Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μανιτάρια γεμιστά


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
 Υλικά:
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,         
1κιλό πράσα,
6 φύλλα σέλερυ,
5 σκελίδες σκόρδο,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
2 ώριμες ντομάτες,
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο,
150 γρ. φέτα,
8 μανιτάρια μεγάλα, άσπρα, φρέσκα και κλειστά.
(Καλό είναι τα μανιτάρια να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος)

Εκτέλεση
Αφαιρώ από τα πράσα 2-3 ξερά εξωτερικά τους φύλλα και τα πετώ.
Τα πλένω καλά και τα κόβω σε κομμάτια που έχουν μήκος 2 εκατοστά το καθένα περίπου.
Ξεπλένω τα φύλλα του σέλερυ και αφήνω μόνο το τρυφερό τους μέρος.
Καθώς κόβω με μαχαίρι το σέλερυ, καταλαβαίνω ποια κομμάτια είναι ξερά, γιατί δεν κόβονται. 
Βάζω στο φαγητό μόνο τα τρυφερά κομμάτια.
Το κάθε κομμάτι σέλερυ να έχει μήκος 1,5 εκατοστό περίπου.
Καθαρίζω το κρεμμύδι και τα  σκόρδα.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι, τα σκόρδα ψιλοκομμένα και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Αφήνω τα κρεμμύδια να σωταριστούν και να ξανθίνουν.
Όταν μαλακώσουν τελείως προσθέτω τα πράσα και τα σέλερυ.
Τα αφήνω να βράζουν σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζω λίγο αλάτι μέσα σε κάθε μανιτάρι.
Ξεπλένω τα μανιτάρια. Βγάζω το κοτσάνι από το καθένα χωριστά.
Παίρνω ένα μαχαίρι και ανοίγω λίγο το στεφάνι κάθε μανιταριού για να χωρέσει περισσότερη γέμιση.
Ξεπλένω ξανά τα κοτσάνια με νερό και τα κόβω πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζω σ’ ένα αντικολλητικό τηγανάκι ελάχιστο λάδι και το τοποθετώ σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κάψει το λάδι ρίχνω μέσα τα κομμάτια των μανιταριών.
Τα αφήνω να σωταριστούν για λίγο και να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Βάζω  τα σωταρισμένα μανιτάρια στην κατσαρόλα με τα πράσα και ανακατεύω.
Κόβω τις ντομάτες στο μούλτι και τις ρίχνω στα πράσα.
Περίμενω όλα τα λαχανικά να βράσουν και να μαλακώσουν.
Λίγο πριν τα κατεβάσω από τη φωτιά τρίβω μέσα τη φέτα και ανακατεύω.
Γεμίζω τα μανιτάρια καλά ως επάνω.
Η γέμιση να είναι τρουλωτή και να προεξέχει.
Βάζω τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα βάζω στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Τα ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου