ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ
Υλικά:
6 πράσα,
6 φύλλα από κοκκινογούλια ( ή πατζάρια ),
1 ματσάκι
μαϊντανό,
4 φύλλα σέλερυ,
120 ml λάδι
ελιάς,
1 ματσάκι άνηθο,
3 μεγάλες ώριμες
ντομάτες,
500 γρ. μύδια
καθαρισμένα,
500 γρ. γαρίδες
καθαρισμένες,
80 γρ. ρύζι καρολίνα,
αλάτι και
πιπέρι,
λίγη κόκκινη
καυτερή πιπεριά.
Εκτέλεση
Ξεπαγώνω τα μύδια και τις γαρίδες.
Ανοίγω ένα ένα όλα τα μύδια και του αφαιρώ με ψαλίδι τη
γλώσσα και τα φύκια που είναι κολλημένα πάνω της.
Κόβω με ψαλίδι τα γένια και τα πόδια των γαρίδων καθώς
και την άκρη της ουράς τους.
Με ψαλίδι ανοίγω το κέλυφος της γαρίδας στην μέση της
πλάτης της και σ' όλο της το μήκος..
Ανοίγω λίγο το κέλυφος και βλέπω τη σάρκα της γαρίδας.
Με μυτερό μαχαίρι ανοίγω λίγο τη σάρκα της γαρίδας και βρίσκω το έντερο που υπάρχει κατά μήκος της πλάτης της.
Το έντερο αυτό αρχίζει από την ουρά της και φτάνει μέχρι το κεφάλι της.
Με το μαχαίρι τραβώ αργά αργά το έντερο και το βγάζω.
Το έντερο αυτό έχει πολλές φορές άμμο και γι' αυτό είναι απαραίτητο να το βγάλω.
Αφήνω τα καθαρισμένα μύδια και τις καθαρισμένες γαρίδες
σε μιαν άκρη, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Αφαιρώ από τα πράσα τα εξωτερικά ξερά φύλλα τους.
Κόβω τις άκριες των πράσινων φύλλων, γιατί δεν μαλακώνουν με
το βράσιμο.
Κόβω κάθε πράσο κατά μήκος στη μέση.
Κόβω τα στενόμακρα κομμάτια των πράσων ξανά σε κομμάτια που έχουν μήκος 2 cm το καθένα.
Τα βάζω σ’ ένα μπολ και τα πλένω με άφθονο νερό.
Αλλάζω τρεις φορές το νερό αυτό και βάζω καθαρό.
Ξεπλένω
προσεκτικά τα κομμάτια των πράσων.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια
φωτιά.
Ρίχνω μέσα τα πλυμένα κομμάτια των πράσων και τ’
ανακατεύω.
Αφήνω τα πράσα να σωταριστούν με την ησυχία τους και να
μαλακώσουν εντελώς.
Κόβω το τρυφερό μέρος από μίσχο και τα φύλλα από τα κοκκινογούλια και από το
σέλερυ σε κομμάτια που έχουν μήκος δύο εκατοστά.
Τα ξεπλένω τρία νερά, για να καθαρίσουν από το χώμα, τη σκόνη
και τη βρωμιά που έχουν.
Τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα πράσα και
ανακατεύω.
Τα αφήνω να σωτάρονται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να
μαλακώσουν εντελώς.
Καθαρίζω τον μαϊντανό και τον άνηθο, τα ξεπλένω με νερό
και τα ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα.
Βάζω το ρύζι μέσα σ’ ένα σουρωτό και το ξεπλένω κάτω από
τη βρύση.
Το αφήνω να στραγγίσει για λίγο και το ρίχνω μέσα στα
λαχανικά και ανακατεύω.
Αφήνω το ρύζι να σωταριστεί μαζί με τα λαχανικά και να
μισοβράσει.
Ξεπλένω τις ντομάτες, τις κόβω σε κομμάτια, τις βάζω
στο multi και
τις πολτοποιώ.
Ρίχνω τις
πολτοποιημένες ντομάτες μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη κόκκινη καυτερή
πιπεριά.
Αφήνω τα λαχανικά με τη
ντομάτα να βράσουν για 10 λεπτά και να μαλακώσουν.
Βάζω τα μύδια μέσα στα λαχανικά και τ’ ανακατεύω.
Τ’ αφήνω να βράσουν πέντε λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Βάζω από πάνω από τα λαχανικά τις γαρίδες και τις πιέζω
ελαφρά με μια κουτάλα για να χωθούν μέσα στη σάλτσα.
Αφήνω τις γαρίδες να βράσουν 8 λεπτά και μετά σβήνω τη
φωτιά.
Αφήνω την κατσαρόλα 3 λεπτά πάνω στη σβημένη φωτιά και
μετά την απομακρύνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου