ΠΙΤΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΑΤΑ ΧΟΡΤΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ
Νηστήσιμη
Γέμιση
Υλικά:
100 γρ.
ελαιόλαδο για τα χόρτα + 50 γρ. για τα μανιτάρια
2 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
4 φύλλα σεσκουλα με τα
κοτσάνια τους,
4 φύλλα κοκκινογούλια με τα
κοτσάνια τους,
1 ματσάκι
καυκαλήθρες,
1 ματσάκι
μυρώνια (χατζηκάκια),
1 ματσάκι άνηθο,
1 ματσάκι
μαϊντανό,
1 φλυτζάνι ελιές
χωρίς κουκούτσι,
500 γρ. άσπρα
μανιτάρια.
Εκτέλεση
Γέμιση
Καθαρίζω όλα τα χόρτα το καθένα ξεχωριστά.
Καθαρίζω όλα τα χόρτα το καθένα ξεχωριστά.
Πλένω τα σέσκουλα και τα κοκκινογούλια ένα ένα τα φύλλα
κάτω από τη βρύση. Τα βάζω σε μια λεκάνη με νερό και τα πλένω δυο νερά ακόμη.
Τα βγάζω από τη λεκάνη και τα βάζω στην άκρη ενός μεγάλου
ταψιού.
Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ νερό και πλένω τον μαϊντανό δυο
νερά.
Βγάζω τον πλυμένο μαϊντανό και τον βάζω στο ταψί λίγο πιο
πέρα από τα σέσκουλα .
Αλλάζω δυο φορές το νερό μέσα στο μπολ και πλένω τον
άνηθο και τα μυρώνια δυο νερά.
Βάζω τα μυρώνια
και τον άνηθο μέσα στο ταψί λίγο πιο πέρα από τον μαϊντανό.
Τελευταίες ξεπλένω τρία νερά τις καυκαλήθρες.
Παίρνω ένα ψαλίδι της κουζίνας και κόβω όλα τα λαχανικά μέσα
σ΄ένα μεγάλο μπολ σε κομμάτια που έχουν μήκος 1 εκατοστό.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα ξεπλένω και τα κόβω σε μικρά
κομμάτια.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 100 γρ. ελαιόλαδο και τοποθετώ την
κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω τα κρεμμύδια μέσα στην κατσαρόλα και τ’ ανακατεύω
για να λαδωθούν όλα καλά.
Αφήνω τα κρεμμύδια να σωταριστούν με την ησυχία τους.
Πότε πότε τ’ ανακατεύω για να μην κολλήσουν.
Όταν ξανθίνουν, ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα όλα τα χόρτα
μαζί και τ’ ανακατεύω.
Ανεβάζω λίγο τη φωτιά και πότε πότε ανακατεύω.
Μετά από μερικά λεπτά τα χόρτα είναι έτοιμα. Σβήνω τη
φωτιά.
Βάζω τα μανιτάρια σ’ ένα σουρωτό και τα ξεπλένω για ένα
λεπτό κάτω από τη βρύση. Τ’ αφήνω να στραγγίσουν και τα κόβω σε μικρά κομμάτια.
Σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζω 50 γρ. λάδι. Το
βάζω πάνω σε δυνατή φωτιά, ρίχνω μέσα τα μανιτάρια και ανακατεύω.
Όταν ετοιμαστούν τα μανιτάρια είναι μαλακά και έχουν
πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα.
Βάζω τα μανιτάρια μέσα στα λαχανικά και προσθέτω και τις
ελιές.
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Φύλλο
Υλικά:
125 γρ. λάδι
ελιάς + λάδι για το άλειμα των φύλλων,
125 γρ. βιτάμ
πλακάκι παγωμένο,
1 φακελάκι ξερή
μαγιά,
1 αυγό,
1/2 φλυτζάνι
χλιαρό γάλα ή κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου,
500- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ζύμη
Τη ζύμη του φύλλου την ετοιμάζω αποβραδίς γιατί το
επόμενο πρωί η ζύμη είναι έτοιμη να ανοίξει πολύ εύκολα σε φύλλο.
Διαλύω τη μαγιά σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό.
Βάζω σ’ ένα μπολ τα 125 γρ. λάδι.
Τρίβω μέσα στο λάδι το βιτάμ με τον τρίφτη της ντομάτας.
Ανακατεύω τα υλικά αυτά με πηρούνι.
Ρίχνω μέσα στο μπολ τη μαγιά και ανακατεύω ξανά με το
πηρούνι.
Χτυπώ σ’ ένα πιάτο το αυγό και το προσθέτω.
Βάζω το γάλα ή το κεφίρ μέσα στο μπολ.
Ανακατεύω με τα χέρια μου τα υλικά αυτά και προσθέτω λίγο
λίγο το αλεύρι.
Επιδιώκω να επιτύχω μια ζύμη μαλακή που δεν κολλά στα
χέρια.
Αν η ζύμη μου κολλά, προσθέτω λίγο αλεύρι και ζυμώνω
ξανά.
Αν η ζύμη μου βγήκε σκληρή τη διορθώνω προσθέτοντας λίγο
λάδι και λίγο γάλα.
Τυλίγω το μπολ γύρω γύρω με διαφανή μεμβράνη και το
σκεπάζω με καθαρή χνουδωτή πετσέτα.
Αφήνω το μπολ σε ζεστό μέρος για ξεκουραστεί η ζύμη και
ν’ ανέβει.
Άνοιγμα του
φύλλου
(Αν θέλετε το φύλλο της πίτας σας να μην είναι πολύ χοντρό,
μη βάλετε όλη τη ζύμη. Χωρίσετέ τη σε τρία ίσα κομμάτια και χρησιμοποιήσετε
μόνο τα δύο από αυτά.
Το τρίτο κομμάτι της ζύμης που δεν θα χρησιμοποιήσετε
μπορείτε να το φυλάξετε για κάποια άλλη χρήση.
Αν σας αρέσει το φύλλο να είναι λίγο χοντρούτσικο
χωρίσετε τη ζύμη μόνο σε δυο κομμάτια).
Αλευρώνω την επιφάνεια εργασίας μου και βάζω πάνω της ένα
κομμάτι ζύμη.
Πιέζοντάς το με τα χέρια μου του δίνω κυκλικό σχήμα.
Πασπαλίζω από πάνω τον κύκλο μου με αλεύρι και με τον
πλάστη τον ανοίγω σε μεγάλο κυκλικό φύλλο.
Προσέχω το φύλλο μου να είναι λίγο πιο παχύ από το φύλλο
για παραδοσιακές πίτες.
Παίρνω ένα κυκλικό ταψί διαμέτρου 38 εκατοστών και ύψους
3-4 εκατοστών, το λαδώνω με βουρτσάκι και το αλευρώνω.
Διπλώνω το φύλλο, για να μη σπάσει και προσεκτικά το
τοποθετώ μέσα στο ταψί. Του δίνω το σχήμα του ταψιού. Τα κομμάτια του φύλλου
που περισσεύουν τα κόβω.
Βάζω το ταψί στην κάτω σκάλα του φούρνο και ψήνω το φύλλο
20 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το αφήνω σε μιαν άκρη,
για να κρυώσει το φύλλο.
Εν τω μεταξύ, ανοίγω το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο παρόμοιο
με το προηγούμενο. Μ’ αυτό θα σκεπάσω από πάνω την πίτα όταν την τελειώσω.
Συναρμολόγηση
της πίτας
Πριν βάλω τη γέμιση μέσα στο ταψί κυτάζω τα υγρά που
έχουν κατεβάσει τα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα.
Αν είναι πολλά, τα σουρώνω σχεδόν όλα. Αφήνω στα χόρτα ελάχιστο ζουμί.
Η γέμιση δεν πρέπει να έχει πολλά ζουμιά γιατί η πίτα θα
γίνει πολύ μαλακή.
Απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση μέσα στο ταψί πάνω από το
ψημένο φύλλο.
Απλώνω πάνω από τη γέμιση το δεύτερο φύλλο που έχω
ανοίξει και την σκεπάζω.
Αλείφω το φύλλο αυτό από πάνω με λάδι.
Βάζω την πίτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και την ψήνω
στους 170 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.
Καταλαβαίνω ότι ψήθηκε η πίτα από την μυρωδιά της που
γεμίζει το σπίτι.
Όταν η πίτα πάρει από πάνω σκούρο μπεζ χρώμα είναι έτοιμη
και την βγάζω από το φούρνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου