Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Kεφτέδες με πράσα και σέλερυ

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΣΕΛΕΡΥ
Λαχανικά
Υλικά:
2 κιλά πράσα,
1 μεγάλο σέλερυ,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
4 σκελίδες σκόρδα,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1/2 ματσάκι άνηθο,
4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
130 γρ. λάδι ελιάς.

Κεφτέδες
Υλικά:
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά,
5 σκελίδες σκόρδο,
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
30 γρ. λάδι ελιάς,
1 μέτρια πατάτα,
1 μέτρια ώριμη ντομάτα,
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη,
1 αυγό,
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
ελάχιστο κύμινο τριμμένο,
ρίγανη, θρούμπι, πιπέρι.

Προετοιμασία των λαχανικών
Αφαιρώ τα εξωτερικά ξερά φύλλα των πράσων.
2-3 φύλλα συνήθως είναι ξερά και αφού τα βγάλω τα πετώ.
Κόβω τις άκρες των πράσινων φύλλων γιατί κι αυτές είναι ξερές.
Κόβω κάθε πράσο κατά μήκος στη μέση. Έτσι κάθε πράσο γίνεται δυο λεπτότερα πράσα.
Στη συνέχεα κόβω κάθε κομμάτι πράσου σε μικρότερα κομμάτια με μήκος 2 εκατοστά το καθένα περίπου.
Κόβω τη ρίζα του σέλερυ για να μπορέσω να ξεχωρίσω τα φύλλα του.
Τα πλένω καλά όλα τα φύλλα μαζί αλλά και ένα ένα χωριστά για να βγάλω το χώμα που είναι κολλημένο στο κάτω μέρος καθε φύλλου.
Παίρνω ένα ένα τα κομμάτια του σέλερυ και τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια με μήκος 3 εκατοστά περίπου το καθένα.
Καθώς κόβω κάθε φύλλο σε μικρότερα κομμάτια, ξεχωρίζω και ποιο μέρος του είναι ξερό.
Τα τρυφερά μέρη του φύλλου κόβονται αμέσως. Αντίθετα όμως τα ξερά κομμάτια του φύλλου δεν κόβονται. Αυτά τα πετώ.
Στο φαγητό βάζω μόνο τα τρυφερά κομμάτια.
Καθαρίζω το μαϊντανό και τον άνηθο.
Τα πλένω καλά και τ’ αφήνω για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Καθαρίζω το κρεμμύδι και τα σκόρδα και τ’ αφήνω στην άκρη.

Πώς κάνω τους κεφτέδες
Βάζω τον κιμά σ’ ένα μπολ και τον αλατίζω.
Μαλάσσω τον κιμά με το αλάτι για να τον πιάσει όλο καλά.
Χτυπώ στο μούλτι τα σκόρδα και μετά ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια και τα χτυπώ χοντρά χοντρά.
Βάζω τα κρεμμύδια μέσα στον κιμά και τον μαλάσσω καλά.
Προσθέτω όλα τα μυρωδικά και μαλάσσω ξανά.
Βάζω το λάδι και μαλάσσω καλά για να πάει παντού.
Λιώνω στο μούλτι την πατάτα και την προσθέτω στον κιμά.
Μαλάσσω τον κιμά με την πατάτα.
Πλένω την ντομάτα και την πολτοποιώ στο μούλτι.
Ρίχνω την ντομάτα μέσα στον κιμά και μαλάσσω.
Προσθέτω τη φρυγανιά και  μαλάσσω ξανά.
Τελευταίο προσθέτω το αυγό και τα μαλάσσω όλα πολύ καλά.
Σκεπάζω τον κιμά με διαφανή μεμβάνη και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να ψήσω τα λαχανικά.

Εκτέλεση
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε μέχρι να σωταριστούν και να ξανθίνουν.
Ρίχνω μέσα τα πράσα και τ’ ανακατεύω. Τ’αφήνω να σωταριστούν για 2 λεπτά και μετά προσθέτω τα σέλερυ.
Ρίχνω λίγο αλάτι για να νοστιμίσουν και ανακατεύω κάθε πότε πότε.
Όταν μαλακώσουν όλα εντελώς προσθέτω τις ντομάτες πολτοποιημένες.
Τα αφήνω όλα να βράσουν για 6-7 λεπτά και μετά κόβω μέσα στα λαχανικά τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Τ’ αφήνω να βράσουν δυο λεπτά ακόμη και τα κατεβάζω από τη φωτιά.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώ ένα ταψί με διάμετρο 30 εκατοστά.
Βάζω στον πάτο του ταψιού τα λαχανικά με τη σάλτσα τους.
Πλάθω μεγαλούτσικους κεφτέδες και τους βάζω ανάμεσα στα λαχανικά τον ένα δίπλα στο άλλο.
Βάζω το ταψί στην κάτω σκάλα του φούρνου.
Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο.
Γυρνώ τα κεφτεδάκια ανάποδα και τα ψήνω 15 λεπτά ακόμη.
Το φαγητό είναι έτοιμο και το βγάζω από το φούρνο για να μη ξεραθεί.
Το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και περιμένω να κρυώσει λίγο ο φούρνος.
Όταν ο φούρνος γίνει χλιαρός, ξαναβάζω μέσα το φαγητό, για να διατηρηθεί ζεστό μέχρι να το σερβίρω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου