνι καυτό
ζωμό κρέατος,
2 ξερά
κρεμμύδια,
5 σκελίδες
σκόρδο,
100 γρ. λάδι
ελιάς,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,
θρούμπι,
10 σπόρους κύμινο,
1 κουταλάκι του
γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
ελάχιστη κόκκινη
καυτερή πιπεριά,
50 γρ.
ξινόχοντρο ή τραχανά ξινό,
350 γρ.
μοσχαρίσιο κιμά,
150 γρ. χοιρινό κιμά.
Προετοιμασία των υλικών
Πατζάρια
Κόβω τα φύλλα από τα πατζάρια.
Ξεχωρίζω τους βοβλούς από τα κοτσάνια και τα φύλλα από τα
κοτσάνια.
Φυλάσσω τα φύλλα, για να φτιάξω τα ντολμαδάκια.
Τα κοτσάνια και τους βολβούς θα χρησιμοποιήσω στα
σουτζουκάκια.
Πλένω τα κοτσάνια 3 νερά. Τα κόβω σε κομμάτια που έχουν
μήκος 2 εκατοστά το καθένα. Τ’ αφήνω στην άκρη, για να τα χρησιμοποιήσω
αργότερα.
Ξεπλένω τους βολβούς καλά με νερό.
Καθαρίζω κάθε βολβό ακριβώς όπως καθαρίζω το πορτοκάλι.
Αφαιρώ με μαχαίρι τη φλούδα του γύρω γύρω.
Ξεπλένω ξανά τους βολβούς και τους κόβω σε λεπτές φέτες.
Κόβω κάθε φέτα σε μικρότερα κομμάτια.
Τ’ αφήνω σε μιαν άκρη, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Πράσα
Παίρνω καθένα πράσο ξεχωριστά και αφαιρώ τα ξερά εξωτερικά
φύλλα του.
3 εξωτερικά φύλλα είναι συνήθως ξερά και τα κάτω από αυτά
είναι τρυφερά.
Το άσπρο μέρος των πράσων είναι τρυφερό.
Τα πράσινα φύλλα είναι σκληρά στις άκριες και γι’ αυτό
τις κόβω και τις πετώ.
Χρησιμοποιώ το άσπρο μέρος των πράσων και το τρυφερό
μέρος των πράσινων φύλλων.
Κόβω κάθε πράσο στη μέση κατά μήκος.
Κόβω ξανά σε κομμάτια που το καθένα έχει μήκος 2 εκατοστά.
Γεμίζω ένα μεγάλο μπολ νερό και ρίχνω μέσα τα κομμένα
πράσα.
Τα πλένω 3 νερά και τα αφήνω στην άκρη.
Σουτζουκάκια
Βάζω στον κιμά αλάτι και το μαλάσσω, για να τον πιάσει.
Προσθέτω πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι και το μισό από τον
τριμμένο κόλιανδρο.
Ρίχνω πάνω από τον κιμά 2 κουταλιές λάδι και μαλάσσω ξανά.
Βάζω στο χέρι μου ένα κομμάτι κιμά μικρότερο από ένα
καρύδι.
Πλάθω μέσα στις παλάμες μου ένα μικό σουτζουκάκι.
Συνεχίζω έτσι μέχρι να πλάσσω όλο τον κιμά.
Βάζω τα σουτζουκάκια σ’ ένα χαμηλό ταψάκι και τα βάζω στο
ψυγείο μέχρι να τα χρειαστώ.
Εκτέλεση
Τοποθετώ μια κατσαρόλα με κεραμική επίστρωση σε μέτρια
φωτιά.
Ρίχνω μέσα το λάδι.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω μέσα στην
κατσαρόλα.
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα.
Τ’ ανακατεύω και τα αφήνω να σωταριστούν.
Προσθέτω τα πράσα και ανακατεύω.
Αφήνω τα πράσα να σωταριστούν για λίγο.
Προσθέτω τα σουτζουκάκια και τα αφήνω να τσιγαριστούν δυο
λεπτά.
Προσθέτω τα κομμένα κοτσάνια και τους κομμένους βολβούς των
πατζαριών.
Αφήνω όλα αυτά τα υλικά να σιγοβράσουν μερικά λεπτά.
Ανακατεύω μαλακά μαλακά για να μη δυαλυθούν τα σουτζουκάκια.
Προσθέτω το ζωμό του κρέατος ή αν δεν έχω ζωμό, προσθέτω
βραστό νερό.
Προσθέτω τον υπόλοιπο κόλιανδρο και τους σπόρους του κύμινου.
Αφήνω το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν καλά τα
πατζάρια.
Βάζω το ξινόχοντρο στο μπλέντερ και το χτυπώ, για να
σπάσει σε μικρά κομμάτια.
Λίγο πριν κατεβάσω την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτω
το ξινόχοντρο
Αφήνω το φαγητό να βράσει μαζί με το ξινόχοντρο δυο
λεπτά ακόμη και μετά κλείνω τη φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου