ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΑΤΑ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
Υλικά:
3 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
6 σκελίδες
σκόρδο,
1 σουπιά κατεψυγμένη
άσπρη και καθαρισμένη 800-900 γρ,
120 γρ. λάδι
ελιάς + 50 για το τσιγάρισμα των χόρτων,
50 ml κόκκινο
κρασί,
αλάτι, πιπέρι
τριμμένο,
ελάχιστο κύμινο
τριμμένο,
60 γρ. ρύζι
καρολίνα,
4 ώριμες ντομάτες,
6 φύλλα
σέσκουλα,
6 φύλλα
κοκκινογούλια ή φύλλα πατζαριών,
1/2 ματσάκι
μάραθα,
1 ματσάκι
μυρώνια (χατζηκάκια),
1 ματσάκι
καυκαλήθρες.
Εκτέλεση
Βάζω σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνω μέσα τη σουπιά.
Καθαρίζω τα χόρτα και τα πλένω όλα πολύ καλά.
Κόβω τα σέσκουλα και τα κοκκινογούλια σε μικρότερα
κομμάτια.
Κόβω τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια με ψαλίδι σε κομμάτια με μήκος 1 εκατοστό.
Τα μάραθα δεν βράζουν εύκολα. Γι’ αυτό τραβώ τα φύλλα
τους και τα ξεκολλώ από τα κοτσάνια τους.
Θα βάλω δηλαδή μέσα στο φαγητό τα μυτερά φυλλα από τα
μάραθα, αλλά δε θα βάλω τα κοτσάνια.
Βάζω μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνω μέσα 50 ml λάδι.
Καθαρίζω ένα κρεμμύδι και το ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα αυτή.
Σωτάρω για λίγο το κρεμμύδι.
Μόλις μαλακώσει ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά και τα σωτάρω.
Τα ανακατεύω συχνά με κουτάλα, για να λαδωθούν όλα και να σωταριστούν.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, κλείνω τη φωτιά.
Αφήνω τα σωταρισμένα λαχανικά σε μιαν άκρη, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Καθαρίζω ένα κρεμμύδι και το ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα αυτή.
Σωτάρω για λίγο το κρεμμύδι.
Μόλις μαλακώσει ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά και τα σωτάρω.
Τα ανακατεύω συχνά με κουτάλα, για να λαδωθούν όλα και να σωταριστούν.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, κλείνω τη φωτιά.
Αφήνω τα σωταρισμένα λαχανικά σε μιαν άκρη, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Περιμένω να αποψυχθεί η σουπιά, για να την κόψω.
Καθαρίζω τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα κόβω κυδωνάτα σε 10 κομμάτια
το κάθενα.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 120 ml λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια
φωτιά.
Βάζω μέσα στην κατσαρόλα τα κομμένα κρεμμύδια.
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω με κουτάλα, για να λαδωθούν όλα τα κρεμμύδια
καλά.
Αφήνω τα κρεμμύδια να σωταριστούν 5 λεπτά.
Κόβω την σουπιά σε κομμάτια μικρά 2Χ3 εκατοστά περίπου
στο μέγεθος το καθένα.
Ρίχνω τα κομμάτια της σουπιάς μέσα στην κατσαρόλα με τα
κρεμμύδια.
Ανακατεύω καλά και χαμηλώνω τη φωτιά.
Αφήνω τη σουπιά να βράσει με την ησυχία της και σχεδόν να
μαλακώσει πλήρως.
Ρίχνω στη σουπιά το κρασί και τα μπαχαρικά και ανακατεύω.
Βράζω τη σουπιά 5 λεπτά ακόμη.
Χτυπώ τις ντομάτες στο multi και τις προσθέτω στη σουπιά.
Ανακατεύω μερικές φορές.
Αφήνω το φαγητό με την ντομάτα να βράσει 5 λεπτά ακόμη.
Προσθέτω τα σωταρισμένα χόρτα και ανακατεύω.
Προσθέτω τα σωταρισμένα χόρτα και ανακατεύω.
Βάζω το ρύζι σ’ ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω κάτω από τη
βρύση.
Το αφήνω να στραγγίσει για λίγο και το προσθέτω στην
κατσαρόλα.
Ανακατεύω συχνά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι καλά.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρω το φαγητό χλιαρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου