ΒΟΛΒΟΙ ΜΕ ΛΑΔΟΞΥΔΟ ΣΑΛΑΤΑ
Υλικά:
1 κιλό βολβούς,
αλάτι,
ξύδι,
70 γρ. λάδι
ελιάς.
Εκτέλεση
Οι βολβοί λέγονται στην Κρήτη ασκορδουλάκοι.
Εμφανίζονται στην αγορά κοντά στην Καθαρά Δευτέρα.
Στην αγορά βρίσκουμε ντόπιους βολβούς και βολβούς εισαγωγής.
Οι ντόπιοι βολβοί είναι πολύ μικροί και έχουν λίγη σάρκα.
Οι βολβοί εισαγωγής προέρχονται από το Μαρόκο κυρίως,
είναι μεγάλοι και έχουν πολύ περισσότερη σάρκα από τους δικούς μας.
Η γεύση των βολβών και των δύο ειδών είναι σχεδόν ίδια.
Ίσως οι βολβοί του Μαρόκου να έχουν πιο ήπια και κάπως γλυκίζουσα γεύση.
Εγώ αγοράζω συνήθως βολβούς Μαρόκου.
Βάζω τους βολβούς όπως είναι μέσα σε μια κατσαρόλα.
Τους ξεπλένω με χλιαρό νερό ολόκληρους και απομακρύνω την
άμμο που είναι κολλημένη στις ρίζες τους.
Αφού τους ξεπλύνω καλά τους σκεπάζω με νερό και τους αφήνω
μέσα στο νερό όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα τους τρίβω με τα χέρια μου και
φεύγουν όλα τα εξωτερικά καφέ φύλλα τους.
Με μαχαίρι κόβω τα δύο άκρα κάθε βολβού. Δηλαδή κόβω τις
ρίζες του καθώς και το φύτρο του και τα πετώ.
Ξεπλένω ξανά τους βολβούς και τους σκεπάζω με καθαρό
νερό.
Τους αφήνω ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο στο νερό για να
ξεπικρίσουν.
Την επόμενη ημέρα τους τρίβω ξανά ελαφρά με τα χέρια μου
και φεύγουν πάλι μερικά εξωτερικά φύλλα τους.
Βάζω σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα άφθονο νερό.
Την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά, για να βράσει το νερό.
Μόλις κοχλάσει τρίχνω μέσα αλάτι και βάζω τους βολβούς να
βράσουν.
Αφήνω τους βολβούς να βράσουν αρκετή ώρα ώσπου να
μαλακώσουν τελείως.
Με τρυπητή κουτάλα τους βγάζω σε μια βαθειά σαλατιέρα.
Φυλάσσω το ζουμί μέσα στο οποίο έβρασαν γιατί θα το
χρειαστώ.
Προσθέτω στην σαλατιέρα λάδι και ξύδι και ανακατεύω τους βολβούς, για να
λαδωθούν όλοι.
Ρίχνω πάνω από τους βολβούς το ζουμί τους που έχω
κρατήσει.
Φροντίζω να σκεπαστούν όλοι από το ζουμί τους.
Ρίχνω μέσα στο ζουμί αλάτι, λάδι και ξύδι.
Οι βολβοί διατηρούνται μέσα σ’ αυτό το υγρό πολύ καλά για
μέρες.
Οι βολβοί στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και
το πλουτίζουν με την ιδιαίτερη γεύση τους.
Θεωρούνται πικάντικο νηστήσιμο ορεκτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου