Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Μπακαλιάρος στο φούρνο πλακί


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΠΛΑΚΙ

Υλικά:
1 κιλό παστό μπακαλιάρο φιλέτο (χωρίς κόκκαλο),
1 σέλινο με σελινόριζα ή μόνο τα φύλλα του,
1/2 ματσάκι μαϊντανό,
4 μέτριες πατάτες,
5 καρότα,
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
6 σκελίδες σκόρδο,
5 κολοκυθάκια,
αλάτι, λίγο πιπέρι,
το χυμό 2 μέτριων λεμονιών,
180 γρ. λάδι ελιάς.

Εκτέλεση
Αγοράζω τον μπακαλιάρο 2 μέρες πριν τον μαγειρέψω.
Τον κόβω σε μέτρια κομμάτια.
Τον βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό για να ξαλμυρίσει.  
Επί δύο μέρες αλλάζω το νερό 3 φορές κάθε μέρα και βάζω καθαρό.
Χρησιμοποιώ ένα ταψί με διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.
Βάζω τα κομμάτια του μπακαλάρου μέσα στο ταψί και τ’ αλείφω ελαφρά με λάδι.
Καθαρίζω το σέλινο, τον μαϊντανό, τα καρότα και τις πατάτες.
Ξεπλένω το σέλινο καλά, για να μην έχει χώματα και το κόβω μέσα σ’ ένα μπολ.
Ξεπλένω τον μαϊντανό και τον κόβω μέσα στο μπολ με το σέλινο.
Ξεπλένω τα καρότα και τα κόβω ροδέλες μέσα στο μπολ με τα μυρωδικά.
Ξεπλένω τις πατάτες και τις κόβω μικρά κομμάτια σαν ζάρια.
Βάζω λάδι μέσα στο μπολ με τα λαχανικά και τ’ ανακατεύω να αλειφτούν όλα.
Ξεπλένω τα κολοκυθάκια και τα κόβω σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστό η μία.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω 10 κομμάτια το καθένα.
Βάζω μέσα στο μπολ τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα κολοκυθάκια.
Βάζω μέσα στο μπολ λίγο λάδι και ανακατεύω για ν’ αλειφτούν όλα τα λαχανικά.  
Διασκορπίζω τα λαχανικά ανάμεσα στα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο λάδι.
Προσθέτω αλάτι και λίγο πιπέρι.
Βάζω μέσα στο ταψί 1 ποτήρι νερό.
Σκεπάζω το ταψί με αντικολλητική κόλλα ψησίματος και το τοποθετώ στην κάτω σκάλα του φούρνου.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα.
Ξεσκεπάζω το φαγητό και κοιτάζω αν έχει ζουμί, για να μην καεί.
Αφήνω το φαγητό ξεσκέπαστο μέσα στο φούρνο να ψήνεται.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και ροδίσουν από πάνω, κλείνω το φούρνο.
Βγάζω αμέσως το φαγητό από το φούρνο, για να μη στεγνώσει πολύ. 
Μπορώ αν θέλω να κάνω τον μπακαλιάρο κόκκινο. Για να το επιτύχω αυτό αντικαθιστώ το χυμό των λεμονιών με χυμό ντομάτας.
Διαλέγω 4 ώριμες ντομάτες τις ξεπλένω και τις βάζω στο  multi. Ρίχνω λίγο νερό μέσα και χτυπώ μέχρι να πολτοποιηθούν οι ντομάτες.
Περιλούζω με την ντομάτα τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου