KOTOΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου και 1 μπούτι κοτόπουλου,
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
ανάλογο αλάτι,
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο τριμμένο,
2 κλαδάκια δεντρολίβανο ή μερικά ξερά φύλλα
δεντρολίβανου,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
8 μεγάλα πορτοκάλια,
220 γρ. ρύζι για πιλάφι.
Εκτέλεση
Αφαιρώ την πέτσα από τα στήθη του κοτόπουλου και ανοίγω
καθένα από αυτά σε δύο φιλέτα.
Βγάζω την πέτσα από και από το μπούτι του κοτόπουλου.
Βάζω στα κρέατα ανάλογο αλάτι, ρίγανη, τον κόλιαντρο και
λίγο πιπέρι.
Αλείφω τα κρέατα καλά γύρω γύρω με λάδι.
Λαδώνω ένα μέτριο πυρέξ και απλώνω μέσα τα φιλέτα και το
μπούτι.
Στίβω τα τέσσερα πορτοκάλια και ρίχνω το χυμό τους πάνω
στα κρέατα.
Καθαρίζω ελαφρά από τη φλούδα τα τέσσερα πορτοκάλια που
έχουν μείνει.
Κόβω σε ροδέλες οριζόντια τα πορτοκάλια και τους βγάζω τα
σπόρια.
Αλείφω τις ροδέλες πορτοκαλιού με λάδι.
Τοποθετώ τις ροδέλες των πορτοκαλιών πάνω στα κρέατα τη
μια δίπλα στην άλλη.
Ρίχνω μέσα στο πυρέξ την καυτερή πιπεριά, αλάτι, 3 φλυτζάνια νερό και
το ελαιόλαδο που έχει μείνει.
Σκεπάζω το πυρέξ με αντικολλητική κόλλα ψησίματος.
Βάζω το φαγητό στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για μια
ώρα περίπου.
Γυρίζω τα κρέατα, για να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
Ψήνω δέκα λεπτά ακόμη.
Καρφώνω μια πηρούνα στο μπούτι για να δώ αν έχει
μαλακώσει το κρέας και αν ξεκολλά από τα
κόκκαλα.
Αν τα κρέατα έχουν κοκκίσει και φαίνονται έτοιμα, τα βγάζω
σ’ ένα πιάτο.
Βγάζω επίσης και τις φέτες του πορτοκαλιού σε ένα άλλο
πιάτο.
Ξεπλένω το ρύζι και το σουρώνω με σουρωτήρι.
Βάζω το ρύζι μέσα στο πυρέξ και ανακατεύω.
Ψήνω το ρύζι για δεκαπέντε λεπτά περίπου και κάθε τόσο
ανακατεύω.
Δοκιμάζω το ρύζι για να δω αν έχει μαλακώσει.
Αν χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο, το αφήνω να ψηθεί, μέχρι να μαλακώσει.
Μόλις ετοιμαστεί το ρύζι, βάζω το κρέας μέσα στο πυρέξ πάνω
από το πιλάφι.
Τοποθετώ τις ροδέλες πορτοκαλιού πάνω στα κρέατα.
Σβήνω το φούρνο.
Σκεπάζω το φαγητό με
την αντικολλητική κόλλα ξανά και το αφήνω μέσα στο φούρνο.
Έτσι θα διατηρηθεί ζεστό, χωρίς όμως να στεγνώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου