ΠΙΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΤΡΙΦΤΕΣ
Κιμαδόπιτες
ατομικές στριφτές
Γέμιση
Υλικά:
400 γρ. κιμάς,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
50 ml κρασί,
80 ml λάδι ελιάς +
λάδι για το άλειμα των φύλλων,
1 κουταλάκι του
γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
ελάχιστο κύμινο
τριμμένο,
μισό τετραγωνικό
εκατοστό κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Φύλλο
Χρησιμοποιώ 500
γρ. φύλλο κρούστας του Κανάκη.
Εκτέλεση
Γέμιση
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω.
Βάζω σε κατσαρόλα 100 ml λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Σωτάρω το κρεμμύδι μέχρι να ξανθίνει.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε για να μην κολλήσει.
Ρίχνω τον κιμά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
Χαμηλώνω λίγο την θερμοκρασία, για να σιγοψηθεί.
Καθώς ψήνεται ο κιμάς, σχηματίζονται βώλοι.
Τους πιέζω με την κουτάλα και τους σπάζω.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κόκκινη πιπεριά και
τριμμένο κόλιανδρο.
Αφήνω τον κιμά να ψηθεί και να μαλακώσει.
Προσθέτω το κρασί και αφήνω τον κιμά να βράζει μέχρι να
απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του.
Κατεβάζω τον κιμά από την φωτιά και τον αφήνω σε μιαν
άκρη να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Ανοίγω το πακέτο με το φύλλο κρούστας.
Το φύλλο βρίσκεται μέσα σ’ ένα πλαστικό περιτύλιγμα.
Κόβω το περιτύλιγμα και βγάζω έξω το φύλλο, το οποίο
είναι διπλωμένο και τυλιγμένο.
Ανοίγω το φύλλο και πέρνω τα 6 πάνω πάνω φύλλα.
Τα υπόλοιπα φύλλα τα διπλώνω και τα βάζω μέσα στο
πακέτο, μέχρι να τα ξαναχρειαστώ.
Όπως είναι τα 6 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, τα κόβω με
ψαλίδι όλα μαζί σε τρία κομμάτια το καθένα. Σχηματίζονται μ' αυτό τον τρόπο 18 λωρίδες φύλλου.
Για κάθε πίτα χρησιμοποιώ 2 τέτοια κομμάτια.
Δηλαδή με τα φύλλα που έχω κόψει θα κάνω 9 πίτες.
Παίρνω δύο από αυτά τα κομμάτια.
Έχω βάλει λάδι σ’ ένα μπολ και με ένα βουρτσάκι αλείφω το
καθένα κομμάτι χωριστά με λάδι.
‘Εχω λοιπόν δυο λαδωμένες ορθογώνιες λωρίδες φύλλου τη
μια πάνω στην άλλη.
Βάζω στη μέση της λωρίδας σχεδόν σε όλο της το μήκος
αρκετή γέμιση.
Γυρίζω το κομμάτι της λωρίδας του φύλλου, που βρίσκεται
αριστερά της γέμισης, πάνω στη γέμιση
και την σκεπάζω με αυτό.
Αλείφω με λάδι ελαφρά το σκέπασμα αυτό της γέμισης.
Περιστρέφω τη σκεπασμένη γέμιση και την τυλίγω μέσα στο
υπόλοιπο φύλλο.
Έτσι φτιάχνω ένα κύλινδρο που έχει φύλλο απέξω και κάτω
από το φύλλο έχει γέμιση με κιμά.
Από εδώ και κάτω μπορώ να δουλέψω με διαφόρους τρόπους
και να φτιάξω πίτες με διαφορετικά σχήματα.
Ένα πολύ συνηθισμένο σχήμα είναι οι πίτες σαλίγκαροι.
Αλείφω τον κύλινδρο από πάνω με λάδι και μετά τον τυλίγω
γύρω από την αρχή του και φτιάχνω ένα σαλίγκαρο.
Ένα άλλο σχήμα
έχουν οι πίτες που μοιάζουν με κουλούρια.
Αλείφω τον κύλινδρο απέξω με λάδι. Τον στρίβω δυο φορές για να μη χυθεί η γέμιση του.
Τον τυλίγω και τον κάνω να μοιάζει με κουλούρι
Θεσσαλονίκης.
Βάζω τις πίτες σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί τη μια
δίπλα στην άλλη.
Τις ψήνω στην κάτω σκάλα του φούρνου στους 160 βαθμούς
Κελσίου για 50 λεπτά περίπου.
Ατομικές
στριφτές τυρόπιτες
Όλη η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια και για τις στριφτές
τυρόπιτες.
Το μόνο που διαφέρει είναι η γέμιση τους.
Γέμιση
Υλικά:
200 γρ. φέτα,
80 γρ. Ένταμ
τριμμένο,
100 γρ. γραβιέρα
ή κεφαλοτύρι,
1 μεγάλο αυγό.
Εκτέλεση
Γέμιση
Τρίβω με τα χέρια μου τη φέτα μέσα σ’ ένα μπολ.
Ρίχνω τα τριμμένα τυριά στο ίδιο μπολ.
Προσθέτω τ’ αυγά και μαλάσσω τα υλικά της γέμισης.
Τ’ αυγά ενώνουν τα τυριά σε μια μάζα.
Αν χρειάζεται περισσότερο υγρό για να ενωθούν τα τυριά,
προσθέτω λίγο γάλα και τα μαλάσσω ξανά.
Η γέμιση στις στριφτές πίτες δεν πρέπει να έχει πολλά
υγρά.
Μπορώ να δώσω
διάφορα σχήματα στις στριφτές τυρόπιτες.
Στρίβω αργά και
ελαφρά τον κύλινδρο δυο φορές για να μη βγει έξω από τα φύλλα η γέμιση.
Οι τυρόπιτες που φτιάχνω έχουν το σχήμα του μισοφέγγαρου
ή του σαλίγκαρου ή ότι άλλο σχήμα μου έρθει στο μυαλό την ώρα που τις φτιάχνω.
Συνήθως βάζω μέσα στο ίδιο ταψί και τυρόπιτες και
κιμαδόπιτες.
Ψήνονται ταυτόχρονα και οι γεύσεις τους αναμυγνείονται
και γίνονται όλες πιο νόστιμες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου