Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Κοτόπουλο με φέτα, κρεμμύδια και ρύζι



 KOTΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΦΕΤΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
Συνταγή για 6 μερίδες
Υλικά:
2 μπούτια κοτόπουλου,
2 στήθη ανοιγμένα σε δύο φιλέτα το καθένα,
300 γραμμάρια ρύζι νυχάκι ή άλλο ρύζι για πιλάφι,
1300 γραμμάρια  μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
400 γραμμάρια τριμμένη φέτα,
250 ml κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
2 αυγά,
400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη,
130 γραμμάρια  λάδι ελιάς,
2 κουταλιές της σούπας κόκκους μαύρο πιπέρι,
το χυμό ενός μέτριου λεμονιού,
ανάλογο αλάτι.
    
Εκτέλεση
Καθαρίζω τα κρεμμύδια.
Ξεπλένω τους μαύρους κόκκους του πιπεριού και τους βάζω μέσα στην ειδική κάψουλα, που χρησιμοποιώ, για να βάζω τα μπαχαρικά.
Αφαιρώ την πέτσα από τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Πλένω πολύ καλά τα κρέατα. Τα τρίβω με λίγο αλάτι και λίγο λεμόνι και τα ξεπλένω.
Βάζω σε μια κατσαρόλα τα κρέατα και τους ρίχνω νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βράζω τα κρέατα για 5 λεπτά.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνω τα κρέατα. Πετώ το νερό αυτό.
Ξεπλένω ξανά τα κρέατα και βάζω στην κατσαρόλα καθαρό νερό, μέχρι να σκεπαστούν.
Αφήνω τα κρέατα να κοχλάσουν για 15 λεπτά.
Ξεπλένω τα κρεμμύδια με νερό και τα κόβω σε μεγάλες φέτες.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα ανάλογο αλάτι, την κάψουλα με τους κόκκους του πιπεριού και τα κομμένα κρεμμύδια.
Κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Αφήνω να βράσουν όλα μαζί περίπου μια ώρα, ώστε να μαλακώσει το κρέας, αλλά να μη διαλυθεί.
Βγάζω με τρυπητή κουτάλα τα κρέατα σε μια πιατέλα. Τα σουρώνω να μην έχουν καθόλου ζουμί.
Τα αφήνω να κρυώσουν και τα καθαρίζω από τα κόκκαλα, τους τένοντες, τους χόντρους και τα λίπη.
Τ’ απλώνω στον πάτο ενός πυρέξ ή ενός ταψιού, διαστάσεων 26Χ35Χ5 εκατοστών, το ένα κομμάτι δίπλα στο  άλλο.
Ψαρεύω με την τρυπητή κουτάλα τα κρεμμύδια. Τα σουρώνω από όλα τα ζουμιά που έχουν και τα βάζω ανάμεσα στα κρέατα.
Ρίχνω ελάχιστο αλάτι πάνω στο κοτόπουλο.
Περνάω από σουρωτήρι το ζουμί του κοτόπουλου και το μετρώ.
Πρέπει να είναι 3 φλυτζάνια.
Αν έχω περισσότερο ζουμί δεν το χρησιμοποιώ όλο. Αυτό που περισσεύει το φυλάσσω για άλλο φαγητό. 
Μετρώ το ρύζι και το ξεπλένω με άφθονο νερό. Το αφήνω μέσα σ’ ένα σουρωτό να στραγγίσει καλά.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι και το ζεσταίνω ελαφρά χωρίς να κάψει.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το ρύζι και το ανακατεύω.
Σωτάρω το ρύζι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς.
Όταν σωταριστεί το ρύζι παίρνει διάφανο μπεζ χρώμα και αρχίζει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.
Ρίχνω μέσα στο ρύζι αργά αργά το ζουμί του κοτόπουλου ανακατεύοντας διαρκώς.
Αφήνω το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά ανακατεύοντας πότε πότε.
Βάζω μέσα στο ρύζι το χυμό ενός λεμονιού.
Κατεβάζω το ρύζι από τη φωτιά.
Τρίβω μέσα στο πιλάφι τη φέτα, με τα δάχτυλα μου.
Ανακατεύω ώστε η φέτα να πιάσει όλο το ρύζι.
Αδειάζω το ρύζι πάνω από τα κομμάτια του κοτόπουλου που βρίσκονται μέσα στο ταψί.
Απλώνω ομοιόμορφα το ρύζι μέσα στο ταψί.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά.
Χτυπώ ελαφρά τα αυγά.
Ρίχνω μέσα στα αυγά λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος και χτυπώ.
Με πηρούνι πολτοποιώ τη μυζήθρα μέσα στα αυγά.
Χτυπώ για λίγο όλα αυτά τα υλικά μαζί.
Αδειάζω αυτό το μείγμα πάνω από το ρύζι και φροντίζω να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει μπεζ χρώμα η επιφάνεια του φαγητού.
15-20 λεπτά είναι αρκετά.
Βγάζω αμέσως το φαγητό από το φούρνο.
Μόλις κρυώσει το σερβίρω.                                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου