TYΡΟΠΙΤΆΚΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ
Φύλλο
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες
τις χρήσεις + αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου,
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder,
250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό,
250 γραμμάρια κατίκι Δομοκού ή
250 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια,
90 γρ. ελαιόλαδο,
λίγο γάλα αν χρειαστεί.
Γέμιση
Υλικά:
200 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα,
600 γραμμάρια φέτα,
300 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια,
330 ml. κρέμα γάλακτος
30% λιπαρά,
3 αυγά,
αν χρειαστεί προσθέτω λίγο γάλα.
Εκτέλεση
Ζύμη
Βάζω το αλεύρι σε μια λεκανίτσα. Ανοίγω
στη μέση του μια λακούβα.
Βάζω μέσα στη λακούβα το λάδι και
ανακατεύω ελαφρά.
Προσθέτω το γιαούρτι και το τυρί
Φιλαδέλφεια και ανακατεύω ξανά.
Βάζω την baking και ζυμώνω
προσπαθώντας να κάνω μια ομοιογενή ζύμη.
Αν η ζύμη δε ζυμώνεται καλά γιατί
τα υγρά δεν είναι αρκετά, προσθέτω λίγο
γάλα.
Όταν επιτύχω ζύμη λία που δεν
κολλά στα χέρια, σταματώ το ζύμωμα.
Σκεπάζω το μπολ με καθαρή
πετσέτα.
Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη σε μια
άκρη να ξεκουραστεί.
Γέμιση
Τρίβω την κεφαλογραβιέρα και τη
βάζω σ’ ένα μπολ.
Τρίβω μέσα στο μπολ αυτό με τα
χέρια μου τη φέτα.
Προσθέτω το τυρί Φιλαδέλφεια, τα
αυγά ελαφρά χτυπημένα και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.
Η γέμιση πρέπει να είναι σαν ένας
πηχτός χυλός. Αν μου φανεί σφιχτή, τότε προσθέτω λίγο γάλα και την αραιώνω.
Άνοιγμα φύλλου
Μοιράζω το ζυμάρι σε τρία μπαλάκια.
Παίρνω καθένα μπαλάκι χωριστά και
το ανοίγω σ’ ένα μεγάλο φύλλο.
Χρησιμοποιώ ένα πιατελάκι με
διάμετρο 10 εκατοστά ή το σκέπασμα από το multi με την ίδια διάμετρο και κόβω το φύλλο σε
κύκλους.
Συναρμολόγηση
Βουτώ τα δάχτυλα μου σ’ ένα
φλυτζάνι με νερό και βρέχω ελαφρά κάθε κύκλο από πάνω.
Βάζω στο μισό φύλλο μια κουταλιά
του γλυκού καλά γεμάτη γέμιση.
Διπλώνω το φύλλο στη μέση και κολλώ
το επάνω μισό του φύλλου με το κάτω μισό που έχει τη γέμιση.
Μ’ αυτό τον τρόπο σκεπάζεται η
γέμιση και κλείνει το τυροπιτάκι.
Βάζω τα τυροπιτάκια σ’ ένα
λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Χτυπώ ένα αυγό καλά και με ένα βουρτάκι αλείφω
από πάνω όλα τα τυροπιτάκια.
Καρφώνω 4 φορές μια οδοντογλυφίδα
σε κάθε τυροπιτάκι στο επάνω του μέρος και κάνω μικρές τρύπες.
Από τις τρύπες αυτές φεύγει ο
ατμός που δημιουργείται κατά το ψήσιμο και δεν σκάει το τυροπιτάκι.
Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο στην
πρώτη σχάρα από κάτω.
ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο
στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου