Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Γλυκό με γιαούρτι και ζελέ φρούτων

ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΖΕΛΕ ΦΡΟΥΤΩΝ
Βάση
Υλικά:
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
130 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
160 γρ. ζάχαρη ή περισσότερη, αν το θέλουμε πολύ γλυκό,                                                                 
150 γρ. γάλα,
25 γρ. ζελατίνη Γιώτη.

 Ζέλε φρούτων
Υλικά:
2,5 φλυτζάνια χυμό κάποιου φρούτου,
25 γρ. ζελατίνης Γιώτη,
100 γρ. περίπου ζάχαρη,
λίγη τριμμένη καρύδα για τη διακόσμηση,
1/3 φλυτζανιού μύγδαλα ξασπρισμένα για τη διακόσμηση.

Εκτέλεση
Ζελατίνη
Στο εμπόριο βρίσκω κουτιά ζελατίνης Γιώτη ή φύλλα ζελατίνης Γιώτη.
Και τα δυο είναι κατάλληλα γι’ αυτό το γλυκό αρκεί η ποσότητα της ζελατίνης να είναι 50 γρ. συνολικά.
Κάθε κουτί ζελατίνης έχει μέσα 4 φακελάκια τριμμένης ζελατίνης.
Κάθε περιέχει 10 γρ. ζελατίνης.
Όταν λοιπόν βρω στο super marketα κουτιά ζελατίνης, αγοράζω.
Μερικές φορές όμως δεν έχουν κουτιά ζελατίνης, αλλά φύλλα ζελατίνης μέσα σε φακέλους.
Τα φύλλα της ζελατίνης που περιέχονται σε κάθε φάκελο ζυγίζουν 10 γρ. Επομένως για το γλυκό αυτό αγοράζω 5 φακέλους με φύλλα ζελατίνης.
Βάζω σ’ ένα μικρό κατσαρόλι 1 φλυτζάνι νερό.
Ρίχνω μέσα στο κατσαρόλι τη ζελατίνη, είτε είναι τριμμένη, είτε είναι σε φύλλα.
Ανακατεύω και αφήνω τη ζελατίνη μέσα στο νερό να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει και γίνει σχεδόν διαυγής και μαλακή, τη ζεσταίνω ελαφρά.
Βάζω την κατσαρόλα με τη ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύω.
Μερικά λεπτά φτάνουν, για να γίνει η ζελατίνη διαφανές υγρό.
Μόλις λιώσει η ζελατίνη την κατεβάζω από την φωτιά και την αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
Ανακατεύω με κουτάλι το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το γάλα.
Ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνω μέσα στο γιαούρτι τη μισή από τη λιωμένη ζελατίνη και ανακατεύω καλά. 
Την υπόλοιπη ζελατίνη θα την χρησιμοποιήσω για να κάνω το ζελέ του φρούτου.
Δοκιμάζω το μείγμα του γιαουρτιού, για να δω αν είναι αρκετά γλυκό. Αν δω ότι χρειάζεται κι άλλη ζάχαρη, την προσθέτω.
Ρίχνω το μείγμα του γιαουρτιού μέσα σ’ ένα πυρέξ διαστάσεων 32Χ22X5 εκατοστών.  
Βάζω το πυρέξ στο ψυγείο και το αφήνω να κρυώσει.
Είναι απαραίτητο να πήξει το μείγμα του γιαουρτιού, για να σχηματιστεί  μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα απλώσω  το ζελέ του φρούτου.

Ζελέ
Για να κάνω το ζελέ χρειάζομαι 2,5 φλυτζάνια χυμό φρέσκου φρούτου.
Τα πιο κατάλληλα φρούτα γι’ αυτό το γλυκό είναι το καρπούζι, οι φράουλες και τα κεράσια.
Αν αποφασίσω να κάνω ζελέ καρπουζιού, ετοιμάζω το χυμό του καρπουζιού.
Κόβω κομμάτια από καρπούζι και τα βάζω στο multi.
Τα χτυπώ και γίνονται χυμός.
Περνώ το χυμό αυτό από σουρωτήρι 
Μετρώ 2,5 φλυτζάνια χυμό.
Αν επιλέξω να κάνω ζελέ φράουλας, αγοράζω 1/2 κιλό φράουλες.
Πλένω καλά τις φράουλες και τις καθαρίζω από τα κοτσάνια.
Τις βάζω στο multi και ρίχνω μέσα 1 φλυτζάνι νερό και μισό φλυτζάνι ζάχαρη.
Χτυπώ τις φράουλες μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν χυμός.
Περνώ το χυμό από το σουρωτήρι.
Μετρώ το σουρωμένο χυμό και πρέπει να είναι 2.5 φλυτζάνια.
Αν είναι λιγότερος, προσθέτω νερό μέχρι να γίνει 2.5 φλυτζάνια.
Δοκιμάζω τη γεύση του χυμού. Αν είναι ξινός προσθέτω ζάχαρη.  
Αν κάνω χυμό από κεράσια χρειάζεται πιο μεγάλη φασαρία.
Αγοράζω 600 γραμμάρια ώριμα κεράσια.
Τα πλένω καλά και τους αφαιρώ τα κοτσάνια.
Στη συνέχεια αφαιρώ από κάθε κεράσι το κουκούτσι του.
Ρίχνω στο multi τα  καθαρισμένα κεράσια και προσθέτω 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη και 1 φλυτζάνι νερό.
Χτυπώ όλα τα υλικά για αρκετή ώρα μέχρι να πολτοποιηθούν τα κεράσια.
Σουρώνω το χυμό και τον μετρώ.
Αν δεν είναι 2,5 φλυτζάνια του προσθέτω νερό μέχρι να γίνει.
Δοκιμάζω τη γεύση του χυμού και αν δεν είναι αρκετά γλυκός, προσθέτω ζάχαρη.
Βάζω σ’ ένα μπολ το χυμό του φρούτου που επέλεξα και ρίχνω μέσα σ’ αυτόν τη λιωμένη ζελατίνη που έχω κρατήσει..
Ανακατεύω καλά και δοκιμάζω ξανά τη γεύση μήπως χρειάζεται κι άλλη ζάχαρη.
Βγάζω από το ψυγείο το πυρέξ με τη βάση από γιαούρτι και ρίχνω πάνω στο γιαούρτι το χυμό του φρούτου.
Βάζω ξανά το πυρέξ στο ψυγείο.
Όταν πήξει καλά το ζελέ, διακοσμώ από πάνω με μύγδαλα.
Κάνω με τα ξασπρισμένα μύγδαλα ότι σχήματα μ’ αρέσουν.
Συνήθως πάνω σε κόκκινο ζελε φτιάχνω άσπρες μαργαρίτες με κοτσάνια από μύγδαλα ή σχήματα με κυματιστά νερά.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω και λίγο ινδοκάρυδο στη διακόσμηση του γλυκού.
Αυτό είναι ένα ελαφρύ και πολύ δροσιστικό καλοκαιρινό γλυκό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου