Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Γαλατόπιτα Μανιάτικη

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ
Συνταγή πρώτη
Υλικά:
1600 γρ. γάλα,
200 γρ. περίπου ζάχαρη (άλλοι άνθρωποι θέλουν τα γλυκά πολύ γλυκά και άλλοι λίγότερο γλυκά. Καλύτερα λοιπόν να δοκιμάσετε το γάλα όταν το ανακατέψετε με τη ζάχαρη και αν  το θέλετε πιο γλυκό προσθέσετε ζάχαρη),
70 γρ. βιτάμ πλακάκι ή βούτυρο γάλακτος,
140 γρ. σιμιγδάλι χοντρό,
3 αυγά,
Ξύσμα 1 λεμονιού.

Εκτέλεση
Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το βιτάμ.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα ζεσταίνω.
Μόλις ζεσταθούν λίγο, ρίχνω λίγο λίγο το σιμιγδάλι μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει.
Προσπαθώ να μη σβολιάσει το σιμιγδάλι. Αν όμως σβολιάσει, βάζω το μλέντερ χειρός μέσα στην κρέμα και την χτυπώ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
Χτυπώ τα αυγά, τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
Προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύω ξανά.
Προσθέτω μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
Βουτυρώνω ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 34 εκατοστών.
Πασπαλίζω ελαφρά το ταψί με ζάχαρη για να ξεκολλήσει η κρέμα εύκολα.
Αδειάζω την κρέμα μέσα στο ταψί. Την απλώνω ομοιόμορφα σ’ όλο το ταψί.
Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.
Δεν χρειάζεται να σφίξει η κρέμα αλλά να τρέμει λίγο.
Βγάζω τη γαλατόπιτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Τη βάζω στο ψυγείο, για να πήξει.
Όταν σερβίρω τη γαλατόπιτα, βάζω από πάνω κανέλα.

Συνταγή δεύτερη
Χρησιμοποιώ τα ίδια ακριβώς υλικά. Διαφορετική είναι μόνο η εκτέλεση.
Εκτέλεση
Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα και την ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.
Βάζω σε άλλη κατσαρόλα 70 γρ. βιτάμ ή 70 γρ. βούτυρο ή 35 γρ. βιτάμ και 35 γρ. βούτυρο γάλακτος.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Περιμένω το βούτυρο ή το βιτάμ να λιώσει.
Μόλις λιώσει, ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το σιμιγδάλι και το ανακατεύω.
Αφήνω το σιμιγδάλι να ψηθεί και να ροδίσει.
Παίρνω μ’ ένα μεγάλο φλυτζάνι ζεστο γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνω μέσα στο σιμιγδάλι. Ανακατεύω χωρίς να σταματώ.
Προσθέτω ξανά και ξανά γάλα. Συνεχίζω μέχρι να ρίξω όλο το ζεστό γάλα μέσα στη κατσαρόλα.
Όταν βράσει και πήξει η κρέμα, κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνω την κρέμα να κρυώσει λίγο.
Χτυπώ τα αυγά με πηρούνι.
Τα ρίχνω αργά αργά μέσα στην κρέμα και ανακατεύω.
Τρίβω ένα λεμόνι  στον τρίφτη της ντομάτας και προσθέτω στην κρέμα το ξύσμα του.
Ρίχνω και μια κουταλιά χυμό λεμονιού μέσα στην κρέμα.
Βουτυρώνω αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 34 εκατοστών και το πασπαλίζω ελαφρά με ζάχαρη.
Απλώνω ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στο ταψί.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ψήνω στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 170ο Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.
Όταν ετοιμαστεί η πίτα, παίρνει από πάνω ένα σκούρο μπεζ χρώμα και μυρίζει πολύ όμορφα.
Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
Τη βάζω στο ψυγείο για να πήξει.
Όταν τη σερβίρω βάζω από πάνω λίγη κανέλα.
Εμένα μου αρέσει περισσότερο αυτή η συνταγή.
Όταν φτιάξω την κρέμα κατά τον τρόπο, γίνεται πιο συμπαγής και πιο σταθερή.
 Και οι δυο συνταγές είναι πολύ συνηθισμένες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου