Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Κέικ καρύδας


ΚΕΙΚ ΚΑΡΥΔΑΣ
Υλικά:
260 γρ.  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
2 κουταλάκια του γλυκού   baking powder,
160 γρ. καρύδα τριμμένη,
150 γρ. βούτυρο γάλακτος +50 γρ. βιτάμ πλακάκι,
200 γρ. ζάχαρη,
4 μεγάλα αυγά,
180 γρ. γάλα,
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
3 κουταλιές της σούπας λεμόνι,
ξύσμα 2 λεμονιών,
70 γρ. σταγόνες σοκολάτας.

Εκτέλεση
Χτυπώ στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να ασπρίσει ελαφρά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτω ένα ένα τα αυγά.
Χτυπώ αυτά τα υλικά μαζί για 3-4 λεπτά.
Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και χτυπώ 2 λεπτά ακόμη.
Σταματώ το χτύπημα. Βγάζω το μπολ του μίξερ από τη βάση του.
Ανακατεύοντας απαλά με το σύρμα προσθέτω λίγο λίγο το γάλα.
Ανακατεύω την baking powder με το αλεύρι.
Συνεχίζοντας ν’ ανακατεύω το μείγμα με το σύρμα, προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι.
Προσθέτω την καρύδα, ενώ ανακατεύω ελαφρά.
Προσθέτω τις σταγόνες της σοκολάτας και ανακατεύω μέχρι αυτές να κατανεμηθούν ομοιόμορφα παντού.
Βουτυρώνω μια φόρμα του κέικ διαμέτρου 26 εκατοστών και την πασπαλίζω με ζάχαρη.
Αναποδογυρίζω τη φόρμα και την χτυπώ ελαφρά για να φύγει η ζάχαρη που περισσεύει.
Βάζω το μείγμα στη φόρμα και το απλώνω ομοιόμορφα.
Βάζω το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ψήνω στους 180ο  Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.                                                                     Καρφώνω ένα καθαρό μαχαίρι μέσα στο κέικ.
Τραβώ το μαχαίρι και το βγάζω.  Αν το μαχαίρι είναι καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
Αν το μαχαίρ έχει επάνω του κολλημένο ζυμάρι,  το κέικ θέλει κι άλλο ψήσιμο.
Όταν ετοιμαστεί το κέικ το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω σε μιαν άκρη να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το κέικ, αναποδογυρίζω τη φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Πασπαλίζω από πάνω το κέικ με τριμμένη καρύδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου