Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μανιτάρια τηγανιτά



ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ
Υλικά:
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους,
150 γρ μανιτάρια πόρτο μπέλο,
150 γρ. μεγάλα άσπρα μανιτάρια
αλάτι,
αλεύρι για το τηγάνισμα,
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς ή 1/2 φλυτζάνι αραβοσιτέλαιο.

Εκτέλεση
Τα μανιτάρια πλευρώτους μοιάζουν με λουλούδια που τα πέταλά τους είναι μαντιτάρια.
Με τα χέρια μου ξεκολλώ πέταλο πέταλο ένα ένα τα μανιτάρια από τον κεντρικό κορμό.
Αν τα πέταλα μανιτάρια είναι μικρά τα αφήνω ολόκληρα.
Όταν όμως είναι μεγάλα τα κόβω κατά μήκος του κάθε πέταλου σε μικρότερα στενόμακρα κομμάτια μανιταριών.
Έχω διαβάσει πως τα μανιτάρια δεν πλένονται.
Εγώ δεν βρήκα καμμιά διαφορά στη γεύση είτε τηγανίσω τα μανιτάρια χωρίς να τα πλύνω είτε αφού τα ξεπλύνω ελαφρά με νερό.
Πολλοί άνθρωποι καθαρίζουν τα μανιτάρια σκουπίζοντας τα ελαφρά με πετσέτα.
Εγώ βάζω τα μανιτάρια σε σουρωτό και τα ξεπλένω για λίγο κάτω από τη βρύση.
Τα αφήνω να στραγγίσουν καλά.  Κουνώ πέρα δώθε το σουρωτό για να φύγει όλο το νερό.
Βάζω τα στραγγισμένα μανιτάρια σ’ ένα μπολ και τα αλάτιζω.
Τους ρίχνω αλεύρι και τα ανακατεύω ελαφρά για να αλευρωθούν όλα καλά.
Βάζω σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι το λάδι και το τοποθετώ σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνω μέσα στο καυτό λάδι τα αλευρωμένα μανιτάρια.
Περιμένω τα μανιτάρια να πάρουν ανοιχτό καφέ χρώμα από τη μια μεριά και τα γυρνώ από την άλλη.
Όταν έχω να τηγανίσω μανιτάρια πόρτο μπέλο ή μεγάλα άσπρα μανιτάρια, πρώτα τα ξεπλένω ολόκληρα μέσα σ’ ένα σουρωτό.
Αφού στραγγίσουν καλά τα κόβω σε λεπτές φέτες.
Τ’ αλευρώνω και τα ρίχνω στο καυτό λάδι.
Συνεχίζω όπως και προηγουμένως.
Όταν ψηθούν και από την άλλη μεριά και σχηματίσουν μπεζ κρούστα είναι έτοιμα για να βγουν από το λάδι.
Απλώνω πάνω σ’ ένα ρηχό πιάτο διπλωμένη χαρτοπετσέτα κουζίνας.
Βγάζω με τρυπητή κουτάλα τα μανιτάρια και τα τοποθετώ πάνω στην πετσέτα.
Η πετσέτα απορροφά το λάδι που περισσεύει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου