Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Κρέας στο φούρνο με μακαρόνια σκιουφιχτά

ΚΡΕΑΣ  ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ
Υλικά :
1 κιλό κρέας από το μπούτι (αρνί ή κατσίκι ή γίδα ή μοσχάρι),
500 γρ. ώριμες ντομάτες,
400 γρ. μακαρόνια σκιουφιχτά ή πένες,
αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, θρούμπι,
1 κουταλιά της σούπας κοφτή κόλιανδρο τριμμένο,
100 γρ. λάδι ελιάς.

Εκτέλεση
Αγοράζω το κρέας δυο μέρες πιο μπροστά.
Ζητώ από το χασάπη να κόψει το κρέας σε τρία κομμάτια.
Το ξεπλένω καλά με νερό, για να φύγουν τα κοκκαλάκια που υπάρχουν κολλημένα πάνω του.
Βάζω το κρέας σ’ ένα ταψί και το πασπαλίζω γύρω γύρω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι και κόλιανδρο τριμμένο.
Το αλείφω προσεκτικά με λάδι.
Σκεπάζω το ταψί με διαφανή μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο να μαρινάρεται για δυο μέρες.
Την τρίτη μέρα προσθέτω νερό στο ταψί, ώσπου να σκεπαστεί το κρέας.
Σκεπάζω το ταψί με αντικολλητική λαδόκολα και το βάζω στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα.
Γυρίζω το κρέας και το σκεπάζω ξανά.
Συνεχίζω το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμη στην ίδια θερμοκρασία.
Βγάζω το κρέας από το ταψί και το βάζω σε πιατέλα.
Το ταψί τ’ αφήνω μέσα στο φούρνο με το ζουμί του κρέατος να βράζει.
Καθαρίζω το κρέας από τα κόκκαλα και το κόβω σε κομμάτια.
Άλλα κομμάτια είναι μικρά και άλλα είναι πιο μεγάλα, δηλαδή όσο  ένα καρύδι περίπου.
Βάζω τα κομμάτια του κρέατος μέσα στο ταψί και ανακατεύω.
Πλένω τις ντομάτες, τις καθαρίζω και τις κόβω σε κομμάτια.
Βάζω τα κομμάτια της ντομάτας στο multi  και τα κάνω χυμό.
Ρίχνω το χυμό μέσα στο ταψί.
Αφήνω τη ντομάτα να βράσει με το κρέας ένα τέταρτο.
Το κρέας πρέπει να είναι πολύ μαλακό, πριν ρίξω μέσα τα μακαρόνια.
Τα σκιουφιχτά μακαρόνια είναι χειροποίητα μακαρόνια που τα φτιάχνουν στην Κρήτη.
Βάζω 400 γρ. μακαρόνια μέσα στο ταψί και τα ανακατεύω.
Σκεπάζω το ταψί με αντικολλητική λαδόκολα.
Μετά από 15 λεπτά ξεσκεπάζω το ταψί και ανακατεύω τα μακαρόνια.
Δοκιμάζω τη γεύση και αν θέλει κάτι, το προσθέτω.
Τα μακαρόνια καλό είναι να ψηθούν αλλά να μη λασπώσουν.
Τα προσέχω λοιπόν και όταν μαλακώσουν και ψηθούν όσο πρέπει τα βγάζω από το φούρνο.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου