Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Μους ροδάκινο


ΜΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
 Υλικά:
6 μεγάλα ροδάκινα,
70 γραμμάρια ζάχαρη,
40 γρ. ζελατίνης Γιώτη,
80 γρ. άχνη ζάχαρη,
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
400 γρ. Φιλαδέλφεια cream cheese,
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
1 πακέτο μπισκότα Πτι-Μπερ των 225 γραμμαρίων,
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ,
40 γρ. άσπρης κουβερτούρας,
180 γρ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή πορτοκάλι.

Εκτέλεση
Βάση
Στρώνω σ’ ένα μεγάλο πυρέξ με διαστάσεις 37Χ 27Χ5 εκατοστά μια στρώση μπισκότα Πτι-Μπερ το ένα δίπλα στο άλλο.
Αυτή θα είναι η βάση του γλυκού μου.

Κομπόστα ροδάκινο
Καθαρίζω τα ροδάκινα και τα κόβω μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι σε μικρά κομματάκια.
Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω.
Προσθέτω 1 φλυτζάνι νερό.
Βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τα βράζω 15 λεπτά και γίνονται κομπόστα.

Ζελατίνη
Στο εμπόριο βρίσκω κουτιά ζελατίνης Γιώτη ή φύλλα ζελατίνης Γιώτη.
Και τα δυο είναι κατάλληλα αρκεί η ποσότητα της ζελατίνης να είναι 40 γρ. συνολικά.
Τα 20 γρ. της ζελατίνης θα τα χρησιμοποιήσω για την κρέμα.
Με τα άλλα 20 γρ. θα φτιάξω το  ζελέ με το οποίο θα σκεπάσω το γλυκό.
Κάθε κουτί ζελατίνης έχει μέσα 4 φακελάκια τριμμένης ζελατίνης.
Κάθε φάκελο έχει μέσα 10 γρ. ζελατίνης.
Όταν λοιπόν βρω στο super marketα κουτιά ζελατίνης, αγοράζω ένα.
Μερικές φορές όμως δεν έχουν κουτιά ζελατίνης, αλλά φύλλα ζελατίνης μέσα σε φακέλους.
Τα φύλλα της ζελατίνης που περιέχονται σε κάθε φάκελο ζυγίζουν 10 γρ. Επομένως για το γλυκό αυτό αγοράζω 4 φακέλους με φύλλα ζελατίνης.
Βάζω σ’ ένα μικρό κατσαρόλι 1,5 φλυτζάνι νερό.
Ρίχνω μέσα στο κατσαρόλι τη ζελατίνη, είτε είναι τριμμένη, είτε είναι σε φύλλα.
Ανακατεύω και αφήνω τη ζελατίνη μέσα στο νερό να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει και γίνει σχεδόν διαυγής και μαλακή, τη ζεσταίνω ελαφρά.
Βάζω την κατσαρόλα με τη ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύω.
Μερικά λεπτά αρκούν, για να γίνει η ζελατίνη διαφανές υγρό.
Αφήνω τη λιωμένη ζελατίνη σε μιαν άκρη να κρυώσει λίγο.
Μόλις ετοιμαστεί η κομπόστα, ρίχνω μέσα τη μισή από τη διαλυμένη
ζελατίνη και ανακατεύω καλά.
Η κομπόστα με τη διαλυμένη ζελατίνη θα πήξει και θα γίνει ζελέ ροδάκινο.
Την υπόλοιπη ζελατίνη την αφήνω σε μιαν άκρη, για να κρυώσει και να την ρίξω μέσα στην κρέμα.

Κρέμα
Βάζω την κρέμα γάλακτος στο μπολ του mixer και τη χτυπώ σε χαμηλή ταχύτητα.
Ρίχνω μέσα την άχνη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις πήξει, προσθέτω κουταλιά κουταλιά το τυρί Φιλαδέλφεια ενώ συνεχίζω το χτύπημα.
Χωρίς να σταματήσω το χτύπημα  της κρέμας προσθέτω το κονιάκ και λίγο λίγο το γιαούρτι.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματώ το mixer.
Ψιλοκόβω μέσα στη κρέμα το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύω με το σύρμα.
Ελέγχω αν η ζελατίνη που βρίσκεται μέσα στο κατσαρόλι έχει κρυώσει.
Αν είναι ακόμη ζεστή τη βάζω μέσα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει λίγο.
Αν την αφήσω πολύ ώρα στο ψυγείο πήζει και γίνεται ζελέ.
Την παρακολουθώ και την βγάζω πριν πήξει.
Ρίχνω τη ζελατίνη μέσα στην άσπρη κρέμα και ανακατεύω με το σύρμα.
Απλώνω ομοιόμορφα την κρέμα μέσα στο πυρέξ, πάνω από τα μπισκότα.
Βάζω το γλυκό στο ψυγείο.

Ζελέ
Αφήνω την κρέμα μερικά λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει λίγο, ώστε να μπορέσω να απλώσω από πάνω το ζελέ.
Απλώνω ομοιόμορφα πάνω από το γλυκό το ζελέ ροδάκινο.
Περιμένω λίγο το ζελέ να σφίξει.
Τρίβω με τον τρίφτη της ντομάτας την άσπρη σοκολάτα πάνω από το ζελέ.
Η τριμμένη σοκολάτα κάθεται όμορφα πάνω από το ζελέ ροδάκινο.
Τυλίγω με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και το βάζω ξανά στο ψυγείο.
Το γλυκό αυτό είναι πολύ ελαφρύ.
Είναι ιδανικό μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
Προσφέρεται κρύο από το ψυγείο.
Είναι καλύτερα να ετοιμάζεται την προηγούμενη μέρα γιατί αναδεικνύονται καλύτερα τα αρώματα του.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου