ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ
Υλικά:
1 κιλό μεγάλα
καλαμάρια,
3 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
5 σκελίδες
σκόρδο,
5 μεγάλες ώριμες
ντομάτες,
110 ml λάδι + 40 ml λάδι για το ρύζι,
350 γρ. ρύζι,
100 ml κρασί,
μισό τετραγωνικό
εκατοστό κόκκινη καυτερή πιπεριά,
1 κουταλάκι
του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
1/3 από ένα
κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο,
αλάτι.
Εκτέλεση
Άλλοτε αγοράζω φρέσκα καλαμάρια και άλλοτε κατεψυγμένα.
Όταν τα καλαμάρια μου είναι κατεψυγμένα, τα αποψύχω.
Υπάρχουν κατεψυγμένα καλαμάρια καθαρισμένα, άσπρα, χωρίς
πλοκάμια.
Αυτά είναι έτοιμα για γέμισμα.
Όταν όμως αγοράζω ολόκληρα μεγάλα ακαθάριστα καλαμάρια, τα καθαρίζω.
Πρώτα από όλα τους βγάζω τα εντόσθια και τα πετώ.
Ξεχωρίζω το κεφάλι από την κοιλιά τους, που είναι σα
σακούλα.
Κόβω τα πλοκάμια από το κεφάλι. Πετώ τα μάτια και το
σκληρό εξώγκομα που υπάρχει στη μέση του κεφαλιού.
Κόβω με ψαλίδι τα πλοκάμια σε κομμάτια μικρότερα από ένα
εκατοστό στο μήκος. Τ’ αφήνω σε μιαν άκρη και θα τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω κυδωνάτα σε 10 κομμάτια
το καθένα.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 110 γρ. λάδι και τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια
φωτιά.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα κομμένα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα
σκόρδα. Τ’ ανακατεύω και τ’ αφήνω να σωταριστούν.
Μόλις ξανθίνουν τα κρεμμύδια ρίχνω μέσα στα κρεμμύδια τις κοιλές των
καλαμαριών ολόκληρες.
Τ’ ανακατεύω και τ' αφήνω να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Προσθέτω το κρασί, το αλάτι και τα μυρωδικά.
Ανακατεύω πότε πότε.
Οι κοιλιές των καλαμαριών είναι σχεδόν κολλημένες όταν
είναι ωμά.
Μόλις βράσουν όμως αρχίζουν να κεκολλούν και ανοίγουν και έτσι είναι πολύ εύκολο να τα γεμίσω,
Με πηρούνι καρφώνω ελαφρά τα καλαμάρια.
Όταν ετοιμαστούν, το πηρούνι καρφώνεται εύκολα στη σάρκα
τους.
Πρέπει να έχουν βράσει εντελώς πριν προσθέσω την ντομάτα.
Ξεπλένω τις ντομάτες και τις πολτοποιώ στο multi.
Ρίχνω τις πολτοποιημένες ντομάτες στα καλαμάρια και μαζί
ρίχνω και 2 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα.
Αφήνω τη σάλτσα να βράσει και τα καλαμάρια να μαλακώσουν ακόμη
περισσότερο. 10-15 λεπτά είναι αρκετά για να ετοιμαστούν.
Κατεβάζω τα καλαμάρια από τη φωτιά και τ’ αφήνω σε μιαν
άκρη.
Βάζω σε μια άλλη κατσαρόλα 40 γρ. λάδι και τοποθετώ την
κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Βάζω το ρύζι σ’ ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω καλά κάτω από τη βρύση.
Τ'
αφήνω να στραγγίσει και το ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα.
Το ανακατεύω διρκώς γιατί καίγεται εύκολα.
Σωτάρω το ρύζι για μερικά λεπτά.
Με βαθιά κουτάλα παίρνω σάλτσα από την κατσαρόλα με τα
καλαμάρια και την ρίχνω μέσα στο ρύζι.
Ρίχνω μέσα στο ρύζι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των
καλαμαριών.(Όταν αγοράσω καλαμάρια καθαρισμένα χωρίς κεφάλια, τότε δεν έχω ψιλοκομμένα πλοκάμια).
Προσθέτω συνέχεια σάλτσα μέχρι να βράσει σχεδόν το ρύζι.
Κατεβάζω το πιλάφι από τη φωτιά και το αφήνω λίγο να κρυώσει
για να μπορώ να δουλέψω.
Με κουτάλι γεμίζω τα βρασμένα καλαμάρια με πιλάφι.
Βάζω τα καλαμάρια σε βαθύ πυρέξ ή ταψάκι το ένα δίπλα στο
άλλο.
Αν έχει περισσεύ ρύζι το βάζω ανάμεσα στα καλαμάρια ή
δίπλα από αυτά.
Ρίχνω πάνω τους όλη την υπόλοιπη σάλτσα.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά για να πάρουν
γεύση.
Δεν πρέπει να μείνουν πολλή ώρα στο φούρνο γιατί μπορεί
να σκληρύνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου