Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Σουπιές με σπανάκι

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
Υλικά:
1 σουπιά κατεψυγμένη του ενός κιλού, άσπρη και καθαρισμένη, ή 1 κιλό σουπιές φρέσκες,
3 ματσάκια σέσκουλα (τα αγοράζω από τη λαϊκή),
4 πράσα,
1,5 κιλό φρέσκο σπανάκι ακαθάριστο,
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
1/2 φλυτζάνι ελιές ξυδάτες, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε μικρά κομμάτια,
120 ml λάδι ελιάς,
100 ml κρασί,
πιπέρι, αλάτι,
1 κ.γ. κόλινδρο τριμμένο,
1/2  κ.γ. κύμινο τριμμένο,
1/2 τετραγωνικό εκατοστό κόκκινη καυτερή πιπεριά,
1/2 ματσάκι μάραθα ή άνηθο.

Εκτέλεση
Όταν αγοράζω καθαρισμένη κατεψυγμένη σουπιά, την αποψύχω και μετά την κόβω με ψαλίδι κουζίνας σε κομμάτια με διαστάσεις 3Χ4 εκατοστά περίπου.
Όλα τα κομμάτια δεν έχουν φυσικά το ίδιο μέγεθος. Άλλα είναι μικρότερα και άλλα  μεγαλύτερα.
Όταν αγοράζω φρέσκες σουπιές, πρώτα τις καθαρίζω. Τους αφαιρώ τα εντόσθια, το μελάνι, το κόκκαλο, τα μάτια και το στόμα και μετά τις κόβω.
Καθαρίζω το σπανάκι. Κόβω από κάτω τη ρίζα του και αφαιρώ τα ξερά φύλλα του.
Γεμίζω ένα μεγάλο και βαθύ μπολ με νερό και ρίχνω μέσα το σπανάκι.
Το κουνώ πέρα δώθε μέσα στο νερό, για να φύγει το χώμα του. Το βγάζω από το μπολ και το βάζω σ’ ένα ταψί.
Αδειάζω το νερό και βάζω καθαρό. Πλένω ξανά το σπανάκι τινάζοντας το μέσα στο μπολ.
Πλένω το σπανάκι 4 νερά, για να καθαρίσει και να μην έχει χώματα.
Καθαρίζω τα μάραθα και τα πλένω. Θα τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Κόβω τα κοτσάνια από τα σέσκουλα. Ξεχωρίζω δηλαδή σε κάθε κομμάτι σέσκουλου το κοτσάνι από το πράσινο φύλλο του.
Κόβω κάθε κοτσάνι σε 4 κομμάτια.
Τα πράσινα φύλλα από τα σέσκουλα θα τα χρησιμοποιήσω σε άλλο φαγητό.
Βάζω σε βαθύ μπολ νερό και ρίχνω μέσα τα κομμάτια από τα κοτσάνια. Τα πλένω 3 νερά, για να φύγουν όλα τα χώματα.
Βγάζω τα πλυμένα κοτσάνια από το μπολ και τα βάζω σε ένα ταψάκι.
Τ’ αφήνω στην άκρη, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Αφαιρώ τα εξωτερικά φύλλα από τα πράσα και τα κόβω στη μέση κατά μήκος.
Τα ξανακόβω σε κομμάτια που έχουν μήκος 2 εκατοστά.
Βάζω σε βαθύ μπολ νερό και ρίχνω μέσα τα κομμάτια από τα πράσα. Τα πλένω 3 νερά, για να φύγουν όλα τα χώματα.
Βγάζω τα κομμάτια από τα πράσα σ’ ένα άλλο μπολ και τ’ αφήνω στην άκρη γιατί θα τα χρειαστώ αργότερα.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Κόβω κάθε κρεμμύδι σε 10 κυδωνάτα κομμάτια και κάθε σκελίδα σκόρδου σε 4 κομμάτια.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω τα σκόρδα και τα κρεμμύδια μέσα στην κατσαρόλα και τ’ ανακατεύω.
Αφήνω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να σωτάρονται μέχρι να ξανθίνουν.
Προσθέτω τις σουπιές και ανακατεύω.
Κατεβάζω λίγο περισσότερο τη φωτιά και αφήνω τις σουπιές να σιγοβράζουν.
Όταν είναι μισοβρασμένες τους προσθέτω το κρασί και τα μυρωδικά.  
Τις ανακατεύω και τις αφήνω να βράσουν 10 λεπτά ακόμη.
Προσθέτω τα πράσα και τα ανακατεύω.
Αφήνω να βράσουν 5 λεπτά και μετά προσθέτω τα κοτσάνια από τα σέσκουλα.
Ανακατεύω μερικές φορές το φαγητό και προσθέτω τις ελιές.
Κόβω μέσα στην κατσαρόλα τα μάραθα και ανακατεύω.
Το σπανάκι το προσθέσω αφού βράσουν τελείως οι σουπιές. Πριν το ρίξω στην κατσαρόλα ελέγχω αν οι σουπιές είναι έτοιμες.
Καρφώνω ένα πηρούνι σ’ ένα κομμάτι σουπιάς. Όταν το πηρούνι καρφώνεται πολύ εύκολα, οι σουπιές είναι έτοιμες.
Κόβω το σπανάκι σε  δυο κομμάτια το κάθε φύλλο και το ρίχνω μέσα στις σουπιές.
Ανακατεύω πότε πότε μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι.
Μερικά λεπτά θέλει το σπανάκι, για να βράσει.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρω το φαγητό χλιαρό.
Αυτό το φαγητό το κάνω συνήθως τη μεγάλη σαρακοστή.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου