ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ
Γέμιση
Υλικά:
750 γρ.
μοσχαρίσιο κιμά,
3 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
100 ml κόκκινο κρασί,
100 ml λάδι ελιάς +
λάδι για το άλειμα των φύλλων,
αλάτι, τριμμένο
πιπέρι,
1 κουταλάκι του
γλυκού κοφτό κόλιανδρο τριμμένο,
ελάχιστο
τριμμένο κύμινο,
ελάχιστη κόκκινη
καυτερή πιπεριά.
Φύλλο
Αυτή η πίτα
θέλει λεπτό φύλλο.
Όταν φτιάχνω
φύλλο δικό μου, το ανοίγω τετραπλό και λεπτό.
Χρησιμοποιώ την
πρώτη συνταγή που έχω περιγράψει στο παραδοσιακό φύλλο.
Πολύ συχνά όμως
χρησιμοποιώ έτοιμο φύλλο κρούστας και η πίτα είναι επίσης νόστιμη.
Χρησιμοποιώ 500 γρ. φύλλο κρούστας του Κανάκη.
Εκτέλεση
Γέμιση
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω.
Βάζω σε κατσαρόλα 100 ml λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Σωτάρω το κρεμμύδι μέχρι να ξανθίνει.
Ανακατεύω πότε πότε για να μην κολλησει.
Ρίχνω τον κιμά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
Χαμηλώνω λίγο την θερμοκρασία, για να σιγοψηθεί.
Καθώς ψήνεται ο κιμάς, σχηματίζονται βώλοι.
Τους πιέζω με την κουτάλα και τους σπάζω.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κόκκινη πιπεριά και τριμμένο
κόλιανδρο.
Αφήνω τον κιμά να ψηθεί και να μαλακώσει.
Προσθέτω το κρασί και αφήνω τον κιμά να βράζει μέχρι να
απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του.
Κατεβάζω τον κιμά από την φωτιά και τον αφήνω σε μιαν
άκρη να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Χρησιμοποιώ ένα ταψί με διαστάσεις 28Χ38Χ3 εκατοστά.
Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψί.
Απλώνω ένα φύλλο
στον πάτο του ταψιού.
Το αλείφω με λάδι με ένα βουρτσάκι.
Απλώνω πάνω από αυτό ένα δεύτερο φύλλο και το αλείφω και
αυτό με λάδι.
Συνεχίζω κατ’ αυτό τον τρόπο και στρώνω στον πάτο του
ταψιού 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
Το κάθε φύλλο το έχω αλείψει ξεχωριστά με λάδι.
Απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης.
Καλύπτω τη γέμιση με 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Τα
φύλλα αυτά τα έχω λαδώσει το καθένα ξεχωριστά.
Με μυτερό μαχαίρι χαράσσω την πίτα και την ψήνω στους 180
βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου