Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ζελέ Σοκολάτας


ΖΕΛΕ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Υλικά:
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
150 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
180 γρ. ζάχαρη,
300 γρ. γάλα,
70 γρ. καρύδα τριμμένη,
250 γρ. μύγδαλα,
40 γρ. ζελατίνης Γιώτη,
200 γρ. μαύρη κουβερτούρα.

Γλάσο σοκολάτας
300 γρ. μαύρη κουβερτούρα,
120 γρ. κρέμα γάλακτος,
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή λικέρ.

Εκτέλεση
Βάζω σε μικρή κατσαρόλα 2 φλυτζάνια νερό και το βράζω.
Ρίχνω μέσα στο νερό που βράζει τα μύγδαλα και τ’ ανακατεύω.
Τα αφήνω να βράσουν δυο λεπτά και μετά κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σουρώνω το καυτό νερό και ξεπλένω  τα μύγδαλα με κρύο νερό.
Τα καθαρίζω με μυτερό μαχαίρι από τα φλούδια τους.
Βάζω μέσα στο multi τα μισά μύγδαλα με λίγη ζάχαρη και με το μισό γάλα και τα χτυπώ να γίνουν μικρά κομμάτια.
Τ’ αδειάζω σ’ ένα πιάτο, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Βάζω τα υπόλοιπα μύγδαλα και το υπόλοιπο γάλα με ζάχαρη στο  multi  και τα χτυπώ πολύ καλά.
Τα αδειάζω μέσα στα άλλα μύγδαλα και τ’ αφήνω σε μιαν άκρη, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Βάζω σε μικρή κατσαρόλα τα 500 γρ. κουβερτούρα, τα 120 γρ. κρέμα γάλακτος και το λικέρ.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω.
Μετά από λίγο λιώνει η κουβερτούρα και γίνεται πηχτό γλάσο.
Την κατεβάζω από τη φωτιά. 
Το περισσότερο γλάσο θα το φυλάξω για τη διακόσμηση.
Στο ζελέ βάζω λίγο λίγότερο από το μισό γλάσο.
Στο εμπόριο βρίσκω κουτιά ζελατίνης Γιώτη ή φύλλα ζελατίνης Γιώτη.
Και τα δυο είναι κατάλληλα γι’ αυτό το γλυκό, αρκεί η ποσότητα της ζελατίνης να είναι 40 γρ. συνολικά.
Κάθε κουτί ζελατίνης έχει μέσα 4 φακελάκια τριμμένης ζελατίνης.
Κάθε φάκελο έχει μέσα 10 γρ. ζελατίνης.
Όταν λοιπόν βρω στο super market κουτιά ζελατίνης, αγοράζω.
Μερικές φορές όμως δεν βρίσκω κουτιά ζελατίνης, αλλά φύλλα ζελατίνης, μέσα σε φακέλους.
Τα φύλλα της ζελατίνης που περιέχονται σε κάθε φάκελο ζυγίζουν 10 γρ. Επομένως για το γλυκό αυτό αγοράζω 4 φακέλους με φύλλα ζελατίνης.
Βάζω σ’ ένα μικρό κατσαρόλι 1.5 φλυτζάνι νερό.
Ρίχνω μέσα στο κατσαρόλι τη ζελατίνη, είτε είναι τριμμένη, είτε είναι σε φύλλα.
Ανακατεύω και αφήνω τη ζελατίνη μέσα στο νερό να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει και γίνει σχεδόν διαυγής και μαλακή, τη ζεσταίνω ελαφρά.
Βάζω την κατσαρόλα με τη ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύω.
Μερικά λεπτά φτάνουν, για να γίνει η ζελατίνη διαφανές υγρό.
Μόλις λιώσει η ζελατίνη, την κατεβάζω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
Βάζω σ’ ένα μπολ  το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ζάχαρη. Τ’ ανακατεύω καλά με το σύρμα.
Προσθέτω λιγότερο από το μισό γλάσο και ανακατεύω ξανά.
Προσθέτω τη λιωμένη ζελατίνη.
Προσθέτω την καρύδα και τα πολτοποιημένα μύγδαλα με το γάλα.
Ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Δοκιμάζω το μείγμα του γιαουρτιού, για να δω αν είναι αρκετά γλυκό.
Αν δω ότι χρειάζεται κι άλλη ζάχαρη, την προσθέτω.
Ρίχνω το μείγμα του γιαουρτιού σε μια φόρμα του κέικ ή σ’ ένα πυρέξ με διαστάσεις 32Χ22X5 εκατοστά.  
Βάζω τη φόρμα ή το πυρέξ στο ψυγείο και το αφήνω να κρυώσει.
Είναι απαραίτητο το γλυκό να μείνει στο ψυγείο, μέχρι να πήξει το μείγμα του γιαουρτιού.
Αφού πήξει το βγάζω από το ψυγείο.
Βάζω σ’ ένα βαθύ ταψί καυτό νερό και βουτώ μέσα τη φόρμα.
Την αφήνω δυο λεπτά μέσα σ’ αυτό και το γλυκό ξεκολλά από τα τοιχώματα της φόρμας.
Σκεπάζω τη φόρμα με μια πιατέλα σερβιρίσματος μεγαλύτερη από αυτήν.
Αναποδογυρίζω την πιατέλα και το γλυκό και αυτό πέφτει μέσα στην πιατέλα.
Παίρνω με κουτάλι γλάσο και το ρίχνω πάνω από το ζελέ της σοκολάτας και κάνω διάφορα νερά και σχήματα. 
Δε χρησιμοποιώ όλο το γλάσο. Ένα μέρος του περισσεύει.
Το γλάσο που περισσεύει το διατηρώ σε θερμοκρασία δωματίου. 
Όταν σερβίρω ένα κομμάτι γλυκού, βάζω πάνω του λίγο γλάσο για ενίσχυση της γεύσης.


   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου