Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μανιταρόπιτα


ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ

Γέμιση
Υλικά:
500 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια.                                                                                                                                                                  
120 γρ.  λάδι ελιάς,
1 λίτρο γάλα,
300 γραμμάρια φέτα
150 γραμμάρια ένταμ ή άλλο μαλακό τυρί
λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
90 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό αλεύρι.

Φύλλο
Μπορώ, για να φτιάξω την πίτα, να χρησιμοποιήσω έτοιμο φύλλο ή να φτιάξω δικό μου φύλλο..
Όταν την κάνω με έτοιμο φύλλο, χρησιμοποιώ 500 γρ παραδοσιακό φύλλο του Κανάκη.

Χειροποίητο φύλλο
Υλικά:
Ι φακελάκι μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό γάλα,
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για το άλειμα των φύλλων,
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη,
λίγο αλάτι,
500 γραμμάρια αλεύρι + αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου,
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό.

Εκτέλεση
Ζύμη
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνω μέσα τη μαγιά.
Την ανακατεύω, για να διαλυθεί. Την αφήνω λίγα λεπτά ν’ ανέβει.
Αδειάζω μέσα σ’ ένα μπολ το αλεύρι και σχηματίζω ένα μικρό λοφάκι.
Με το χέρι μου ανοίγω μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνω μέσα το λάδι και το γάλα. Ανακατεύω ελαφρά.
Προσθέτω το αλάτι, τη ζάχαρη και τη διαλυμένη μαγιά.
Ζυμώνω τα υλικά αυτά. Προσθέτω όσο χλιαρό νερό χρειάζεται, μέχρι να πετύχω  λία και μαλακή ζύμη.
Θέλω η ζύμη μου να είναι μεν μαλακή, αλλά και να μην κολλά στα χέρια.
Τυλίγω γύρω γύρω το μπολ με τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και μετά το σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος.

'Ανοιγμα του φύλλου
Χωρίζω τη ζύμη στη μέση. 
Από το κάθε κομμάτι ζύμης πλάθω μια μπάλα.
Πασπαλίζω με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας πάνω στην οποία θα ανοίξω το φύλλο.
Με τα χέρια μου πιέζω τη μια μπάλα και την ανοίγω σε χοντρό φύλλο.
Απλώνω το φύλλο αυτό πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
Πασπαλίζω από πάνω αυτό το φύλλο με αλεύρι.
Με τον πλάστη  το ανοίγω σ' ένα μεγάλο φύλλο που έχει το σχήμα και το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσω.
Με βουρτσάκι λαδώνω το φύλλο από πάνω και μετά το πασπαλίζω με αλεύρι.
Το διπλώνω στη μέση ώστε το μισό λαδωμένο φύλλο να πέσει πάνω στο άλλο μισό.
Έτσι το αρχικό μου φύλλο έγινε τώρα το μισό στο μέγεθος αλλά είναι διπλό.
Λαδώνω την  επιφάνεια του φύλλου που έρχεται από πάνω μετά το δίπλωμα. Την πασπαλίζω με αλεύρι και ξαναδιπλώνω το ήδη μια φορά διπλωμένο φύλλο.
Το διπλό φύλλο γίνεται τώρα τετραπλό και με ακόμη μικρότερο μέγεθος.
Ανοίγω το τετραπλο αυτό φύλλο στο μέγεθος του ταψιού μου και λίγο μεγαλύτερο από αυτό.
Για την πίτα αυτή χρησιμοποιώ ένα ταψί διαστάσεων 31Χ41Χ5 εκατοστών.
Λαδώνω και αλευρώνω το ταψί μου.
Τοποθετώ το φύλλο μέσα στο ταψί.
Διπλώνω λίγο το φύλλο στις άκριες και το ανεβάζω στα πλάγια του ταψιού.
Βρέχω με νερό τις άκριες του φύλλου από κάτω και τις κολλώ στα πλάγια.
Κατά τον ίδιο τρόπο θα ανοίξω σε φύλλο και την υπόλοιπη ζύμη.
Το δεύτερο αυτό φύλλο θα το τοποθετήσω πάνω από τη γέμιση, για να σκεπάσω την πίτα.

Γέμιση
Βάζω σε μικρή κατσαρόλα το γάλα και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά. Μόλις χλιαρίσει το γάλα κλείνω τη φωτιά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω.
Βάζω σε άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια.
Τοποθετώ τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύω πότε πότε μέχρι να σωταριστούν τα κρεμμύδια και να ξανθίνουν.
Βάζω μέσα σε σουρωτό τα μανιτάρια και τα ξεπλένω κάτω από τη βρύση για μισό λεπτό.
Αφήνω τα μανιτάρια να στραγγίσουν καλά και τα κόβω σε λεπτές φέτες κατά μήκος του μίσχου τους κάθετα στη στεφάνη τους.
Ανεβάζω τη φωτιά σε δυνατή.
Βάζω τα μανιτάρια μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και τ' ανακατεύω.
Τα μανιτάρια μαραίνονται αμέσως και κατεβάζουν τα υγρά τους.
Τ' ανακατεύω πολύ συχνά.
Αφήνω τα μανιτάρια να σωταριστούν και ν' απορροφήσουν σχεδόν όλα τα υγρά τους.
Αναμειγνύω το χλιαρό γάλα με το αλεύρι. Προσέχω το αλεύρι να διαλυθεί καλά και να μη σβολιάσει.
Βάζω το γάλα με το αλεύρι μέσα στη κατσαρόλα με τα μανιτάρια και ανακατεύω.
Κατεβάζω τη φωτιά σε χαμηλή.
Προσέχω διαρκώς την κρέμα να μην κολλήσει.
Μόλις πήξει την κατεβάζω από τη φωτιά.
Τρίβω τη φέτα και ψιλοκόβω το μαλακό τυρί.
Μόλις κρυώσει η κρέμα ρίχνω μέσα την τριμμένη φέτα και το μαλακό τυρί.
Προσθέτω τα μυρωδικά και ανακατεύω.

Συναρμολόγηση
Κάθε πακέτο παραδοσιακού φύλλου περιέχει συνήθως 7 φύλλα.
Τα τέσσερα από αυτά τα βάζω, για να φτιάξω τη βάση της πίτας.
Καθένα φύλλο από αυτά το λαδώνω ξεχωριστά με ελαιόλαδο.
Απλώνω τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα της βάσης.
Απλώνω πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα τρία φύλλα λαδωμένα το καθένα ξεχωριστά.
Αλείφω με λάδι το πάνω φύλλο της πίτας.
Χαράσω την πίτα σε κομμάτια.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σκάλα του φούρνου και ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου.
Όταν φτιάχνω την πίτα με δικό μου φύλλο, βάζω από κάτω το φύλλο που φτιάχνω από τη μισή ζύμη.
Απλώνω πάνω από το φύλλο αυτό ομοιόμορφα τη γέμιση.
Μετά φτιάχνω δεύτερο φύλλο και μ’ αυτό σκεπάζω την πίτα.
Χαράσσω με μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια.
Αλείφω με λάδι την πάνω επιφάνεια της πίτας.
Βάζω την πίτα στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για 60 λεπτά περίπου.
    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου