ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ
Γέμιση
Υλικά:
400 γρ. φέτα,
150 γρ. Ένταμ
τριμμένο,
150 γρ. γραβιέρα
τριμμένη,
2 αυγά.
Φύλλο
Υλικά:
125 γρ. λάδι
ελιάς + λάδι για το άλειμα των φύλλων,
125 γρ. βιτάμ
πλακάκι παγωμένο,
1 φακελάκι ξερή
μαγιά,
1 αυγό,
1/2 φλυτζάνι
χλιαρό γάλα ή κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου,
500- 600 γρ.
αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Εκτέλεση
Γέμιση
Τρίβω με τα χέρια μου τη φέτα μέσα σ’ ένα μπολ.
Ρίχνω τα τριμμένα τυριά στο ίδιο μπολ.
Προσθέτω τ’ αυγά και μαλάσσω τα υλικά της γέμισης.
Τ’ αυγά τα ενώνουν σε μια μάζα.
Αν χρειάζεταο περισσότερο υγρό για να ενωθούν τα τυριά,
προσθέτω λίγο γάλα και τα μαλάσσω ξανά.
Η γέμιση στις στριφτές πίτες δεν πρέπει να έχει πολλά
υγρά.
Φύλλο
Ζύμη
Τη ζύμη του φύλλου την ετοιμάζω αποβραδίς, γιατί το
επόμενο πρωί ανοίγει πολύ εύκολα φύλλο.
Διαλύω τη μαγιά σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό.
Βάζω σ’ ένα μπολ τα 125 γρ. λάδι.
Τρίβω μέσα στο λάδι το βιτάμ με τον τρίφτη της ντομάτας.
Ανακατεύω τα υλικά αυτά με πηρούνι.
Ρίχνω μέσα στο μπολ τη μαγιά κι ανακατεύω ξανά με το
πηρούνι.
Χτυπώ σ’ ένα πιάτο το αυγό και το προσθέτω.
Βάζω το γάλα ή το κεφίρ μέσα στο μπολ.
Ανακατεύω με τα χέρια μου τα υλικά αυτά και προσθέτω λίγο
λίγο το αλεύρι.
Επιδιώκω να επιτύχω μια ζύμη μαλακή, που δεν κολλά στα
χέρια.
Αν η ζύμη μου κολλά, προσθέτω λίγο αλεύρι και ζυμώνω
ξανά.
Αν η ζύμη μου βγήκε σκληρή, τη διορθώνω προσθέτοντας λίγο
λάδι και λίγο γάλα.
Τυλίγω το μπολ γύρω γύρω με διαφανή μεμβράνη και το
σκεπάζω με καθαρή χνουδωτή πετσέτα.
Το αφήνω σε ζεστό μέρος για ξεκουραστεί η ζύμη και
ν’ ανέβει.
Άνοιγμα φύλλου
Παίρνω το 1/4 της ζύμης και το ανοίγω σε ένα μεγάλο φύλλο
με μέτριο πάχος.
Το φύλλο μου πρέπει να έχει το πάχος που έχει το φύλλο για
παραδοσιακές πίτες.
Κόβω το φύλλο αυτό σε στενόμακρες λωρίδες που έχουν πλάτος
12 εκατοστά και μήκος 35-40 εκατοστά περίπου.
Λαδώνω με βουρτσάκι τις λωρίδες αυτές με λάδι.
Βάζω τη γέμιση στη μέση της λωρίδας του φύλλου σχεδόν σε
όλο της το μήκος.
Γυρίζω το μισό κομμάτι της λωρίδας του φύλλου πάνω στη
γέμιση και τη σκεπάζω.
Γυρνώ τη σκεπασμένη γέμιση μέσα στην υπόλοιπη λωρίδα του φύλλου και την τυλίγω σε κύλινδρο.
Λαδώνω και αλευρώνω ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών.
Τοποθετώ τον πρώτο κύλινδρο στο κέντρο του ταψιού και τον
τυλίγω σαν σαλίγκαρο.
Αλείφω με βουρτσάκι την επιφάνεια του σαλίγκαρου με λάδι.
Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο και φτιάχνω ένα δεύτερο
κύλινδρο από τη δεύτερη λωρίδα του φύλλου.
Τοποθετώ αυτόν τον κύλινδρο μέσα στο ταψί. Το βάζω ν’
αρχίζει από εκεί που τελειώνει ο σαλίγκαρος. Τυλίγω τον δεύτερο κύλινδρο σαν δακτύλιο γύρω απ’
αυτόν.
Μ' αυτόν τον τρόπο μεγαλώνω τον αρχικό σαλίγκαρο.
Αλείφω με βουρτσάκι τον κύλινδρο που έβαλα μέσα στο ταψί με λάδι.
Με την τρίτη λωρίδα φτιάχνω ένα τρίτο κύλινδρο τον οποίο
τοποθετώ μέσα στο ταψί. Φροντίζω ν’ αρχίζει από εκεί που τελειώνει ο δεύτερος
κύλινδρος.
Τυλίγω τον τρίτο κύλινδρο γύρω από τον προηγούμενο
σαλίγκαρο.
Αλείφω με βουρτσάκι όλη την εξωτερική επιφάνειά του τρίτου κυλίνδρου με λάδι.
Συνεχίζω κατ’ αυτόν τον τρόπο μέχρι να γεμίσει το ταψί με
τυρόπιτα που περιστρέφεται γύρω από το σαλίγκαρο.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 150 βαθμούς Κελσίου για μιάμιση έως 2 ώρες.
Χρειάζεται πολύ ώρα για να ψηθεί, επειδή είναι τυλιγμένο
και παχύ το φύλλο.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου